Μήνυση εναντίον της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, της περίφημης NSA, και του υπουργείου Δικαιοσύνης κατέθεσε χθες το ίδρυμα Wikimedia, η μη κερδοσκοπική οργάνωση στην οποία ανήκει η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.

Η μήνυση αφορά την ευρείας κλίμακας παρακολούθηση της κίνησης του διαδικτύου που λαμβάνει χώρα στα πλαίσια του προγράμματος μαζικών παρακολουθήσεων της NSA.

Σύμφωνα με το Wikimedia, η παρακολούθηση αυτή παραβιάζει τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες των Αμερικανών πολιτών και συγκεκριμένα την Πρώτη (Ανεξιθρησκεία, Ελευθερία του τύπου και της έκφρασης) και την Τέταρτη (Έρευνα και κατάσχεση) Τροπολογία.

«Με το πρόγραμμα παρακολουθήσεων “Upstream” η NSA υποκλέπτει δεδομένα απευθείας από τη ραχοκοκκαλιά του Ίντερνετ (συνδέσεις, διακόπτες και routers) που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια Αμερικάνους για εγχώριες και διεθνείς επικοινωνίες», αναφέρει στη μηνυτήριο αναφορά της η Wikimedia.

Στο πλάι της Wikimedia βρίσκονται ήδη 8 ακόμη οργανισμοί, μεταξύ των οποίων το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ, ενώ την εκπροσώπησή τους ανέλαβε η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (American Civil Liberties Union).

«Υποβάλαμε τη μήνυση εκ μέρους όλων των αναγνωστών και των συντακτών μας σε ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρει ο ιδρυτής της Wikipedia, Jimmy Wales.

«Η παρακολούθηση διαβρώνει την πιο θεμελιώδη αρχή του διαδικτύου: πως θα είναι ένας χώρος ανοικτός για συνεργασία και πειραματισμό, ένας χώρος απαλλαγμένος από το φόβο», συμπλήρωσε και δεν θα μπορούσαμε να συμφωνούμε περισσότερο.

Ολόκληρο το κείμενο της μήνυσης μπορείτε να βρείτε εδώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top