Μήνυση κατά του Facebook υποβάλλουν περίπου 25.000 χρήστες, κατηγορώντας τον «βασιλιά των κοινωνικών δικτύων» για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί προστασίας της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων, σε δικαστήριο στη Βιέννη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, της ενέργειας αυτής ηγείται ο Αυστριακός ακτιβιστής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων Μαξ Σρεμς, με επίκεντρο στον τρόπο συλλογής και προώθησης δεδομένων από το Facebook. Μέχρι τώρα η εταιρεία δεν έχει προβεί σε σχόλια ή ανακοινώσεις.

Όπως υποστηρίζεται, οι ευρωπαϊκοί νόμοι παραβιάστηκαν στο πλαίσιο του τρόπου με τον οποίο ο κολοσσός της κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθεί χρήστες όταν χρησιμοποιούν το γνωστό «like». Ο κ. Σρεμς κάνει λόγο για μαζική παρακολούθηση από πλευράς του Facebook, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η εταιρεία συνεργάστηκε με το Prism, σύστημα παρακολούθησης το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 2007 από την NSA και συγκέντρωσε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας στο πλαίσιο των αποκαλύψεων της υπόθεσης Σνόουντεν. Όσον αφορά στις αποζημιώσεις, ζητούνται περίπου 500 ευρώ ανά άτομο.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Sky News, περίπου 1.000 από τους 25.000 ενάγοντες προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, ενώ τον υψηλότερο αριθμό έχει η Γερμανία, με πάνω από 5.000 χρήστες.

 
Η νομική αναμέτρηση αναμένεται να αρχίσει στη Βιέννη. Ο κ. Σρεμς αναφέρει ότι αυτό που ζητείται είναι να σταματήσει το Facebook τη μαζική παρακολούθηση, να διαμορφώσει σωστή πολιτική ιδιωτικότητας, η οποία θα γίνεται κατανοητή από τους χρήστες και να σταματήσει να συλλέγει δεδομένα ακόμη και από ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι καν χρήστες του.
 
Η μήνυση υποβλήθηκε εναντίον των ευρωπαϊκών κεντρικών του Facebook, στο Δουβλίνο, όπου είναι καταχωρημένοι όλοι οι λογαριασμοί εκτός Καναδά και ΗΠΑ - δηλαδή περίπου το 80% των 1,3 δισ. χρηστών του κοινωνικού δικτύου.
 
http://www.naftemporiki.gr/story/937370/minusi-kata-tou-facebook-apo-25000-xristes-gia-parabiasi-idiotikotitas-kai-sunergasia-me-tin-nsa

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top