Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την παρόρμηση να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους, σύμφωνα με την ερευνήτρια Μέιλ Λι Στιρς.

Οι χρήστες που αφιερώνουν πολλές ώρες στο Facebook κινδυνεύουν να γίνουν καταθλιπτικοί. Αυτό δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου του Χιούστον που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Social and Clinical Psychology και επικεντρώνεται στο συναισθηματικό αντίκτυπο που έχει το Facebook στους χρήστες.

Πριν από δύο μήνες, έρευνα του Πανεπιστημίου του Μισούρι, με επικεφαλής την Μάργκαρετ Ντάφι, είχε δείξει ότι, η «κατασκοπεία» στο Facebook, προάγει την κατάθλιψη. Η έρευνα εκείνη επιβεβαιώνει τα πορίσματα της νέας μελέτης ότι, δηλαδή, το να θέλει κανείς να βρίσκεται σε επαφή με τους φίλους του - μέσω Facebook- είναι υγιές, όμως συγκρίνοντας συνεχώς τα δικά του επιτεύγματα με εκείνα των άλλων, βλάπτει την ψυχική του υγεία. «Άθελά μας συγκρίνουμε τη ζωή μας με αυτή την άλλων», επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης.


«Οι διαδικασίες κοινωνικής αντιπαραβολής έχουν μελετηθεί εκτενώς, ωστόσο, η βιβλιογραφία τώρα αρχίζει να εμπλουτίζεται με στοιχεία για τις κοινωνικές συγκρίσεις στο πλαίσιο των online κοινωνικών δικτύων», δηλώνει η ερευνήτρια Μέιλ Λι Στιρς από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον, επικεφαλής της έρευνας και προσθέτει: «Η τάση να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλα άτομα στο πλαίσιο διαδικτυακών δραστηριοτήτων, φαίνεται να συνδέεται άμεσα με τα καταθλιπτικά συναισθήματα». Η Στιρς τονίζει πως, αυτό δεν σημαίνει ότι το Facebook προκαλεί κατάθλιψη, όμως οι χρήστες που αφιερώνουν πολύ χρόνο ασχολούμενοι με το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο φαίνεται να εκδηλώνουν συχνότερα καταθλιπτικά συναισθήματα.

Η Αμερικανίδα ερευνήτρια τονίζει επίσης πως δεν μπορούμε να ελέγξουμε την παρόρμηση να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους. «Οι περισσότεροι χρήστες προβάλλουν κυρίως ευχάριστες πτυχές της ζωής τους, παραλείποντας δυσάρεστα περιστατικά. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, συγκρίνοντας τη ζωή μας μόνο με τις θετικές πτυχές της ζωής των άλλων, μπορεί λανθασμένα να πιστέψουμε ότι η δική τους ζωή είναι καλύτερη από τη δική μας ζωή», επισημαίνει η Μέιλ Λι Στιρς.
 
Η επικεφαλής της αμερικανικής έρευνας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ιδιαίτερα για τα άτομα που είναι ευεπίφορα στην κατάθλιψη. «Ειδικότερα τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, θα πρέπει να περιορίσουν τις online δραστηριότητές τους», επισημαίνει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top