Εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σωρεία υποθέσεων παραβίασης απορρήτου, προσωπικών δεδομένων και εισβολής σε υπολογιστικά συστήματα χρηστών του διαδικτύου

Συνελήφθη 28χρονος ημεδαπός, ο οποίος με απατηλό τρόπο απέκτησε πρόσβαση στους προσωπικούς υπολογιστές χρηστών του διαδικτύου, χρησιμοποιώντας ειδικό πρόγραμμα απομακρυσμένης διαχείρισης

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάφερε να ανασύρει και να αντιγράψει πληθώρα απλών και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των χρηστών (προσωπικές φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ.)

Μέχρι στιγμής έχει ταυτοποιηθεί η εμπλοκή του σε εκατόν δεκαέξι (116) περιπτώσεις εξαπάτησης και σε δύο απόπειρες, ενώ ερευνάται η συμμετοχή του και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, εξιχνιάστηκε ύστερα από εξειδικευμένη αστυνομική έρευνα, σωρεία υποθέσεων παραβίασης απορρήτου, προσωπικών δεδομένων και εισβολής σε υπολογιστικά συστήματα χρηστών του διαδικτύου.

Ως δράστης ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη σήμερα (12.11.2014) το πρωί, σε περιοχή της Αθήνας, ένας 28χρονος ημεδαπός, ο οποίος ενεργώντας κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση, με απατηλό τρόπο αποκτούσε πρόσβαση, μέσω ειδικού προγράμματος απομακρυσμένης διαχείρισης, σε προσωπικούς υπολογιστές χρηστών του διαδικτύου.

Με τη διαδικασία αυτή, κατάφερε να ανασύρει και να αντιγράψει πληθώρα απλών και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων χρηστών. Μέχρι στιγμής, έχει διακριβωθεί η εμπλοκή του σε εκατόν δεκαέξι (116) περιπτώσεις εξαπάτησης γυναικών και σε δύο απόπειρες, ενώ ερευνάται η συμμετοχή του και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Ως προ τη μεθοδολογία δράσης του (Modus operandi), ο συλληφθείς, κατά το χρονικό διάστημα από το Μάιο του 2013 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2014, χρησιμοποιώντας τρία «προφίλ» στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Facebook», με σκοπό να αποκτήσει με αθέμιτο και παράνομο τρόπο πρόσβαση σε υπολογιστικά συστήματα και προσωπικά δεδομένα τρίτων, κατέπεισε με απατηλό τρόπο τις παθούσες να του παραχωρήσουν πρόσβαση, με συγκεκριμένο πρόγραμμα απομακρυσμένης διαχείρισης, στα αρχεία των προσωπικών τους υπολογιστών.

Συγκεκριμένα, ο δράστης προσέγγιζε νεαρά κορίτσια, κυρίως φοιτήτριες διαφόρων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, στις οποίες έστελνε αιτήματα φιλίας, στα «προφίλ» τους στην εν λόγω ιστοσελίδα, καθώς και σε διαδικτυακές φίλες τους, υποδυόμενος τον μεταπτυχιακό φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Μάλιστα για να επιτύχει τους σκοπούς του, τους ανέφερε ψευδώς ότι στο πλαίσιο εκπόνησης της διπλωματικής του εργασίας, ήταν απαραίτητο να «ελέγξει» εξ’ αποστάσεως προσωπικούς τους υπολογιστές για να διαπιστώσει εάν έχουν προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό ή ιούς, προκειμένου να «δοκιμάσει» την ισχύ και την αποτελεσματικότητα ενός νέου αντι-ϊικού προγράμματος.

Αφού τελικά τις έπειθε, ζητούσε να εγκαταστήσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα απομακρυσμένης διαχείρισης, με το οποίο αποκτούσε πλήρη πρόσβαση στα υπολογιστικά συστήματά τους, εν αγνοία τους και στη συνέχεια ανέσυρε - αντέγραφε πληθώρα προσωπικών τους δεδομένων, ψηφιακά αρχεία (φωτογραφίες και βίντεο, μεταξύ των οποίων και ερωτικού περιεχομένου, κ.λπ.).

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο διερεύνησης των υποθέσεων, πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με την αρμόδια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των δεδομένων και στοιχείων της υπόθεσης, καθώς και των ηλεκτρονικών ιχνών και ακολούθησε αλληλογραφία με τους αρμόδιους παρόχους κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Από τη μεθοδική και πολύμηνη αστυνομική και ψηφιακή έρευνα ταυτοποιήθηκε ο προαναφερόμενος, ως διαχειριστής των επίμαχων «προφίλ» στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων ενεργούσε την παράνομη δραστηριότητα.

Πρωινές ώρες σήμερα (12.11.2014), από κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενεργήθηκε αιφνιδιαστική νομότυπη έρευνα στην κατοικία του, σε περιοχή της Αθήνας, όπου από την επιτόπιο ψηφιακό έλεγχο εξειδικευμένων Αξιωματικών διακριβώθηκε η παράνομη δράση του.

Επιπλέον ανευρέθηκαν, σε ψηφιακά μέσα που κατείχε, αποθηκευμένα πληθώρα απλών και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (ψηφιακά αρχεία), ήτοι χιλιάδες φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ. τα οποία είχε αποσπάσει από τις παθούσες, αθέμιτα με τον ως άνω τρόπο δράσης με σκοπό την δόλια εκμετάλλευση τους.

Από την έρευνα ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις (3) εσωτερικοί σκληροί δίσκοι, δυο (2) εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και ένας (1) εξωτερικός φορητός δίσκος τύπου USB , τα οποία θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για τις δέουσες εργαστηριακές εξετάσεις, προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς το μέγεθος των ψηφιακών δεδομένων, που είχε αποσπάσει με τον ως άνω παράνομο τρόπο.

Από τις (116) συνολικά περιπτώσεις έχουν καταγγελθεί και ταυτοποιηθεί οι (16), ενώ τις υπόλοιπες (100) ομολόγησε ο δράστης και διενεργείται έρευνα για τον εντοπισμό των παθόντων.

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είχε γίνει αποδέκτης πληθώρας καταγγελιών (τηλεφωνικών, εγγράφων και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), σε καθημερινή βάση για την δράση του συλληφθέντα, ενώ ερευνάται η συμμετοχή - εμπλοκή του και σε άλλες όμοιες αξιόποινες πράξεις.

Ο δράστης με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, αυτόφωρης διαδικασίας, οδηγείται στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
  • Τηλεφωνικά: 210-647 69 59
  • Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios - android : CYBERKID 
http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=47996&Itemid=1400&lang=

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top