Μείζον θέμα προκύπτει με την απαίτηση του Δήμου Ηρακλείου να λάβει από τα σχολεία του Δήμου τα ονοματεπώνυμα των μαθητών οι οικογένειες των οποίων βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας, προκειμένου να τα εντάξει στο πρόγραμμα χορήγησης πρωινού.

Ο Δήμος Ηρακλείου με έγγραφο του που υπογράφει η αντιδήμαρχος Αθηνά Σπανάκη-Κοχιαδάκη, ζήτησε από τα σχολεία προκειμένου να προχωρήσει στην συγκεκριμενοποίηση των μέτρων και της εξασφάλισης του πρωινού για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, ζητά από τις διευθύνσεις των σχολείων τα ονοματεπώνυμα των μαθητών!

Η σχετική επιστολή του Δήμου Ηρακλείου έχει ως εξής:

«Μετά τη συγκέντρωση των απαντητικών εγγράφων από τα σχολεία σας αναφορικά με τα παραπάνω σχετικά έγγραφά μας, σας ενημερώνουμε ότι εκ μέρους της δημοτικής αρχής γίνονται οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη χορήγηση πρωινού γεύματος στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των οποίων οι οικογένειες αδυνατούν να καλύψουν αυτήν την ανάγκη τους, για λόγους κοινωνικούς - οικονομικούς.

Επειδή από κάποια σχολεία, σύμφωνα με το απαντητικό έγγραφο που μας έχει σταλεί, ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό, διευκρινίζουμε ότι η συγκεκριμένη παροχή απευθύνεται και αφορά αποκλειστικά και μόνο τα παιδιά εκείνα που βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας και οι γονείς τους αδυνατούν να τους εξασφαλίσουν καθημερινά πρωινό για το σχολείο, κι όχι σε όσους το επιθυμούν.  

Είναι ευνόητο ότι δεν είναι εφικτό να εξασφαλιστεί πρωινό για το σύνολο των μαθητών. 

Παρακαλούμε όπως σταλούν στην υπηρεσία μας καταστάσεις με τα ονοματεπώνυμα των  μαθητών 
για τη σύνταξη της σχετικής μελέτης, αλλά και για να είναι διαθέσιμα (πάντα στα πλαίσια της διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων και της τήρησης του απορρήτου) σε πιθανό οικονομικό έλεγχο».

Προσωπικά δεδομένα!
Ωστόσο φαίνεται ότι στην περίπτωση αυτή ο Δήμος Ηρακλείου έκανε "φάουλ", ανεξαρτήτως των (καλών) προσθέσεων του προγράμματος εξασφάλισης δωρεάν προωινού στους μαθητές που προέρχονται από αναξιοπαθείς οικογένειες. Κι αυτό διότι τα ονοματεπώνυμα των μαθητών που έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, σαφώς και δεν είναι δυνατό να δίνονται, εφόσον δεν υπάρχει στέρεος λόγος και απαίτηση τέτοια.  Ιδιαίτερα μάλιστα εφόσον δεν είναι δυνατό να εξασφαλιστεί η "στεγανότητα" ενός τέτοιου χαρτιού, που θα "δείχνει με το δάχτυλο" ποιοι είναι εκείνοι που "δεν έχουν να φάνε".  Και πέραν του "ηθικού" του πράγματος, υπάρχει και το νόμιμο: η οικονομική κατάσταση των οικογενειών των μαθητών αυτών, είναι ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο. Με ποιον τρόπο νομιμοποιείται ο Δήμος Ηρακλείου να έχει στην κατοχή του τέτοια δεδομένα;

Εξάλλου υπάρχει και προηγούμενο, αφού η απελθούσα δημοτική αρχή σε ανάλογο πρόγραμμα που εφάρμοζε στα σχολεία του Ηρακλείου την τελευταία τριετία, δεν ζητούσε ονοματεπώνυμα μαθητών, αλλά δήλωση από τον διευθυντή του αριθμού των παιδιών που έχουν ανάγκη βοήθειας.

Για αυτούς τους λόγους άλλωστε, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηρακλείου απέστειλε μήνυμα στα σχολεία της δύναμης της, μόλις την περασμένη Παρασκευή 28 Νοεμβρίου, με τα οποία απαγορεύει την αποστολή ονοματεπώνυμων ή άλλων προσωπικών δεδομένων, στον Δήμο ή σε οποιονδήποτε άλλον φορέα.

Το κείμενο του μηνύματος της Διεύθυνσης έχει ως εξής:  

«Σας ενημερώνουμε, σχετικά με το ηλεκτρονικό μήνυμα με θέμα "Έγγραφο για παροχή πρωινού σε μαθητές από Δήμο Ηρακλείου" που σας έχει αποσταλεί από το Δήμο Ηρακλείου, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποστείλετε ονοματεπώνυμα μαθητών ή άλλα προσωπικά δεδομένα σε οποιονδήποτε φορέα».

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1190841&srv=94

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top