Κατά το πρώτο μισό του 2014, κυβερνήσεις ανά τον κόσμο υπέβαλαν 34.946 αιτήματα ζητώντας δεδομένα χρηστών, σημειώνεται στην τρίτη αναφορά του Facebook περί κυβερνητικών αιτημάτων (Government Requests Report). 

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του facebook, υπάρχει αύξηση της τάξης του 24% σε σχέση με το 2013, των αιτημάτων κυβερνήσεων για δεδομένα χρηστών.

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει: «Όπως έχουμε πει στο παρελθόν, διερευνούμε λεπτομερώς κάθε κυβερνητικό αίτημα που λαμβάνουμε για νομική επάρκεια υπό τους όρους μας και το αυστηρό γράμμα του νόμου, και αντιδρούμε έντονα όταν βρίσκουμε ατέλειες ή δεχόμαστε υπερβολικά ευρεία αιτήματα».

Επιπλέον στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά για την, άνευ προηγουμένου, απαίτηση δικαστηρίου στη Ν. Υόρκη, το οποίο ζήτησε δεδομένα για 400 άτομα.

Το facebook αμφισβήτησε τα εντάλματα μαζικής έρευνας σημειώνοντας σχετικά: «επιχειρηματολογήσαμε ότι αυτά τα υπερβολικά ευρεία εντάλματα παραβιάζουν τα δικαιώματα ιδιωτικότητας των ανθρώπων στο Facebook και αγνοούν τις συνταγματικές δικλείδες ασφαλείας εναντίον παράλογων ερευνών και κατασχέσεων».

Υπενθυμίζουμε ότι αιτήματα για δεδομένα που αφορούσαν περί τους 140 Έλληνες χρήστες, είχαν υποβληθεί από τις ελληνικές Αρχές στο facebook, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2013.


Το facebook είχε εγκρίνει τότε, το 54% των αιτημάτων παραχωρώντας τις αντίστοιχες πληροφορίες για τους εν λόγω χρήστες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top