Ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα προσωπικά δεδομένα των Τούρκων πολιτών και μάλιστα ''αόρατα'', χωρίς να δίνεται λογαριασμός για τίποτα και σε κανέναν, θα έχουν πλέον η Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ), η Αστυνομία και η Στρατοχωροφυλακή. Επίσης πιθανολογείται ότι το ίδιο δικαίωμα θα αναγνωριστεί και στο Συμβούλιο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος (MASAK), το οποίο θα μπορεί να κάνει χρήση αυτού όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι πολίτες απέκτησαν χρήματα με μη νόμιμο τρόπο.
 
Τα στοιχεία αυτά, μεταξύ άλλων, περιέχονται σε νέο νομοσχέδιο, που πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στη τουρκική Βουλή, και τις κατευθύνσεις του οποίου παρουσίασε σε σχετική είδηση,η ιστοσελίδα της αγγλόγλωσσης εφημερίδας της Τουρκίας Hurriyet Daily News με τον τίτλο «Turkish intel, security to get exclusive authority on personal data». Η εφημερίδα πέραν των ανωτέρω, αναφέρει ότι οι προαναφερθέντες φορείς/θεσμοί θα έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

"Εν λευκώ και χωρίς ενημέρωση" 

Οι θεσμοί στους οποίους θα αναγνωριστεί το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα δε θα έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους πολίτες για τις ενέργειές τους και οι τελευταίοι δε θα έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν ή να ενημερώνονται για τη ροή της διαδικασίας.


Πλήρως ανεξέλεγκτοι 

Οι θεσμοί αυτοί θα εξαιρούνται από τις επιθεωρήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων,που αφορά σε μια 7μελή επιτροπή που διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και υποβάλλει Εκθέσεις προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Όλα αυτά προκαλούν, σύμφωνα με αναλυτές, πολλά ερωτήματα ως προς τις σκοπιμότητες που κρύβει το νομοσχέδιο όσον αφορά το επίπεδο των παρεμβάσεων στην πολιτική ζωή αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην γειτονική χώρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top