Στο έλεος των χάκερ


Η Κίνα και πιθανότατα μία ή δύο ακόμα χώρες έχουν τη δυνατότητα με το πάτημα ενός κουμπιού να απενεργοποιήσουν την ηλεκτροδότηση των ΗΠΑ, καθώς και τη λειτουργία άλλων κρίσιμων υποδομών της! Τάδε έφη ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), ο ναύαρχος Michael Rogers, ενώπιον του Κογκρέσου.
 
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μια καλά συντονισμένη κυβερνοεπίθεση, δείγματα της οποίας είναι ορατά ακόμα και σήμερα, καθώς έχει εντοπιστεί κακόβουλο λογισμικό προερχόμενο από την Κίνα σε δημόσια υπολογιστικά συστήματα των ΗΠΑ, «που επηρεάζουν τις ζωές όλων των Αμερικανών».

«Με την κατάλληλη κυβερνοεπίθεση θα μπορούσαν να τεθούν εκτός λειτουργίας σημαντικές υποδομές που παρέχουν καθημερινές υπηρεσίες προς τους πολίτες μας. Μέχρι σήμερα δεχόμαστε αναγνωριστικές επιθέσεις προκειμένου να εντοπιστούν τα τρωτά σημεία της άμυνάς μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικάνος αξιωματούχος. «Θεωρούμε ότι διάφορες χώρες επενδύουν σε αυτού του τύπου τις δυνατότητες» πρόσθεσε.


Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, χάκερ που εργάζονται για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης κατάφεραν να διεισδύσουν σε δημόσια συστήματα των ΗΠΑ που αφορούν τομείς όπως η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και τα καύσιμα. Όπως αναφέρει το πόρισμα του μη κυβερνητικού οργανισμού «The Pew Internet and American Life Project», βασιζόμενο σε εκτιμήσεις ειδικών σε θέματα τεχνολογίας, μια καταστροφική κυβερνοεπίθεση, που θα επέφερε σημαντικές απώλειες στην οικονομία αλλά και σε ανθρώπινες ζωές, θα μπορούσε να συμβεί μέχρι το 2025.

Ο ναύαρχος αρνήθηκε να κατονομάσει άλλη υποψήφια χώρα, γενικά όμως θεωρείται ότι η Ρωσία έχει τη δυνατότητα για να επιτεθεί πολύ αποτελεσματικά μέσω του κυβερνοχώρου. Συμπλήρωσε δε ότι ομάδες που επιχειρούν να πλήξουν τις ΗΠΑ μέσω του κυβερνοχώρου δραστηριοποιούνται και στο εσωτερικό της χώρας.
 
«Το θέμα είναι πότε αυτό θα συμβεί, όχι το αν θα συμβεί» κατέληξε ο διευθυντής της NSA.


Λογισμικό-ασπίδα κατά της κατασκοπείας

Εν τω μεταξύ, η προστασία όχι των κρατών, αλλά των πολιτών, από τις κυβερνοεπιθέσεις απασχολεί τη Διεθνή Αμνηστία. Στον απόηχο του σκανδάλου που ξέσπασε με τις συνεχείς αποκαλύψεις του πρώην συνεργάτη της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν γύρω από την ανεξέλεγκτη κατασκοπευτική δράση των μυστικών υπηρεσιών, η Διεθνής Αμνηστία έθεσε σε κυκλοφορία ένα νέο λογισμικό κατά της κατασκοπείας στο διαδίκτυο.

 
Το πρόγραμμα Detekt, που προέκυψε από τη συνεργασία της Διεθνούς Αμνηστίας με άλλες οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χρησιμεύει ως ανιχνευτής λογισμικού παρακολούθησης που έχει εισβάλει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή εν αγνοία του χρήστη.

 
Ο Ματίας Γιον, μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, επισήμανε σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) ότι «το Detekt προορίζεται κυρίως για ανθρώπους που απειλούνται πραγματικά, που η ζωή των ίδιων και της οικογένειάς τους διατρέχει κίνδυνο επειδή αγωνίζονται επιτόπου υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χρειάζονται τη συνδρομή των σύγχρονων τεχνολογιών της Πληροφορικής. Ως εκ τούτου είναι καλό να έχουν ένα τέτοιο λογισμικό, ώστε να μπορούν να εντοπίσουν την ύπαρξη ύποπτων προγραμμάτων στους υπολογιστές τους».

Εργαλείο προσωρινής προστασίας
Ο Ματίας Γιον παραδέχεται ότι οι προγραμματιστές που σχεδιάζουν τα λογισμικά παρακολούθησης θα επιχειρήσουν να υπερβούν τα εμπόδια που θέτει το Detekt με πιο εξελιγμένα προγράμματα, όπως υπογραμμίζει όμως, «πρόκειται για το πρώτο βήμα από την πλευρά μας ώστε να κάνουμε πραγματικά κάτι εναντίον της κατασκοπείας, η οποία συμβάλλει στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Φυσικά και φοβόμαστε ότι οι εταιρείες που σχεδιάζουν τέτοια λογισμικά θα πάρουν αντίμετρα, αλλά θεωρούμε ότι στο πλαίσιο της Κοινότητας Ανοιχτού Λογισμικού θα μπορέσουμε να αντιδράσουμε».

 
Ο Ματίας Γιον διευκρινίζει ότι ένα πρόγραμμα σαν το Detekt μπορεί να χρησιμεύσει μόνο ως εργαλείο προειδοποίησης και προσωρινής προστασίας των χρηστών. Όπως επισημαίνει, μακροπρόθεσμα οφείλουν τα κράτη να επιβάλουν περιορισμούς στην εξαγωγή λογισμικών κατασκοπείας, ώστε να μην καταλήγουν στα χέρια αυταρχικών καθεστώτων που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top