Φόβους ότι ο νέος νόμος για τις υπηρεσίες πληροφοριών που τέθηκε σε ισχύ στις 26 Απριλίου στην Τουρκία θα επιτρέψει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζει ο διεθνής οργανισμός Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
 
Ο νόμος χορηγεί διευρυμένες εξουσίες στις υπηρεσίες πληροφοριών, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο, «θα περιορίσει την κρατική ευθύνη, την ελευθερία του μέσων ενημέρωσης και το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή», γι’ αυτό και πρέπει να καταργηθεί.

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν φυλάκιση έως και εννέα χρόνια για δημοσιογράφους και εκδότες οι οποίοι δημοσιεύουν πληροφορίες που έχουν προκύψει από «διαρροές».

Το προσωπικό των υπηρεσιών πληροφοριών το οποίο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του μπορεί να εξαιρεθεί από τη δίωξη, ενώ οι υπηρεσίες θα έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα χωρίς δικαστική διαταγή.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίοι εκπροσωπεί τις κεντροαριστερές κοσμικές - κεμαλικές δυνάμεις, ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο για την κατάργηση του σχετικού νόμου.

http://www.naftemporiki.gr/story/801774/hrw-na-katargithei-o-neos-nomos-gia-tis-upiresies-pliroforion-stin-tourkia


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top