σχόλιο ID-ont: Οι κατωτέρω 4 αναρτήσεις για την Κάρτα του Πολίτη, τις οποίες δανειστήκαμε από την ιστοσελίδα webarchive.gr θεωρούμε πως αποδίδουν με απλό και μεστό τρόπο την εναντίωσή μας στην Κάρτα του Πολίτη. Είναι εξαιρετικά κείμενα, αποτελούν μια νηφάλια και αντικειμενική προσέγγιση όσον αφορά το θέμα Κάρτα του Πολίτη και πραγματικά τα προσυπογράφουμε όλα. Η μόνη μας ένσταση έγκειται στη χρήση ενός usb stick αντί Κάρτας που προτείνει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, γιατί ενώ μπορεί να αποτελεί μια λύση σχετικά ανώδυνη, υπάρχει η πιθανότητα να λειτουργήσει ως "ενδιάμεσο" σκαλοπάτι εξοικείωσης για την Κάρτα. Επίσης δεν μας βρίσκει σύμφωνους η ενοποίηση ή/και διασύνδεση των Βάσεων Δεδομένων...

Επιχειρώντας να ερευνήσουμε τα πλεονεκτήματα μιας έξυπνης κάρτας, όπως η πολλά υποσχόμενη κάρτα του πολίτη, ειδικά σε σχέση με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως ακριβώς δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση θέτει εμμέσως το θέμα, οδηγούμαστε σε αδιέξοδο.

Ο υπουργός Οικονομικών, κάθετα αντίθετος προς τα όσα σχετικά γράφουμε τις τελευταίες ημέρες, δηλώνει οτι όσον αφορά την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και τους τρόπους αντιμετώπισής της, οραματίζεται μία κάρτα με μικροτσίπ, την οποία παρουσιάζει ως απόλυτη λύση, που θα μπορεί να δίνει πίστωση στους πολίτες ώστε να έχουν πρόσβαση σε αγαθά.
...
...
Κάνουμε μία παύση, ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το νόημα της παραπάνω πρότασης και την σχέση της κάρτας του πολίτη, μιας έξυπνης κάρτας δηλαδή, με την παροχή αγαθών στους πολίτες και δυσκολευόμαστε πολύ να καταλάβουμε το πως η κάρτα διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών σε αγαθά.

Ωστόσο δεν μας εξηγούν, τι το καινούργιο θα προσφέρει η κάρτα του πολίτη; Ποιο είναι το πλεονέκτημά της, προς τον "παλαιό", όπως θα θεωρείται, τρόπο συναλλαγών, ώστε να της δώσουμε την αναγνώριση ενός επιτεύγματος που πράγματι θα ωφελήσει τους πολίτες και θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα μας; Πως θα αποκτήσει πρόσβαση ο πολίτης σε αγαθά; Δηλαδή τι μπορεί να κάνει ένα μικροτσίπ; Τα εφαρμόζεις σε πλαστικές κάρτες και ξαφνικά τ' αγαθά πολλαπλασιάζονται;


Έχουμε πει πως η κάρτα του πολίτη, ως έξυπνη κάρτα με μικροτσίπ, θα προσφέρει τη δυνατότητα σύνδεσης του πολίτη στα δεδομένα του, τα οποία διατηρεί το κράτος. Το καινούργιο λοιπόν που θα προσφέρει το μικροτσίπ είναι η αυτόματη σύνδεση, από το παντοπωλείο, στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να εξακριβωθεί αν ανήκετε στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και αν δικαιούστε πίστωση. Αντί αυτή η εξακρίβωση να γίνεται σε μία υπηρεσία όπως η εφορία και να εκδίδεται από την υπηρεσία το αντίστοιχο πιστοποιητικό, ο πολίτης θα έχει την έξυπνη κάρτα, θα τη δίνει στο σούπερ μάρκετ, το σούπερ μάρκετ θα στέλνει τον κωδικό σας στην εφορία και η εφορία θα πιστοποιεί επί τόπου τα στοιχεία σας, ώστε να κρίνεται από το κατάστημα αν δικαιούστε πίστωση ή έκπτωση κλπ. Διερωτώμαστε λοιπόν, αν η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί οτι με αυτόν τον τρόπο, ο πολίτης αποκτά πρόσβαση σε αγαθά, που πριν δεν θα μπορούσε να έχει.

 Το πλεονέκτημα του μικροτσίπ, είναι η ταχύτητα της πιστοποίησης του πολίτη στο πρόγραμμα για τους φτωχούς συμπολίτες μας, ΑΝ αυτό μπορεί να θεωρηθεί πλεονέκτημα, αφού η ταχύτητα ως παράγοντας, δεν παίζει ρόλο στην πρόσβαση του πολίτη σε αγαθά. Με την ίδια ταχύτητα θα τα προμηθεύεται και με την ίδια ταχύτητα θα τα καταναλώνει, το ίδιο φτωχός θα είναι ο πολίτης και το ίδιο χρέος θα έχει προς το κράτος. Η ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται επιδόματα, όχι νέες... τεχνολογικές κατακτήσεις, όπως εξαγγέλει ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Αυτή είναι μία παρεξήγηση για την οποία ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση.

"Δεν θα απαιτείται η παρουσία του πολίτη στην εφορία ή σε κάποια άλλη υπηρεσία του κράτους, τόσο συχνά όσο πριν", είναι ένα επιχείρημα υπέρ της κάρτας, κάτι που φυσικά δεν ισχύει για όσους έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Μην ξεχνάμε φυσικά οτι μόνο με τις έξυπνες κάρτες καταγράφονται οι καθημερινές δραστηριότητες του πολίτη.

Με δυο λόγια, η κάρτα του πολίτη δεν προσφέρει τεχνολογικά πλεονεκτήματα που να σχετίζονται με την διευκόλυνση για παροχή αγαθών στους πολίτες. Δεν μειώνει το κόστος των προϊόντων, ούτε εξυγιαίνει τον δημόσιο τομέα, όπως μερικοί εκτιμούν.

Smart card vs flash memory: Η δύναμη του διαδικτύου και οι ανεπιθύμητες εφαρμογές της τεχνολογίας.

Όποιος ασχολείται έστω και επιφανειακά με θέματα τεχνολογίας, πιθανότατα να έχει σκεφτεί πως η έξυπνη κάρτα είναι συν τοις άλλοις κακή λύση, από τεχνικής άποψης. Είναι κακή, διότι έχει μικρές δυνατότητες αποθήκευσης δεδομένων, διότι αποθηκεύει ευαίσθητα δεδομένα κλπ. Αυτές οι αδυναμίες της την κάνουν "καλή" σε ένα πράγμα: Στο να διατηρεί τον πολίτη εξαρτημένο από τους συνεχείς ελέγχους των συναλλαγών του από το κράτος. Τα μειονεκτήματα ουσιαστικά της κάρτας, την καθιστούν αδύναμο εργαλείο στα χέρια του πολίτη, ώστε να παραχωρείται η διαδικασία της συναλλαγής στο κράτος.

Ο μη ενημερωμένος πολίτης, θα χάσει, χάριν της κάρτας με το τσιπάκι, τη δυνατότητα να αποθηκεύει σε αρχείο τα έγγραφά του και θ' αρχίσει να πιστεύει οτι το νόμιμο και ηθικό, είναι το κράτος να ενημερώνεται και να πιστοποιεί τους πολίτες με βάση τα δεδομένα του, ακόμα και για τις πιο απλές συναλλαγές του. Αυτό όμως είναι και ηθικά και τεχνολογικά, λάθος. Ηθικά-και πιθανόν και νομικά-διότι η ιδιωτική ζωή τίθεται υπό διαρκή παρακολούθηση. Τεχνολογικά είναι λάθος διότι επιβαρύνεται ένα δίκτυο δεδομένων χωρίς να χρειάζεται, ενώ οι πολίτες μπορούν ν'αποθηκεύουν οι ίδιοι τα έγγραφά τους με ελάχιστο κόστος.

Τουλάχιστον όσον αφορά τα έγγραφα των συναλλαγών του πολίτη, υπάρχουν εδώ και χρόνια λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν, αλλά καμία δημόσια υπηρεσία δεν τις αποδέχθηκε και δεν τις εφάρμοσε. Μία απλή φορητή συσκευή, η οποία θ' αποθηκεύει και θα μεταφέρει τα δεδομένα μας και δεν θα στέλνει κωδικούς σε βάσεις δεδομένων κάθε φορά που κάνουμε μία συναλλαγή, είναι μία λογική λύση για γρήγορες και εύκολες συναλλαγές. Μπορεί να δοθεί στον κόσμο η δυνατότητα σύνδεσης στις υπηρεσίες του κράτους μέσω διαδικτύου, όπως ήδη συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις και ο πολίτης να κάνει "download" τις βεβαιώσεις και τα έγγραφα που τον αφορούν, από το σπίτι του. Αν θέλει να τα χρησιμοποιεί οπουδήποτε, αρκεί να τα αποθηκεύσει σε ένα usb stick και θα τα έχει μαζί του, χωρίς να πρέπει οι συναλλασόμενοι να ελέγχονται από βάσεις δεδομένων.

Πλεονεκτήματα του USB stick:
- Δυνατότητες αποθήκευσης του συνόλου των εγγράφων του πολίτη,
- Υψηλότατες ταχύτητες ανάγνωσης δεδομένων, που δεν συγκρίνονται με τις ταχύτητες του διαδικτύου.
- Δεν έχει κωδικούς,
- Δεν έχει PIN,
- Δεν συνδέεται σε δίκτυο,
- Δεν καταγράφει τις κινήσεις και δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν για τις συναλλαγές του πολίτη,
- Δεν αποτελεί στόχο κακοποιών, διότι δεν μεταφέρει χρήματα και δεν δίνει πρόσβαση σε λογαριασμούς τράπεζας,
- Τα δεδομένα αυτά δεν παραβιάζονται σε αντίθεση με την "έξυπνη" RF ID κάρτα.
- Το κυριότερο: Ο πολίτης μπορεί να επιλέγει ο ίδιος το πότε θα εισέρχεται στις διαδικτυακές κρατικές υπηρεσίες, σε αντίθεση με την κάρτα του πολίτη που τον υποχρεώνει σε διαρκή ψηφιακή ταυτοποίηση των στοιχείων του.

Αυτός ο απλούστατος τρόπος μεταφοράς εγγράφων δεν χρησιμοποιείται καθόλου στον δημόσιο τομέα και μόνο με κάποιες εξαιρέσεις στον ιδιωτικό, στερώντας τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία στην εξυπηρέτηση των πολιτών στις συναλλαγές του. Μία καλή αρχή είναι οι υπάρχουσες online υπηρεσίες, όπως της εφορίας ή του οαεδ, που δίνουν τη δυνατότητα στον πολίτη να εκτυπώνει έγγραφα στο σπίτι του. Μπορούμε λοιπόν ν'απαλλαγούμε από το κόστος και τα μειονεκτήματα της εκτύπωσης, αποθηκεύοντας τα αρχεία μας σε μία φορητή ηλεκτρονική συσκευή.
 
Η φορητή usb συσκευή:
- Δεν μπαίνει σε δίκτυο,
- "Μεταφέρει" έγγραφα και όχι κωδικούς πρόσβασης.
- Δεν καταγράφει καμία συναλλαγή σε βάση δεδομένων.

Η έξυπνη κάρτα:
- Εισέρχεται σε δίκτυο δεδομένων,
- Μεταφέρει τους κωδικούς πρόσβασης του πολίτη και όχι τα έγγραφά του,
- Καταγράφει τον πολίτη σε βάση δεδομένων του κράτους με κάθε συναλλαγή του.

 
Όποιος πολίτης θέλει να ελέγχει μόνος του τα στοιχεία του, όποτε ο ίδιος θέλει, τότε μπορεί να έχει ένα usb flash. Όποιος θέλει να τον ελέγχει το κράτος αλλά και ο κάθε ιδιώτης με τον οποίο συναλλάσεται, τότε θα πρέπει να έχει την κάρτα του πολίτη.

 
Η ύπαρξη ενός δικτύου στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι υπηρεσίες του δημοσίου για ν'ανταλλάσουν πληροφορίες, δεν είναι κακή ιδέα. Το αντίθετο, είναι κάτι πολύ καλό. Όμως, ένα τέτοιο δίκτυο δεν απαιτεί έξυπνες κάρτες.

 
Κι όμως, διαβάζουμε έκπληκτοι σε άρθρο του "έθνους" οτι η κάρτα του πολίτη "θα εμπεριέχει την ψηφιακή υπογραφή του κατόχου και με τη χρήση της θα γίνεται η ψηφιακή αυθεντικοποίηση του πολίτη στο Διαδίκτυο για ηλεκτρονική διεκπεραίωση συναλλαγών με το κράτος". Δηλαδή η κάρτα θα δίνει πρόσβαση σε μία διαδικτυακή κρατική υπηρεσία, ενέργεια που χιλιάδες άνθρωποι μπορούν να πραγματοποιούν ήδη από το σπίτι τους ή από κάποιο άλλο σημείο πρόσβασης στο διαδίκτυο, φυσικά χωρίς κάρτα αλλά με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους!

 
Επιπλέον ηθικά ζητήματα
Για να πιστοποιήσει ένα μηχάνημα ATM τους πελάτες της τράπεζας χρησιμοποιεί έξυπνες κάρτες. Για να πιστοποιήσει ένας υπάλληλος της τράπεζας τον πελάτη, ζητάει ταυτότητα και όχι έξυπνη κάρτα. Η έξυπνη κάρτα, στην περίπτωση της τράπεζας αντικατέστησε τον υπάλληλο, για χάρη της κάρτας. Μπορεί αυτό να σημαίνει οτι για την έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, δεν θα απαιτείται παρουσία υπαλλήλου, αλλά ένα σύστημα αντίστοιχο προς τα ATM, εφ'όσον καθιερωθεί η κάρτα του πολίτη; Το ίδιο ομως δεν συμβαίνει με τη χρήση του διαδικτύου και της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης;

 
Κάτι που σίγουρα όμως θέτει ζητήματα ηθικής και συγκεκριμένα υποκλοπής δεδομένων, είναι το γεγονός πως η κάρτα του πολίτη, προορίζεται για συναλλαγές με ιδιώτες οι οποίοι θα συνδέονται σε βάσεις δεδομένων με τα στοιχεία των πολιτών. Δηλαδή, ιδιώτες, θα έχουν εξ ίσου πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων του κράτους.

 
- Όσοι (δυστυχώς ανενημέρωτοι) πολίτες επιλέξουν την έξυπνη κάρτα, θα υποχρεωθούν να παραδώσουν την αστυνομική τους ταυτότητα;

- Σκοπεύει η κυβέρνηση να φορολογήσει τους πολίτες με βάση τις συναλλαγές που θα καταγράφει η κάρτα του πολίτη;

- Τι θα συμβεί στην περίπτωση που κάποιος έχει χρέη ( π.χ στην εφορία, ασφαλιστικές εισφορές κλπ); Ο ίδιος ο υπουργός δηλώνει οτι θα μπορούσε η κάρτα του πολίτη να "φορτώνει" χρήματα στους φτωχούς. Τι θα "φορτώνει" η κάρτα σε κάποιον που το σύστημα του αναγνωρίζει χρέη στο δημόσιο; Υπάρχει περίπτωση η κάρτα του πολίτη ν'αρνηθεί να εξυπηρετήσει τον πολίτη; Εμείς είμαστε βέβαιοι γι'αυτό και ο λόγος είναι απλός. Ο τρόπος με τον οποίον επιδιώκεται να εφαρμοστεί η τεχνολογία στις συναλλαγές των πολιτών είναι στρεβλός. Είναι ένα μεγάλο λάθος. Με το πάτημα ενός κουμπιού, η κάρτα "μπλοκάρει". Ποιος ο λόγος να εφαρμόζουμε τέτοια τεχνολογία, εφ'όσον "δεν σκοπεύουμε" να την χρησιμοποιήσουμε;

 
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και το κυριότερο. Η κάρτα του πολίτη φακελώνει τον πολίτη, με τον πλέον αναξιοπρεπή τρόπο. Φανταστείτε να έχετε μονίμως δίπλα σας έναν υπάλληλο του κράτους, που να πιστοποιεί τα στοιχεία σας στην κάθε σας απλή συναλλαγή, στο μετρό, στο σινεμά, στο περίπτερο, να το καταγράφει και να το αποθηκεύει και να λαμβάνει επί τόπου επίσημες αποφάσεις του κράτους, όπως π.χ να σας διακόπτει την παροχή αγαθών και υπηρεσιών. Αυτό είναι στην ουσία η "έξυπνη" κάρτα του πολίτη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top