σχόλιο ID-ont: Ασφάλεια προσωπικών δεδομένων! Τρίχες κατσαρές, παράσινα άλογα, φύκια με μεταξωτές κροδέλες.

Μια τρύπα στην ασφάλεια των δεδομένων έχει διαπιστωθεί στο taxisnet και το πρόβλημα έχει αντιμετωπισθεί με “μπαλώματα”. Σε συνθήκες υπερφόρτωσης το σύστημα μπορεί να παρουσιάσει διαρροή δεδομένων με αποτέλεσμα φορολογούμενοι να βλέπουν τα φορολογικά στοιχεία άλλων φορολογούμενων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών το πρόβλημα αν και έχει αντιμετωπισθεί προσωρινά είναι υπαρκτό και μπορεί κάποια στιγμή να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερα ζητήματα. Ας δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει.

Τον Οκτώβριο του 2013 και ενώ το σύστημα του περιουσιολογίου βρισκόταν σε υπερφόρτωση λόγω των εκατοντάδων χιλιάδων φορολογούμενων που “έμπαιναν” στο σύστημα προκειμένου να υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις ακινήτων Ε9, παρατηρήθηκαν κρούσματα όπου κάποιοι φορολογούμενοι έβλεπαν τα φορολογικά δεδομένα άλλων φορολογούμενων. Εμφανίστηκε δηλαδή πρόβλημα στην προστασία των δεδομένων των φορολογούμενων, έστω και αν αυτό έγινε σε περιορισμένο αριθμό χρηστών.

Το πρόβλημα προκάλεσε συναγερμό στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και στις συσκέψεις που ακολούθησαν ζητήθηκε από την εταιρεία που έχει αναλάβει το στήσιμο και τη συντήρηση του συστήματος να το διορθώσει. Μετά από μήνες ερευνών και προσπαθειών της εταρείας να επιλύσει το πρόβλημα, τελικά αυτό δεν έγινε εφικτό και οι υπεύθυνοι της εταιρείας ενημέρωσαν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι αδυνατούν να το επιλύσουν οριστικά. Αντιμετώπισαν, ωστόσο, το πρόβλημα προσωρινά. Πώς; Κόβοντας τη χωρητικότητα του συστήματος προκειμένου να μην υπερφορτώνεται και να μην παρουσιάζεται το πρόβλημα.

“Είναι σαν να έχουμε αγοράσει μια Φεράρι, αλλά να μας έχει πει ο κατασκευαστής της ότι δεν πρέπει να βάζουμε μεγαλύτερη ταχύτητα από την τρίτη”, λέει στο Capital.gr υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που γνωρίζει από κοντά το πρόβλημα με την ασφάλεια του taxisnet.

Το πρόβλημα της τεχνητά μειωμένης χωρητικότητας, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών πρόκειται να γίνει εντονότερο στο επόμενο διάστημα καθώς όλο και περισσότερες ηλεκτρονικές εφαρμογές θα προσφέρονται στους φορολογούμενους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top