Ως ανερχόμενη απειλή για τη δημόσια ασφάλεια περιγράφουν τα «drones» στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, την ώρα που στη Γαλλία και στις Η.Π.Α. έχει σημάνει τον τελευταίο μήνα συναγερμός στις διωκτικές Αρχές λόγω των ύποπτων πτήσεων ρομποτικών αεροσκαφών πάνω από σημεία-στόχους.

Στη Γαλλία για δύο συνεχείς νύχτες αυτή την εβδομάδα εντοπίστηκαν «drones» να πετούν σε κεντρικά σημεία του Παρισιού, ενώ στην Αμερική ερασιτέχνης κατάφερε πρόσφατα άθελά του να εισάγει στο Λευκό Οίκο ερασιτεχνικό ελικοπτεράκι καταρρίπτοντας το μύθο των δρακόντειων μέτρων από τις αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες.

Στην Ελλάδα ανησυχία προκαλεί στην Αστυνομία ότι τα ρομποτικά αεροσκάφη έχουν εξελιχθεί σε μόδα, ενώ δεν υπάρχουν κανόνες στη χρήση τους. Υπενθυμίζεται δε ότι μέσα στο 2014 τέσσερις ύποπτες πτήσεις γύρω από σημεία-στόχους, χωρίς να βρεθούν οι χειριστές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρμόδια στελέχη της Ασφάλειας εκπόνησαν τον περασμένο Νοέμβριο μελέτη για τα «drones» που περιέχει πλήρη περιγραφή των μοντέλων που κυκλοφορούν στην αγορά. Επισημαίνονται δε τα τεράστια κενά της ελληνικής νομοθεσίας και οι κίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η οποία άρχισε ύστερα από τον εντοπισμό μη επανδρωμένου ελικοπτέρου πάνω από το Πεντάγωνο τον περασμένο Οκτώβριο, οι αρμόδιοι αξιωματικοί επικοινώνησαν με τον μετρ των drones, προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες και τεχνογνωσία. Πρόκειται για τον καλύτερο Έλληνα χειριστή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τον άνθρωπο που κάλυψε με ένα από αυτά το Μαραθώνιο της Αθήνας.

«Στη χώρα μας δεν υπάρχει κανένα όριο στη χρήση των drones γιατί δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο. Στην Αμερική αντιθέτως υπάρχουν κανόνες. Για παράδειγμα δεν μπορεί να πετάξει drone δίπλα από κανένα αεροδρόμιο γιατί η εταιρία που τα κατασκευάζει βάζει στο software όρια που δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Στην Ελλάδα υπάρχει κίνδυνος ακόμα και στα αεροδρόμια. Μη ξεχνάτε ότι ακόμα και ένα ερασιτεχνικό drone μπορεί να πετάξει στα 1.000 μέτρα», λέει αρμόδια πηγή.

Ο φόβος των Αρχών εντείνεται από το γεγονός ότι ακόμα και τα «drones» που πωλούνται ευρέως στην ελληνική αγορά παρέχουν τις τεχνικές δυνατότητες για τρομοκρατικό χτύπημα ή για προπαρασκευαστικές ενέργειες, όπως η παρακολούθηση κάποιας περιοχής. Το θέμα απασχόλησε πρόσφατα έντονα τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Στην Ουάσιγκτον μόλις πριν από ένα μήνα ανέκυψε μεγάλο θέμα όταν ένα μικρό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος έπεσε στους κήπους του Λευκού Οίκου. Το μικρό ιπτάμενο αντικείμενο, το οποίο πωλείται παντού στην αμερικάνικη αγορά, πετούσε για αρκετή ώρα πάνω από το συγκρότημα της προεδρικής κατοικίας. Κοστίζει μόλις 250-300 ευρώ και, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ποσότητα εκρηκτικών που μπορεί να πυροδοτηθεί εξ αποστάσεως σε χρόνο που θα επιλέξει ο χειριστής.

Ο σύμβουλος διαχείρισης κινδύνου και ιδιοκτήτης ομίλου εταιριών ασφαλείας κ. Άγγελος Αγραφιώτης τονίζει στη HuffPost Greece ότι «ένα drone που κοστίζει σχετικά λίγα χρήματα μπορεί να μεταφέρει 2-3 κιλά εκρηκτικών. Αυτό προβληματίζει τους Αμερικανούς και πρέπει να προβληματίσει και εμάς. Οι πωλήσεις drones έχουν αυξηθεί σημαντικά στην Ελλάδα, καθώς έχουν γίνει μόδα. Ένα απλό με κάμερα κοστίζει από 100 ευρώ και ένα εξαιρετικής ποιότητας επαγγελματικό μπορεί να φτάσει τα 10.000-15.000 ευρώ. Με ειδικές κάμερες μπορούν να γίνουν λήψεις και τη νύχτα. Ο μόνος τρόπος να το ελέγξουν οι Αρχές όταν το δουν είναι να προκαλέσουν με ειδική συσκευή παρεμβολές στις συχνότητες, πάντα με τον κίνδυνο να πέσει ανεξέλεγκτα σε σημείο που θα προκαλέσει ζημιά».

Τέσσερις ύποπτες πτήσεις στην Αθήνα

Τέσσερις ύποπτες πτήσεις μη επανδρωμένων μικρών αεροσκαφών εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ. μέσα στο 2014 σε νευραλγικά σημεία της Αθήνας στα οποία υπάρχουν ευαίσθητοι στόχοι. 

Τα περιστατικά αφορούν στον εντοπισμό «drones» πάνω από το Πεντάγωνο, κοντά στην οδό Ρηγίλλης και στη λεωφόρο Κηφισίας στο ύψος του Αμαρουσίου. Σε όλες τις περιπτώσεις οι χειριστές τους δεν βρέθηκαν ποτέ, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι ήταν ύποπτος ο ρόλος τους.

Τον περασμένο Οκτώβριο σήμανε συναγερμός στο Πεντάγωνο όταν οι φρουροί αντιλήφθηκαν ένα ιπτάμενο αντικείμενο εντός του χώρου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι ειδικές υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων και η ΕΛ.ΑΣ. για τον εξωτερικό έλεγχο. Όταν οι προβολείς του Πενταγώνου άναψαν το ελικοπτεράκι κατευθύνθηκε εκτός του χώρου και χάθηκε μέσα στη νύχτα. Το περιστατικό θεωρήθηκε σοβαρό διότι οι μοντελιστές που πετούν τέτοιου είδους ελικοπτεράκια από χόμπι σπανίως το κάνουν τις νυχτερινές ώρες.

Την ίδια περίοδο εντοπίστηκαν ύποπτες «υπερπτήσεις» κοντά στην οδό Ρηγίλλης, όπου βρίσκονται πολλές πρεσβείες και άλλοι στόχοι, όπως και επί της λεωφόρου Κηφισίας στο ύψος του Αμαρουσίου, όπου έχουν τις εγκαταστάσεις τους πολυεθνικές εταιρίες και δημόσιοι οργανισμοί. Τα περιστατικά έγιναν αιτία προκειμένου η ΕΛ.ΑΣ. να εξετάσει για πρώτη φορά το ποια θα μπορούσαν να ήταν τα αντίμετρα για τυχόν επιθέσεις με «drones». 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top