σχόλιο ID-ont: Νέο δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ με περισσότερες πληροφορίες για την Κάρτα του Πολίτη όπου γίνεται αναφορά σε προαιρετική παραλαβή της από τους πολίτες. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως αληθινό μιας και το κράτος:
α) με μια νέα απόφασή του μπορεί να προσφέρει κάποιες από τις υπηρεσίες του υποχρεωτικά μέσω Κάρτας (την καθιστά έτσι εμμέσως υποχρεωτική),
β) μπορεί να μειώσει τόσο πολύ το προσωπικό στα σημεία εξυπηρέτησης των πολιτών, που έτσι θα καταστήσει υπερβολικά χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία την πρόσωπο με πρόσωπο εξυπηρέτηση (χωρίς Κάρτα),
γ) με αυτή τη διαρροή προσπαθεί να μετρήσει αντιδράσεις και πιθανόν να τις κατευνάσει πριν καν εκδηλωθούν.

Βλέπετε γιατί πριν λίγα χρόνια, όταν έβγαλαν οι Τράπεζες Κάρτα με τσιπάκι (εξεπαφής στην αρχή, με RFID αργότερα), σας προτείναμε να μην τις πάρετε, αλλά να προτιμήσετε το Ταμείο τους για να κάνετε τις συναλλαγές σας; (βλ.  Επιστολή προς Τράπεζα για να ακυρωθεί κάρτα αναλήψεων (cash-card) επειδή έχει πλινθίο (τσιπάκι)  http://id-ont.blogspot.gr/2010/11/cash-card.html) Τώρα λένε "να σαν τις Τραπεζικές σας Κάρτες με τσιπάκι θα είναι η Κάρτα του Πολίτη". Βλέπετε τι σημαίνει σταδιακή προσαρμογή και εξοικείωση;

ΕΘΝΟΣ: Στην τελική ευθεία μπαίνει η υλοποίηση της ηλεκτρονικής κάρτας του πολίτη από την κυβέρνηση με στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας αλλά και ως όπλου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αφού θα εφαρμοστεί πιλοτικά στις κοινωνικές ομάδες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Η έξυπνη κάρτα του πολίτη περιλαμβάνεται και στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, προς το Eurogroup ως βασικό εργαλείο της διοικητικής μεταρρύθμισης για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Σαν πιστωτική κάρτα με τσιπ 

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες τις επαφές με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να συμφωνηθούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και με την κατασκευή της να αποφευχθεί η παραβίαση προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Ο κ. Κατρούγκαλος έχει συζητήσει με εκπροσώπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας αλλά και με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και εκκρεμεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αρχής Π. Χριστόφορο, τις επόμενες ημέρες για να οριστικοποιηθεί η μορφή και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κάρτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», η έξυπνη κάρτα του πολίτη θα έχει το σχήμα πιστωτικής κάρτας και θα περιλαμβάνει τσιπάκι στο οποίο θα είναι περασμένοι τρεις βασικοί αριθμοί που ταυτοποιούν τον κάτοχο: ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και ο Αριθμός Δημοτολογίου. Αρχικά υπήρχε προβληματισμός αν θα περιλαμβάνει barcode -για το οποίο αντιδρούν διάφοροι κοινωνικοί φορείς- ή κωδικό (Pin) για την ταυτοποίηση του κατόχου.

Η κάρτα του πολίτη θα έχει και τη λειτουργία προπληρωμένης κάρτας, καθώς θα «φορτώνεται» με ένα ποσό κάθε μήνα από το κράτος για τους κατόχους που δεν έχουν εισόδημα, προκειμένου να μπορούν αξιοπρεπώς να αγοράζουν τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ ή να λαμβάνουν την επιδότηση ενοικίου που προβλέπεται από τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Με κωδικό πρόσβασης
Το υπουργείο προσανατολίζεται να χρησιμοποιήσει κωδικό πρόσβασης προκειμένου να ταυτοποιείται ηλεκτρονικά ο κάτοχος της έξυπνης κάρτας.

Προοπτικά η κάρτα του πολίτη θα μπορεί να χρησιμοποιείται για όλες τις δυνητικές χρήσεις (ως κάρτα δημότη, ως κάρτα ασφαλισμένου, ως κάρτα αγρότη, ως κάρτα ασθενούς, ως κάρτα μετανάστη, ως κάρτα νέου κ.λπ.) και θα περιλαμβάνει τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας καθώς και τους κωδικούς για το πρόγραμμα taxis του υπουργείου Οικονομικών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενσωματώσει όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που έχουν αναπτύξει τα υπουργεία και να αποτελέσει η έξυπνη κάρτα του πολίτη «ομπρέλα» για ηλεκτρονικές συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με το κράτος. Η κάρτα του πολίτη θα χρησιμοποιείται προοπτικά σε όλο το εύρος της καθημερινής ζωής και θα οδηγήσει στη σταδιακή αντικατάσταση πληθώρας προσωπικών εγγράφων και πιστοποιητικών στις συναλλαγές του με το Δημόσιο. Θα αποτελέσει βασικό μέσο για την ηλεκτρονική διεκπεραίωση υποθέσεων και συναλλαγών των πολιτών με τον δημόσιο τομέα και θα αποτελεί την ψηφιακή ταυτότητα των πολιτών στο Διαδίκτυο.

Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου
Η κυβέρνηση -σύμφωνα και με την επιστολή Βαρουφάκη για τις 7 μεταρρυθμίσεις προς την ΕΕ- σκοπεύει να θεσμοθετήσει την απαγόρευση στις υπηρεσίες του Δημοσίου να ζητούν από πολίτες έγγραφα που βεβαιώνουν πληροφορίες τις οποίες το κράτος ήδη κατέχει.

Για να επιτευχθεί όμως η πρόθεση της κυβέρνησης χρειάζεται η διαλειτουργικότητα των εθνικών μητρώων στοιχείων πολιτών, δηλαδή η ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των βάσεων δεδομένων που διατηρούν τα υπουργεία, η δημιουργία του κατάλληλου νομικού πλαισίου, η δημιουργία και ετοιμότητα των απαραίτητων υποστηρικτικών υποδομών και η επιλογή τεχνικών προδιαγραφών που θα είναι σύμφωνες με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε να εξασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα της κάρτας στο πλαίσιο της ΕΕ.

Με την εφαρμογή της κάρτας του πολίτη έχει υπολογιστεί ότι θα μειωθεί η γραφειοκρατία κατά 25%, θα μειωθούν οι χαμένες ώρες στις δημόσιες υπηρεσίες. Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θεσμοθετεί την επέκταση του Κώδικα Διοικητικών Διαδικασιών και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, προκειμένου να ενταχθούν στο θεσμικό πλαίσιο και τις υποχρεώσεις που διέπουν τις κρατικές υπηρεσίες για την απόδοση εγγραφών στους πολίτες και στις επιχειρήσεις.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Θα πιστώνονται 100 ευρώ για τρόφιμα και 150 για επιδότηση ενοικίου
Στα τέλη του Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή της έξυπνης κάρτας του πολίτη με πιλοτική εφαρμογή στις κοινωνικές ομάδες που διαβιούν στα όρια της φτώχειας, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Τα κουπόνια σίτισης, το επίδομα ενοικίου και η παροχή δωρεάν ρεύματος θα παρέχονται στους πολίτες που θα ενταχθούν στα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης (υπολογίζονται σε 300.000 οικογένειες), μέσω της κάρτας του πολίτη, πιλοτικά από τον Ιούνιο. Σε δεύτερο χρόνο θα εξαπλωθεί η χρήση της κάρτας και στους υπόλοιπους πολίτες που θα μπορούν να την παραλαμβάνουν από τα ΚΕΠ από τα μέσα του καλοκαιριού.

Με την ψήφιση του νόμου για τα μέτρα που αφορούν την ανθρωπιστική κρίση θα καταγραφούν οι 300.000 οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας όπου θα τους δοθούν αρχικά μηνιαία κουπόνια ύψους 100 ευρώ για τις αγορές τροφίμων από σούπερ μάρκετ. Επειτα από τρεις μήνες θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της κάρτας του πολίτη για τις συγκεκριμένες 300.000 οικογένειες, όπου τα μέλη τους θα μπορούν να προμηθευτούν την κάρτα από τα ΚΕΠ.
 
Η «φόρτωση»
Το κράτος θα «φορτώνει» την έξυπνη κάρτα με 100 ευρώ ανά μήνα και για 9 μήνες προκειμένου να πραγματοποιούν αξιοπρεπώς τις αγορές τροφίμων από τα σούπερ μάρκετ και με το επίδομα ενοικίου έως 150 ευρώ τον μήνα για τους δικαιούχους.

Παράλληλα, μέσω της κάρτας θα πιστοποιείται και η δωρεάν παροχή ρεύματος έως 300 kw/h τον μήνα ανά νοικοκυριό για όσους έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση λόγω αδυναμίας πληρωμής.
Κατά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος της κάρτας, οι κάτοχοι θα μπορούν να συναλλαγούν ηλεκτρονικά με το κράτος είτε από τον προσωπικό τους υπολογιστή είτε από τα ΚΕΠ με την επίδειξη της κάρτας. Τα ΚΕΠ θα είναι ο βασικός μηχανισμός με τον οποίο θα μοιραστεί η κάρτα στους δικαιούχους.

Από τα τέλη του καλοκαιριού θα επεκταθεί η χρήση της έξυπνης κάρτας και στους υπόλοιπους πολίτες, ενώ προοπτικά θα αυξάνονται οι υπηρεσίες και τα έγγραφα που θα μπορεί να λάβει ο κάτοχος με τη χρησιμοποίηση της έξυπνης κάρτας.

Παραλαβή μέσω ΚΕΠ  
Τα «κλειδιά» της ταυτοποίησης
Η κάρτα ουσιαστικά θα εμπεριέχει την ψηφιακή υπογραφή του κατόχου και με τη χρήση της θα γίνεται η ψηφιακή αυθεντικοποίηση του πολίτη στο Διαδίκτυο για ηλεκτρονική διεκπεραίωση συναλλαγών με το κράτος.

Η κάρτα αναμένεται να χρησιμοποιεί διάφορα «ηλεκτρονικά κλειδιά» που θα αναγνωρίζουν τον χρήστη στα ηλεκτρονικά αρχεία των κρατικών φορέων, προκειμένου «καμία δημόσια υπηρεσία να μη ζητά πληροφορίες που ήδη κατέχει άλλη δημόσια υπηρεσία», όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός.

Οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν την έξυπνη κάρτα εθελοντικά και θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν είτε από τον υπολογιστή τους μέσω των ηλεκτρονικών ΚΕΠ που θα δημιουργηθούν είτε και με φυσική παρουσία στα ΚΕΠ, προκειμένου να καταθέτουν αιτήσεις για την παραλαβή εγγράφων.

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι επίσης και η μελλοντική λειτουργία της κάρτας του πολίτη και ως φοροκάρτας όπου θα δίνεται η δυνατότητα να καταχωρίζονται οι αποδείξεις από τις αγορές του κατόχου.

Οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν την έξυπνη κάρτα εθελοντικά και θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν είτε μέσω των ηλεκτρονικών ΚΕΠ είτε και με φυσική παρουσία στα ΚΕΠ.

Του Νίκου Β. Τσίτσα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top