σχόλιο ID-ont: Προφανέστατα ΔΕΝ πρόκειται να υλοποιηθεί αυτό το μέτρο όπως το περιγράφει η δημοσιογράφος. Τέτοια δημοσιεύματα προκαλούν αγανάκτηση στους νέους και φόβο στους ηλικιωμένους, γιατί δημιουργούν την αίσθηση της αύξησης της γραφειοκρατίας προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο πολίτης. Και ποιά λύση θα προταθεί σε δεύτερο χρόνο;;; Μα φυσικά η λύση μιας ακόμη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ: της ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ!!! Εύγε παιδιά! Παρακολουθούμε το ξετύλιγμα λίγο-λίγο του περιτυλίγματος μιας ακόμη ΚΑΡΤΑΣ.

Κάρτα Υγείας είχαν εξαγγείλει:
- ο Παπανδρέου το 2011: http://id-ont.blogspot.gr/2011/07/blog-post_31.html,
Βεβαίως και είναι Μνημονιακή υποχρέωση: http://id-ont.blogspot.gr/2012/05/blog-post_25.html
Θέλετε κι ένα ακόμη επιχείρημα για την Κάρτα Υγείας; Ορίστε: Το σύστημα του ΑΜΚΑ είναι τρύπιο, χρειάζεται κάτι πιό ασφαλές: http://id-ont.blogspot.gr/2014/10/blog-post_6.html

Σκέψου κι εσύ να προτείνεις μια Κάρτα, μπορείς!!!
 
www.capital.gr: Νέες “περιπέτειες” φαίνεται ότι περιμένουν τους ασφαλισμένους, μετά την πρόθεση του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή να αλλάξει τα ποσοστά συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα και να θεσπίσει εισοδηματικά κριτήρια, με τη συμμετοχή- και άρα λογικά και το ποσό αποζημίωσης των σκευασμάτων από τον ΕΟΠΥΥ- να διαμορφώνονται ανάλογα με το εισόδημα.
 
“Εύκολη στα λόγια, δύσκολη στην πράξη” χαρακτηρίζουν πιο συγκεκριμένα φαρμακοποιοί και σύλλογοι ασθενών, με τους οποίους συνομίλησε το Capital.gr, την πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου να εισάγει νέο σύστημα αποζημίωσης, κάνοντας λόγο για μια διαδικασία που αφενός θα χρειαστεί χρόνο μέχρι να υλοποιηθεί, αφετέρου θα προκαλέσει απίστευτο αλαλούμ στους ασφαλισμένους. Όπως εξηγούν, για να ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα οποία και θα εμφανίζεται το ποσοστό συμμετοχής κάθε φορά που ο γιατρός συνταγογραφεί ένα φάρμακο, θα πρέπει να υπάρξει διασύνδεση του taxis με το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να ανανεώνονται σε ετήσια βάση, όχι μόνο για τους ασφαλισμένους, αλλά και για τους ανασφάλιστους.

Το πώς θα γίνει αυτό προκαλεί ερωτηματικά. Οι σύλλογοι ασθενών με χρόνιες παθήσεις τονίζουν πως το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ δεν κατάφεραν τόσα χρόνια ούτε καν να καταρτίσουν μητρώα με τον αριθμό των ασθενών (registry) για τις συχνές νόσους (όπως ο διαβήτης), ούτε φυσικά να φτιάξουν πρωτόκολλα με θεραπευτικές ενδείξεις για τις κυριότερες ασθένειες, ενώ όσες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα οφείλονται αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στις επιστημονικές εταιρείες.
 
 
Εντύπωση προκαλεί επίσης και το γεγονός πως ο υπουργός Υγείας δεν έκανε λόγο για μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα, όπως τουλάχιστον είχε υποσχεθεί κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, αλλά για “δικαιότερη κατανομή για να προστατευθούν οι αδύναμοι”. Εντούτοις δεν έχει διασαφηνίσει ακόμη τα όρια των εισοδηματικών κριτηρίων, ούτε όμως και πως δεν θα ξεφύγει η φαρμακευτική δαπάνη, από τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ θα κληθεί να πληρώνει περισσότερα χρήματα για αποζημίωση. Εξηγήσεις δεν έχουν δοθεί και για το από που θα καλυφθεί η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για τους ανασφάλιστους πολίτες ή για όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, για τα οποία είχε δεσμευτεί ο κ. Κουρουμπλής. Το “καμπανάκι”, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μάλλον χτυπά για τις φαρμακευτικές εταιρείες, και δη για τις πολυεθνικές, καθώς υπάρχει η αίσθηση πως θα υποχρεωθούν σε περαιτέρω εκπτώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ.
 
 
Σήμερα οι ασφαλισμένοι σε περίπτωση που επιλέξουν πρωτότυπα φάρμακα (αν και υπάρχει γενόσημο σκεύασμα στην ίδια κατηγορία) ή ακριβότερο γενόσημο από αυτό που αναφέρεται στη συνταγή, πρέπει επιπλέον να πληρώνουν- πέρα από την προβλεπόμενη συμμετοχή τους (25%)- εξ ολοκλήρου τη διαφορά μεταξύ της λιανικής τιμής των φαρμάκων και τη ασφαλιστικής τιμής (της τιμής δηλαδή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ). Μεσοσταθμικά πάντως, η συμμετοχή των ασθενών (καθώς οι χρόνιοι πάσχοντες δεν καταβάλλουν συμμετοχή) υπολογίζεται σήμερα σε 27% περίπου, όταν το 2013 (πριν δηλαδή οι ασφαλισμένοι κληθούν να πληρώσουν τη διαφορά μεταξύ λιανικής και ασφαλιστικής τιμής) έφτανε το 18%.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top