σχόλιο ID-ont: Με αφορμή υπαρκτό πρόβλημα, ξεκινάει το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής, το οποίο δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει όταν ξεπεραστεί το πρόβλημα! Αντιθέτως, ο κόσμος θα το έχει συνηθίσει, οπότε μπορεί κάλλιστα να επεκταθεί! Αφήστε που μπορεί να αποδοθεί σε αυτό το ξεπέρασμα της κρίσης...
 
Τελικά οι κρίσεις αποτελούν τις "τέλειες" αφορμές για την εφαρμογή ολοκληρωτικών-ολοκληρωμένων συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης;
 
ΕΘΝΟΣ: ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
 
Σύστημα αυτόματου περιορισμού στις αγορές τροφίμων και ειδών ευρείας κατανάλωσης σκέφτονται τώρα να επιβάλουν οι αρχές της Βενεζουέλας.
 
Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, οι επικεφαλής της Πολιτείας Ζούλια, στα δυτικά της χώρας, ανακοίνωσαν την υιοθέτηση, από την επόμενη εβδομάδα, ενός ηλεκτρονικού συστήματος που θα απαγορεύει στους καταναλωτές να αγοράζουν τα ίδια τρόφιμα ή προϊόντα, από διαφορετικά σούπερ μάρκετ μέσα στην ίδια μέρα!

«Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος μιας οικογένειας, κάθε άτομο θα έπρεπε να αγοράζει μόνο 20 είδη βασικών τροφίμων κατά την περίοδο της δοκιμαστικής εφαρμογής του μέτρου, που θα είναι μία εβδομάδα», λέει ο Blagdimir Labrador, αξιωματούχος της πολιτειακής κυβέρνησης της Ζούλια στην εφημερίδα Panorama. 
 Στο νέο σύστημα θα συμπεριληφθούν μεταξύ άλλων το ρύζι, το γάλα, οι οδοντόκρεμες και οι βρεφικές πάνες, θα εφαρμοστεί δε σε 65 σούπερ μάρκετ του Μαρακαϊμπο, πρωτεύουσα της Ζούλια, καθώς και στον γειτονικό του δήμο, Σαν Φρανσίσκο.

Οι καταναλωτές της (πετρελαιοπαραγωγού) χώρας αναγκάζονται τους τελευταίους μήνες να υφίστανται υποφέρουν μεγάλες ουρές σε σούπερ μάρκετ ή άλλα καταστήματα, δίνοντας μάχη ακόμη και για βασικά προϊόντα ή είδη διατροφής που έχουν έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια είτε επειδή δεν μπορούν πλέον να εισαχθούν (εξαιτίας του διαρκώς υποτιμωμένου και αναξιόπιστου νομίσματο) είτε επειδή έπαψαν να παράγονται (αφού η επιβολή διατίμησης καθιστά ασύμφορη την παραγωγή τους).

Το χαρτί τουαλέτας και το βούτυρο αποτελούν δύο πρόσφατα παραδείγματα, ενώ το σύστημα ελέγχου τιμών στη χώρα βάζει πολλούς καταναλωτές στον πειρασμό να αγοράζουν προϊόντα όπως ρύζι και αλεύρι σε μεγαλύτερες των αναγκών τους ποσότητες, ενίοτε και για να κερδοσκοπήσουν στη μαύρη αγορά, κατά τη διάρκεια μιας νέας περιόδου ελλείψεων.

Η μαύρη αγορά, μάλιστα, ακμάζει στα σύνορα με την Κολομβία, όπου οι καταναλωτές προτιμούν να πωλούν τα διατιμημένα προϊόντα στη γειοτονική χώρα σε πολλαπλάσιες τιμές.

Οι εμπνεύσεις της συγκεκριμένης πολιτείας συναντούν πάντως την αντίδραση της αντιπολίτευσης: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να χρησιμοποιεί το κράτος, για να στήνει ένα πλέγμα ελέγχου της προσφοράς των αγαθών κατά τα κουβανέζικα πρότυπα. Αυτό δείχνει την αποτυχία του σοσιαλιστικού συστήματος του 21ου αιώνα», λέει ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, Elias Matta.

Οι υποστηρικτές του συστήματος εξακολουθούν να πιστώνουν στον Ούγο Τσάβες την δημιουρία ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας που κρατά τις τιμές χαμηλές, πρακτική που φαίνεται να ακολουθεί και ο διάδοχός του Νίκολας Μαδούρο. 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top