TO BHMA: Σε τι χρησιμεύουν οι πληροφορίες που συλλέγει η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας παρακολουθώντας τις τηλεφωνικές κλήσεις εκατομμυρίων Αμερικανών

Ο Τύπος το αποκάλυψε και η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας στις ΗΠΑ (NSA) το ομολόγησε: η κυβέρνηση συλλέγει στοιχεία για τις τηλεφωνικές κλήσεις εκατομμυρίων Αμερικανών με τις ευλογίες του Μπαράκ Ομπάμα. Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή και το ερώτημα που απασχολεί τους πάντες είναι σε τι χρησιμεύουν αυτές οι πληροφορίες. Τι ακούει και τι μπορεί να μάθει ο Μεγάλος Αδελφός από αυτόν τον τεράστιο όγκο στοιχείων; Η σύντομη απάντηση: τους αριθμούς των δύο ανθρώπων που μιλούν στο τηλέφωνο, τη διάρκεια της κλήσης και τον χρόνο κατά τον οποίο έγινε η συνδιάλεξη.

Κατ' αρχάς όλοι οι εμπλεκόμενοι διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται για υποκλοπές. Λένε ότι το περιεχόμενο των συνδιαλέξεων παραμένει απόρρητο - προστατεύεται από την Τετάρτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία απαγορεύει αδικαιολόγητες έρευνες. Αλλά φαίνεται ότι οι Υπηρεσίες Πληροφοριών μαθαίνουν πράγματα για τους πολίτες στο πλαίσιο ενός άκρως απόρρητου σχεδίου με την ονομασία Prism και με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αυτό υποστηρίζουν τα επίσημα χείλη.


Την υπόθεση αποκάλυψε πρώτος ο βρετανικός «Guardian», που επικαλείται το περιεχόμενο μιας απόρρητης εντολής δικαστηρίου. Φαίνεται ότι έτσι αναγκάστηκε η τηλεφωνική εταιρεία Verizon να δώσει πληροφορίες για τα νούμερα των τηλεφώνων, τον χρόνο και τη διάρκεια των κλήσεων. Δεν έγινε σαφές αν συμπεριλαμβάνονται τα γραπτά μηνύματα. Με αυτές τις πληροφορίες οι πράκτορες της NSA θα μπορούσαν (τουλάχιστον στη θεωρία) να εντοπίσουν ποιους καλεί και πόσο συχνά ο χρήστης ενός συγκεκριμένου αριθμού. Θα μπορούσαν επίσης να έχουν μια εικόνα της καθημερινής ζωής ενός ατόμου με βάση τη δραστηριότητά του στο τηλέφωνο.

Αλλά είναι απίθανο να εξετάζουν οι αναλυτές δεδομένα από ιδιώτες. «Αντιθέτως, βλέπουν τις πληροφορίες με έναν ευρύ τρόπο μελετώντας τα δεδομένα για να δουν αν μπορούν να βρουν τηλεφωνήματα που γίνονται σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή ή κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου» λέει ένας ειδικός στο BBC. Η συλλογή τέτοιων πληροφοριών είναι νόμιμη. Εντάσσεται στο πλαίσιο του Νόμου για την Εθνική Ασφάλεια (Patriot Act) του 2001, ο οποίος συντάχθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου για να αποτραπούν άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η συλλογή πληροφοριών για αμερικανούς πολίτες - ακόμη και προσωπικά δεδομένα, όπως τηλεφωνικές κλήσεις - είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Οι εταιρείες τηλεφωνίας δίνουν τέτοιες πληροφορίες. Δεν θα έλεγα ότι είναι ρουτίνα αλλά αυτό γίνεται συχνά κατά τη διάρκεια ερευνών» ανέφερε στο BBC ο Ρίτσαρντ Γουλφ, εκπρόσωπος του FBI στη Βαλτιμόρη. Αυτού του είδους τα δεδομένα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τοποθεσίες όπου είναι πιθανόν να κρύβονται τρομοκράτες και να αποκαλύψουν τον σχεδιασμό μιας επίθεσης, λένε ειδικοί. Αναλυτές της NSA θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να εξετάσουν τηλεφωνήματα που γίνονται από τις ΗΠΑ προς αριθμούς στην Υεμένη και στο Πακιστάν, δύο χώρες στις οποίες οι πράκτορες της Αντιτρομοκρατικής έχουν δώσει ιδιαίτερη προσοχή τα τελευταία χρόνια.

«Στην NSA έχουν πολύ εξελιγμένα λογισμικά και πιθανότατα έχουν επεξεργαστεί τρόπους για να βρίσκουν ό,τι ψάχνουν»
λέει ένας ειδικός στο BBC. Επιπλέον, αμερικανοί αναλυτές μπορεί να συνεργάζονται με τις μυστικές υπηρεσίες στη Σαουδική Αραβία και σε άλλες χώρες για να δουν αν μπορούν να εντοπίσουν τρομοκράτες μέσα από τηλεφωνικά δεδομένα.

Παρά τους ισχυρισμούς της NSA ότι το πρόγραμμα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κάποιοι δεν έχουν πειστεί.

«Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν όταν μαθαίνουν ότι η κυβέρνηση συλλέγει στοιχεία για τους αριθμούς των τηλεφώνων - υπάρχει πάντα ο φόβος του Μεγάλου Αδελφού»
γράφει το BBC. Και προτού κοπάσει ο θόρυβος, η «Washington Post» πληροφόρησε τους Αμερικανούς ότι παρακολουθούνται από την κυβέρνηση και οι διαδικτυακοί λογαριασμοί τους (συνομιλίες ήχου και βίντεο, φωτογραφίες, e-mail, αρχεία και στοιχεία σύνδεσης).

Η εφημερίδα έγραψε ότι η NSA και το FBI έχουν άμεση πρόσβαση στους διακομιστές εννέα «κολοσσών» του Διαδικτύου και κατ' επέκταση στα στοιχεία των χρηστών τους. Πρόκειται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, για τις Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube και Apple. Ολες οι παραπάνω εταιρείες το διέψευσαν.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=516940

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top