Τα 13 χιλιάδες φτάνουν τα αιτήματα για την αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων μελών του Yahoo που έστειλαν οι αμερικανικές Αρχών επιβολής του νόμου προς τη Yahoo Inc., το πρώτο μόλις εξάμηνο του 2013. Μετά το Facebook, την Microsoft και την Apple και η γνωστή πύλη του Διαδικτύου σπεύδει να δείξει ότι σέβεται το προσωπικό απόρρητο των δύσπιστων πλέον μελών της.
 
Σε σχετική ανάρτηση στο επίσημο μπλογκ της Yahoo,
η νέα επικεφαλής της επιχείρησης Μαρίσα Μάγιερ και ο δικηγόρος Ρον Μπελ συνυπογράφουν κείμενο στο οποίο αποκαλύπτουν τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό των κυβερνητικών αιτημάτων. Tαυτόχρονα, απευθύνονται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ζητούν να επανεξετάσει την στάση της και να επιτρέψει να αποκαλυφθεί ο ακριβής αριθμός των αιτημάτων που στάλθηκαν σύμφωνα με την νομοθετική πράξη FISA, δηλαδή με την υποψία για κατασκοπεία ή τρομοκρατία που δέχτηκε το Yahoo και οι άλλες εταιρείες που φαίνεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο PRISM.

Το Yahoo ανακοίνωσε ότι, από την 1η Δεκεμβρίου 2012 έως την 31η Μαΐου 2013 δέχτηκε μεταξύ 12.000 και 13.000 αιτήματα τα οποία αφορούν ποινικά αδικήματα και, μεταξύ άλλων, αιτήματα με βάση την FISA. Τα πιο κοινά αιτήματα σχετίζονται με απάτες, ανθρωποκτονίες, απαγωγές και άλλες εγκληματικές ενέργειες.
 
Νωρίτερα, η Apple είχε ανακοινώσει ότι έλαβε 4.000-5.000 αιτήματα που αφορούσαν σε 9-10 χιλιάδες λογαριασμούς ή συσκευές της προσθέτοντας ότι «τα πιο κοινά αιτήματα αφορούσαν σε έρευνες για ληστείες, αναζήτηση παιδιών που εξαφανίστηκαν, τον εντοπισμό ασθενών με Αλτσχάιμερ ή με την ελπίδα να αποτραπούν αυτοκτονίες.» H Microsoft αποκάλυψε, με την σύμφωνη γνώμη του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, ότι έλαβε 6-7 χιλιάδες ανάλογα αιτήματα που αφορούσαν σε 31 με 32 χιλιάδες λογαριασμούς μελών των υπηρεσιών της.

 
«Η Δημοκρατία απαιτεί υπευθυνότητα. Αναγνωρίζοντας τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Yahoo στην διασφάλιση της λογοδοσίας, θα εκδώσουμε αργότερα το καλοκαίρι την πρώτη διεθνή αναφορά διαφάνειας που θα καλύπτει το πρώτο εξάμηνο του 2013. Η δημόσια αναφορά αυτή θα ανανεώνεται δύο φορές ετησίως.

 
»Όπως πάντα, θα συνεχίσουμε να διερευνούμε εάν μπορούμε κάτι περισσότερο για να διασφαλίσουμε το απόρρητο των χρηστών μας και την δυνατότητά μας να το υπερασπιστούμε. Εκτιμάμε -και δεν θεωρούμε δεδομένη- την εμπιστοσύνη σας», καταλήγει η ανακοίνωση Μάγιερ.

Εν τω μεταξύ, περισσότερες αποκαλύψεις υπόσχεται ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο άνθρωπος που διέρρευσε πληροφορίες για τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA κατά των τηλεφωνικών κλήσεων εκατομμυρίων αμερικανών αλλά και κατά δικτυακών υπηρεσιών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top