Νέες αποκαλύψεις από τους New York Times

Τέλος δεν έχει το σκάνδαλο Data-gate που φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Μετά την αποκάλυψη 29χρονου πρώην μυστικού πράκτορα της CIA, Εντουαρντ Σνόουντεν, ότι τα τηλέφωνα εκατομμυρίων πολιτών των ΗΠΑ παρακολουθούνται, άλλη μια πληροφορία έρχεται να κλονίσει το ήδη τεταμένο κλίμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, δεν είναι μόνο τα τηλέφωνα και τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των πολιτών που καταγράφονται, αλλά η αμερικανική αστυνομία έχει αποσπάσει και δείγμα DNA από ανυποψίαστους πολίτες.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα τράπεζες με στοιχεία DNA πιθανών υπόπτων έχουν εδώ και καιρό δημιουργηθεί, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται δείγμα που έχει συγκεντρωθεί ακόμα και εν αγνοία πολλών Αμερικανών.

«Αν ένας αστυνομικός έρθει στο σπίτι σου για να ερευνήσει μια υπόθεση ληστείας, θα ελέγξει το χερούλι της πόρτας σου και μετά θα σε ρωτήσει αν μπορεί να πάρει δείγμα. Εσύ θα απαντήσεις θετικά. Επομένως, το δείγμα DNA των ιδιοκτητών θα φτάσει στην τράπεζα στοιχείων μαζί με αυτά των υπόπτων», δήλωσε στους NYT ο επικεφαλής της αστυνομίας του Παλμ Μπέι, Νταγκ Μάλντον.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι θα δώσει κάποιος δείγμα στην αστυνομία ώστε να απαλλαγεί από κάποια κατηγορία, αλλά αυτό το δείγμα θα το χρησιμοποιήσουν οι αρχές για να πραγματοποιήσουν έρευνα γύρω από το πρόσωπό του για άλλα εγκλήματα. Μάλιστα, το δείγμα αυτό θα διατηρηθεί στις τράπεζες επ’αόριστον», δήλωσε ο επικεφαλής δικηγόρος του τμήματος εγκληματολογίας του Μέριλαντ, Στίβεν Μέρσερ. «Αν αυτό δεν παραβιάζει τη βασική αξία της ιδιωτικότητας, δε ξέρω τι την παραβιάζει», συμπλήρωσε ο Μέρσερ.
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top