Οι βρετανικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες των ξένων ηγετών που είχαν έρθει στο Λονδίνο το 2009 για τη συνάντηση του G20, όπως υποστηρίζει τη Δευτέρα ο Guardian επικαλούμενος γνώση σχετικών απόρρητων εγγράφων.

Το δημοσίευμα έρχεται στον απόηχο των αποκαλύψεων για το αμερικανικό PRISM, και μάλιστα την ημέρα που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι ηγέτες της G8 για τη νέα σύνοδο. Η διήμερη συνάντηση θα γίνει στο Ενισκίλεν της Βόρειας Ιρλανδίας.


Η εφημερίδα, η οποία συνομιλεί με τον Έντουαρντ Σνόουντεν (το «βαθύ λαρρύγι» της αμερικανικής NSA) και είχε αποκαλύψει μαζί με την Washington Post το αμερικανικό πρόγραμμα PRISM, κατηγορεί τώρα την βρετανική υπηρεσία GCHQ πως είχε εξαπολύσει «συστηματικό σχέδιο κατασκόπευσης» των ξένων ηγετών που είχαν φτάσει για τη συνόδο το 2009.

Τα απόρρητα έγγραφα που επικαλείται ο Guardian έφτασαν στην εφημερίδα επίσης μέσω του Σνόουντεν.


Οι βρετανικές υπηρεσίες, υποστηρίζεται, είχαν παρεισφρύσει στα δίκτυα που χρησιμοποιούσαν τα τηλέφωνα των ξένων αντιπροσωπειών, παρακολουθώντας τις κλήσεις και τα e-mail τους. Είχαν δημιουργηθεί αρχεία του ιστορικού κλήσεων κατά τη διάρκεια της συνόδου, τα οποία και παραδόθηκαν για επεξεργασία σε πολυμελή ομάδα αναλυτών ενώ υπήρχαν και πληροφορίες πως η αμερικανική NSA προσπάθησε να υποκλέψει τις τηλεφωνικές συνομιλίες του τότε ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ.


Μάλιστα, οι βρετανικές υπηρεσίες έφτασαν στο σημείο ακόμη και στέλνουν σε συγκεκριμένα ίντερνετ καφέ τα μέλη των ξένων αντιπροσωπειών, τα οποία είχαν νωρίτερα «παγιδευτεί» ώστε να παρακολουθείται η επικοινωνία με e-mail.

Ανάμεσα στους στόχους, σημειώνει η εφημερίδα, βρίσκονταν και αντιπροσωπείες παραδοσιακών συμμάχων του Λονδίνου, όπως η Νότιος Αφρική αλλά και η Τουρκία. Ειδικό βάρος φαίνεται να είχε ο τούρκος υπουργός Οικονομικών και 15 μέλη της συνοδείας του το Σεπτέμβριο του 2009. 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top