Οι ύποπτοι κατηγορούνται για την κλοπή των στοιχείων 160 εκατομμυρίων πιστωτικών καρτών, με λεία εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. 

Ποινική δίωξη σε πέντε άτομα ρωσικής και ουκρανικής καταγωγής άσκησαν οι αμερικανικές αρχές, για μια υπόθεση που χαρακτηρίζουν ως τη «μεγαλύτερη κυβερνοαπάτη στην ιστορία των ΗΠΑ». Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι πέντε ύποπτοι υπέκλεψαν τα στοιχεία από 160 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες, πουλώντας τα στη συνέχεια στη «μαύρη αγορά».

Οι χάκερ είχαν καταφέρει να διεισδύσουν στα ηλεκτρονικά συστήματα μικρών και μεγάλων εταιρειών, οι οποίες είτε αναλαμβάνουν τη διαχείριση ηλεκτρονικών συναλλαγών είτε διατηρούν βάσεις δεδομένων με τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών των πελατών τους. Ανάμεσα στα θύματα των κυβερνοεγκληματιών, αναφέρει το Reuters, είναι και η JetBlue Airways, η θυγατρική της Dexia Bank στο Βέλγιο, η Visa, η Carrefour, η 7-Eleven και η Global Payments Systems.

σχόλιο ID-ont: Από την πρώτη στιγμή, ανεπιφύλακτα, είχαμε εκφράσει τον θαυμασμό μας τον Εντουαρντ Σνόουντεν: http://id-ont.blogspot.gr/2013/06/nsa.html

Εναν απρόσμενο υποστηρικτή των ενεργειών του που οδήγησαν στην αποκάλυψη του προγράμματος παρακολουθήσεων της αμερικανικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας NSA, φαίνεται πως βρήκε ο Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος παραμένει έγκλωβισμένος στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβα της Μόσχας. Οι άνθρωποι που αποκαλύπτουν τέτοιου είδους πληροφορίες, είναι άξιοι σεβασμού γιατί υπερασπίζονται την ελευθερία, δήλωσε, σε παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοαχίμ Γκάουκ.

Ο λόγος του Γερμανού Προέδρου θεωρείται πως ρίχνει ένα ειδικό βάρος στην υπόθεση αυτή, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις διεθνώς, δεδομένου ότι ο Γκάουκ συνέβαλε να αποκαλυφθούν οι μέθοδοι και τα έργα της Στάζι, της μυστικής αστυνομίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.


σχόλιο ID-ont: "Ότι ψηφιοποιείται παύει πλέον να είναι ιδιωτικό κι αυτό είναι τρομακτικό" λέει ένας μουσικός στο διαφημιστικό video ντοκυματέρ που μπορείτε να δείτε κατωτέρω. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται αυτόν τον κίνδυνο. Το αμέσως επόμενο ερώτημα μετά την συνειδητοποίηση αυτής της κατάστασης είναι τι κάνουμε;;; Δεν πρέπει με κάποιον τρόπο να δημιουργηθεί και στη χώρα μας - όπως έχει γίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού - κάποιο κίνημα πολιτών που να ενημερώνει και να αντιδράει σε αυτές τις πρακτικές;

www.in.gr: Ντοκιμαντέρ στις ΗΠΑ καυτηριάζει «Το Μεγαλύτερο Ψέμα στο Web»

Το ντοκιμαντέρ "Terms & Conditions May Apply" του παραγωγού και σκηνοθέτη Cullen Hoback προβάλλεται αυτές τις ημέρες στους αμερικανικούς κινηματογράφους, καυτηριάζοντας την πρακτική υποχρεωτικής αποδοχής όρων και προϋποθέσεων για κάθε λογής ιντερνετικές υπηρεσίες. Είναι τόσο εκτενείς και δυσνόητες που κανείς, πραγματικά κανείς, δεν τις διαβάζει πριν τις αποδεχτεί, λέει χαρακτηριστικά ο Hoback. Έδειξε μάλιστα πως και ο ίδιος ο Μαρκ (Ζάκερμπεργκ), φοβάται τις κάμερες.

Τον ιδρυτή του μεγαλύτερου επί σειρά ετών σάιτ κοινωνικής δικτύωσης επισκέφτηκε ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ στο σπίτι του στην Καλιφόρνια, τον πλησίασε με το συνεργείο του και τον ρώτησε «αν συνεχίζει να πιστεύει πως το προσωπικό απόρρητο έχει πεθάνει», αναφερόμενος σε παλαιότερες δηλώσεις του Ζάκερμπεργκ. Εκείνος, αντέδρασε ζητώντας ευγενικά να διακοπεί η εγγραφή στην κάμερα και τον παρέπεμψε στο τμήμα δημοσίων σχέσεων για τους... σχετικούς όρους και προϋποθέσεις. Εντούτοις, ο Hoback φορούσε φαινομενικά αθώα, «κατασκοπευτικά» γυαλιά και έτσι η σκηνή μεταφέρθηκε στην ταινία, έστω και χωρίς το απαραίτητο... κλικ του Μαρκ.


Σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια να συγκαλυφθεί η έκταση αλλά και οι ένοχοι της μεγαλύτερης διαρροής προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών στην ιστορία της χώρας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς ανθρώπων που παρακολουθούν στενά την υπόθεση, τα θύματα είναι περίπου 6 εκατ. πολίτες, το σύνολο δηλαδή του ενεργού πληθυσμού. Όμως η αρμόδια υπηρεσία, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανέβαλε την εξέταση και τον έλεγχο της πηγής της διαρροής, η οποία είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Έτσι, παρ' ότι κλείνουν σχεδόν 8 μήνες από την αποκάλυψη του χωρίς προηγούμενο σκανδάλου, η υπόθεση δεν έχει παραπεμφθεί στην Δικαιοσύνη, ενώ σβήνονται τα ίχνη των ένοχων.Τα αρχεία που έχουν διαρρεύσει περιλαμβάνουν κάθε είδους ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και πιο συγκεκριμένα:

-Τα δηλωθέντα στις φορολογικές δηλώσεις στοιχεία στα έντυπα Ε1 για τα έτη από το 2003 έως το 2009 καθώς και τα πιο πρόσφατα στοιχεία του 2012.

-Τα στοιχεία υπολογισμού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για το 2008, 2009 και 2012.

-Τα στοιχεία υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς του 2011.

-Τα σημειώματα για τις περαιώσεις που εστάλησαν το 2010 από το Υπουργείο Οικονομικών.

-Στοιχεία των τελών κυκλοφορίας για όλα τα έτη από το 2006 έως το 2012(!) καθώς και στοιχεία συναλλαγών και δηλώσεων πολιτών για πολλές ακόμη χρονιές.

σχόλια ID-ont
1. Τα τσιπάκια που χρησιμοποιούν στην Κάρτα του Πολίτη (στο εξωτερικό προς το παρόν) είναι πολύ διαφορετικά από αυτά (κάρτες SIM) που έχουν τα κινητά τηλέφωνα;;;
2. Ιδιωτικές εταιρείες που δίνουν τεράστια ποσά στην Έρευνα & Ανάπτυξη, δεν μπορούν να φτιάξουν ένα τσιπάκι ασφαλές και θα φτιάξουν τα χρεοκοπημένα καταχρεωμένα κράτη;
3. Ανακαλύπτουν σήμερα ότι είναι ευάλωτη η τεχνολογία αυτή σε επιθέσεις hackers και προτείνουν νέα τεχνολογία. Και η νέα σε πόσον καιρό θα αποδειχθεί ευάλωτη σε άλλου είδους επιθέσεις από hackers;

Ένα πρόβλημα στην τεχνολογία των καρτών Sim, που χρησιμοποιούνται από δισεκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων σε όλο τον κόσμο, καθιστά πολλές εξ αυτών τρωτές σε επιθέσεις από κυβερνοεγκληματίες, σύμφωνα με τον Κάρστεν Νολ, της Security Research Labs.

Η εν λόγω έρευνα θα παρουσιαστεί στη συνδιάσκεψη BlackHat στις 31 Ιουλίου και στο OHM hacking camp στις 3 Αυγούστου. Σύμφωνα με τον Νολ, υπάρχει τρόπος εντοπισμού κάποιων ψηφιακών «κλειδιών» μέσω της αποστολής ενός ειδικού γραπτού μηνύματος. Η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από κακόβουλους χάκερ οι οποίοι επιδιώκουν την υποκλοπή συνομιλιών και δεδομένων ή την κλοπή χρημάτων.

Μεγαλοστέλεχος τη Google είπε ότι το τσιπ αυτό θα χρησιμοποιηθεί σε άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα

Τον γύρο του Διαδικτύου κάνει η είδηση ότι το επόμενο βήμα της Google είναι η εμφύτευση ηλεκτρονικού τσιπ στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Τα στελέχη του αμερικανικού κολοσσού , της μεγαλύτερης εταιρείας λογισμικού στο Ιντερνέτ, τηρούν σιγή ιχθύος για το νέο εγχείρημα , ωστόσο, η είδηση που κυκλοφορεί κάνει λόγο για ένα τσιπ τελευταίας τεχνολογίας που θα εισβάλει στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου διαβάζοντας την σκέψη ακόμα και τα όνειρα μας.

Η Google προσέχει τα... νώτα της καθώς δεν έχει κοπάσει ακόμα η "θύελλα" από το σκάνδαλο Prism στις ΗΠΑ όπου εμπλέκεται και η αμερικανική εταιρεία ανάμεσα σε αυτές που συνεργάζονται με την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) για να κατασκοπεύουν τους Αμερικανούς πολίτες και όχι μόνο.

Η ίδια, πάντως, η εταιρεία είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις ανακοινώσεις της. Μεγαλοστέλεχος τη Google περιορίστηκε να πει ότι πράγματι η εταιρεία θα δοκιμάσει ένα εμφυτεύσιμο τσιπ στον ανθρώπινο εγκέφαλο , θα το κάνει όμως για ιατρικούς λόγους.

σχόλιο ID-ont: 2 από τα σχόλια που βρίσκονται κάτω από το διαφημιστικό video αυτής της μεθόδου στο youtube:
 
- It is a scary idea to me.. but also appeals somewhat. I am all for technology taking a step forward, but it just isn't a utopian world. This would NOT help any privacy issues that are currently ongoing and would be a way to track down anyone, anywhere. In some cases it could be good, but I for one would not appreciate having my whereabouts known at all times if I happen to be in a situation where I don't want to be found (Doesn't have to be criminal or perverted motives behind that).

- It's software, therefore it's exploitable... All software, yours included, will at some point be subject to hackers, when you gain enough following/users using your system. They won't always be whitehats. Also this system, as shown in the video, scanning faces from a (reasonable?) distance can be exploited just by itself, without cracking the security. For example: aim the tablet at a doorway, take it through the streets, whatever, and press "OK" without the person scanned knowing...

Το πρώτο σύστημα πληρωμών μέσω αναγνώρισης προσώπου αναπτύσσει η φινλανδική Uniqul: το ομώνυμο σύστημα επιτρέπει στον πελάτη να πληρώνει χωρίς να χρησιμοποιεί πορτοφόλι, κάρτα ή κινητό τηλέφωνο, εξακριβώνοντας την ταυτότητά του από το πρόσωπό του.

Οι δημιουργοί του κάνουν λόγο για μία πρωτοποριακή τεχνολογία η οποία «φέρνει την άνεση σε νέο επίπεδο»: «φανταστείτε να πηγαίνετε σε ένα περίπτερο, να παίρνετε μία εφημερίδα από το ταμείο, να πατάτε ‘Οk’ σε ένα tablet Uniqul και να απομακρύνεστε. Φανταστείτε μια μέρα στην παραλία κατά την οποία δεν χρειάζεται να σκεφτείτε πού να αφήσετε το πορτοφόλι σας ενώ κάνετε βουτιές».

Μας βλέπουν, μας παρακολουθούν


σχόλιο ID-ont: Όπως γράφει κι ένας αναγνώστης του δημοσιεύματος από την ιστοσελίδα που το αλιεύσαμε: "Τάχα για τον καταναλωτή... !!!"

Εφαρμογή εισβάλει στις δημόσιες κάμερες για να παρακολουθεί τον κόσμο! - Δείτε και θα καταλάβετε
 
Όχι πολύ καιρό πριν, ο νεοϋρκέζος Jason Sosa βάλθηκε να κατασκευάσει ένα σύστημα που θα ανταποκρινόταν όχι μόνο στην κίνηση, αλλά και στο πώς δείχνουν οι άνθρωποι, τα ρούχα τους ακόμα και το πρόσωπό τους.

Αν, για παράδειγμα, η εφαρμογή εντόπιζε μια νεαρή γυναίκα, θα μπορούσε να της δείξει μια ψηφιακή διαφήμιση που δεν θα την έδειχνε σε έναν ηλικιωμένο άντρα.
 
Το αποτέλεσμα ήταν το Cara, ένα σύστημα που τεστάρεται πλέον σε μπόλικα πολυκαταστήματα του κόσμου. Η εφαρμογή της εταιρίας του Sosa, IMRSV, χρησιμοποιεί απλές κάμερες, ακόμα και web cams, για να εντοπίζει πρόσωπα αλλά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προσώπου, με σκοπό να βοηθήσει τις φίρμες να κατευθύνουν τις διαφημιστικές τους εκστρατείες σε συγκεκριμένες ομάδες-στόχους.


Το Ντιρ Τρέιλ είναι μία μικρή αγροτική κοινότητα 600 κατοίκων στο Κολοράντο. Λίγοι γνωρίζουν ότι σε αυτό το μικρό χωριό, στα υψίπεδα ανατολικά του Ντένβερ, έγινε το 1869 το πρώτο ροντέο. Πολλοί περισσότεροι θα το γνωρίσουν εάν τελικά περάσει η πρόταση που έχει τεθεί στην κρίση των τοπικών αρχών και των κατοίκων, να καθιερωθεί επισήμως το κυνήγι μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η πρόταση, που θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο τον Αύγουστο, είναι πολύ συγκεκριμένη: Οι ενδιαφερόμενοι κυνηγοί θα πρέπει να αγοράσουν ειδική θηρευτική άδεια αξίας 25 δολαρίων προκειμένου να κυνηγήσουν drones τα οποία πετούν σε ύψος μικρότερο των 1.000 ποδών (305 μέτρα) με δωδεκάρα -η μικρότερη- καραμπίνα.

Σε περίπτωση επιτυχούς εξόρμησης, οι κυνηγοί θα πρέπει να κομίσουν την άτρακτο ή την ουρά του... θηράματός τους, προς απόδειξη της επιτυχίας τους, ώστε η κοινότητα να τους επιβραβεύσει με το ποσό των 100 δολαρίων. «Ζημιά μπορεί να έχει το ρύγχος ή η ουρά του αεροσκάφους, όχι όμως και τα δύο», σημειώνει με κάποια αυστηρότητα η πρόταση.

σχόλιο ID-ont: Τώρα αυτό το λέει η Μέρκελ για καλό; Γιατί αυτό που θεωρεί αυτή καλό, εμάς θα έπρεπε να μας προβληματίζει. 

Μήπως θέλει παγκόσμια συμφωνία για τα προσωπικά δεδομένα προκειμένου να "μην την ρίχνουν" οι Αμερικανοί; Μάλλον λέγοντας παγκόσμια συμφωνία για τα προσωπικά δεδομένα, ζητάει να έχει ισότιμη πρόσβαση σε όσα "συλλέγουν" οι Αμερικανοί και οι άλλες χώρες, δηλ. ζητάει να μπορεί να ρίχνει κι αυτή μια ματιά στον πλούτο των δεδομένων των πολιτών όλου του κόσμου κι όχι μόνο των Γερμανών...

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε, σε συνέντευξή της σε γερμανική εφημερίδα, υπέρ μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, έπειτα από τις αποκαλύψεις για το αμερικανικό πρόγραμμα παρακολούθησης Prism.
 
"Αυτό θα πρέπει να είναι ο στόχος μας", είπε η Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση που της τέθηκε στη διάρκεια μιας συνέντευξης που θα δημοσιευθεί αύριο στη Welt am Sonntag κατά πόσον είναι δυνατό να επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, του τύπου του πρωτοκόλλου του Κιότο για τις κλιματικές αλλαγές.

ATM χωρίς… κάρτα!




Θα «διαβάζει» το πρόσωπο του χρήστη και θα χρησιμοποιεί κωδικούς ταχείας ανταπόκρισης για την ταυτοποίησή του.

Μια νέα γενιά μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης μετρητών οραματίστηκαν οι υπεύθυνοι της αμερικανικής εταιρείας Diebold. Το νέο ΑΤΜ, με οθόνη αφής παρόμοια με εκείνη μιας ταμπλέτας, καταργεί τις κάρτες και λειτουργεί σαρώνοντας το πρόσωπο του χρήστη με τη βοήθεια ενσωματωμένων καμερών ασφαλείας.
 
Η διαδικασία της αναγνώρισης όμως δεν σταματάει εκεί. Το ΑΤΜ συνδέεται παράλληλα με το smartphone του χρήστη κατά το σκανάρισμα μέσω της κάμερας του κινητού ενός κωδικού ταχείας ανταπόκρισης (QR code) που εμφανίζεται στην οθόνη του μηχανήματος. Μέσω της κίνησης αυτής το hi-tech ΑΤΜ συγχρονίζεται ασύρματα με την υπηρεσία της τράπεζας, επιβεβαιώνοντας την ταυτότητα του χρήστη χωρίς την εισαγωγή κάρτας.

Η Κάθριν Λόσε, πρώην λογογράφος του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτή του Facebook, προειδοποιεί τους απανταχού χρήστες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου πως δεν θα έπρεπε να «ανεβάζουν» τόσα προσωπικά δεδομένα τους, ενισχύοντας τους προβληματισμούς σχετικά με την προστασία της ιδιωτικότητας στο Facebook.

Η Λόσε εργάστηκε για πέντε χρόνια στο Facebook, μέχρι την αποχώρησή της το 2010. Σε συνέντευξή της στον Guardian, έκανε λόγο για πρόσβαση εργαζομένων του Facebook στα στοιχεία χρηστών- συμπεριλαμβανομένων των κωδικών χρηστών.

Εάν κάτι ισχύει, είναι λόγος έντονου προβληματισμού, καθώς είναι πάρα πολλοί οι χρήστες οι οποίοι χρησιμοποιούν τους ίδιους κωδικούς σε πολλές υπηρεσίες και λογαριασμούς ανά το Ίντερνετ.

σχόλιο ID-ont: Στη συνεντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο κος Υπουργός δήλωσε: "Πέραν αυτού, από τον Σεπτέμβριο που εγκαθίσταται η υποχρεωτική ημερήσια ηλεκτρονική ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος, επιτέλους μετά πολλά χρόνια, θα γνωρίζει το υπουργείο Παιδείας ποιος εργάζεται, πού και πόσο." 

Άρα πρόκειται για καθημερινή καταχώρηση της ώρας άφιξης και αναχώρησης των καθηγητών από τον Διευθυντή του σχολείου σε κάποιο ηλεκτρονικό σύστημα. Δεν πρόκειται για κάρτα. Όμως θα αγανακτήσουν τόσο πολύ οι Διευθυντές που θα ζητάνε να μπει η Κάρτα για να αλαφρώσουν από αυτή την καθημερινή ηλεκτρονική γραφειοκρατία...

Ο Υπουργός ανακοίνωσε την εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας στα σχολεία για να βλέπει ποιός δουλεύει, πόσο δουλεύει και αν δουλεύει, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα πως λουφάρουμε.  Αυτή είναι η γνώμη του Υπουργού για εμάς. Μήπως να μας φορέσουν και λουρί κ. Αρβανιτόπουλε για να είστε σίγουρος πως κανείς από εμάς δεν θα φεύγει από το σχολείο; Με τα κενά που δημιουργείτε κ. Αρβανιτόπουλε πιστεύετε πως θα υπάρξουν εκπαιδευτικοί που θα κάθονται; Η νομίζετε πως ο καθένας τρέχει τον Σεπτέμβρη να κρυφτεί, για να μην τον ανακαλύψει το Υπουργείο και τον βάλει να δουλέψει;  Αγνοεί το υπουργείο ότι τόσα χρόνια υπογράφουμε σε απουσιολόγια και βιβλία ύλης, όπου προκύπτει πολύ καλά το πόσες ώρες δουλεύουμε και εάν δουλεύουμε; 

Αλήθεια ποιός φαεινός νους τα σκέφτεται όλα αυτά; Μετά την επίταξη, έρχεται η ηλεκτρονική κάρτα, όλο και καμιά κάμερα φανταζόμαστε πως θα δούμε μέσα στα σχολεία (ή και στις τάξεις) εντός ολίγου, τώρα που δεν θα έχει και φύλακες, για κανένα τσιπάκι πάνω μας τί λέτε ως ιδέα,  το «ευπειθώς αναφέρω» κάθε πρωί στην προσευχή σας αρέσει; Για το 1984 τα υπολόγιζε βέβαια ο Οργουελ, εμείς εδώ αργήσαμε λίγα χρόνια, αλλά πάμε καλά όπως φαίνεται.

Σε νέες αποκαλύψεις, που αποδεικνύουν το εύρος της συνεργασίας των εταιρειών της Sillicon Valley με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, την NSA, προχώρησε χθες το βράδυ η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα που της παρέδωσε ο (παγιδευμένος ακόμα στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας) Εντουαρντ Σνόουντεν (φωτογραφία). 

Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Microsoft βοήθησε την NSΑ να παρακάμψει τον κώδικα κρυπτογράφησής της ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τις onile συνομιλίες των χρηστών της στην υπηρεσία Outlook. Η εταιρεία είχε νωρίτερα παραχωρήσει στις αμερικανικές υπηρεσίες πρόσβαση προ κρυπτογράφησης στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Outlook και Hotmail. 

Επιπλέον, η Microsoft συνεργάστηκε φέτος με το FBI ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση της NSA μέσω του προγράμματος παρακολούθησης Prism στην υπηρεσία αποθήκευσης αρχείων SkyDrive, που έχει περισσότερους από 250 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

σχόλιο ID-ont: Παλιά ιστορία. Τα πρόσωπα αλλάζουν, ο σχεδιασμός παραμένει..

Παλαιότερες αναρτήσεις-σχόλια μας για την αχρήματη κοινωνία που ονειρεύονται:

Η περαιτέρω προώθηση των συναλλαγών μέσω καρτών πληρωμών, χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, αλλά και λοιπών ηλεκτρονικών μέσων, θα οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής, τόνισε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο συνέδριο «Digital Banking Money Conference 2013: Τράπεζες 2.0 - Ενοποίηση πληροφοριακών συστημάτων και ψηφιακές πληρωμές» της Ethos Media.

«Οποιαδήποτε πληροφορία είναι προσβάσιμη από έναν υπολογιστή. Πρέπει να προτιμάται το πιο πρωτόγονο μέσον»...

Απορία ID-ont: Η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, το TaxisNet, τα e-School, e-DataCenter, Survey, ΟΠΣΥΔ των σχολείων, είναι πιο ασφαλή συστήματα από τα συστήματα των μυστικών υπηρεσιών;  OXI BEBAIA!!! 

Εάν λοιπόν ισχύει το ανωτέρω σχόλιο που κάνει το δημοσίευμα, τότε τι θα πρέπει να πούμε για τα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα που χρησιμοποιεί ένα κράτος για να "εξυπηρετεί"-φακελώνει τον πολίτη;

www.in.gr: Στη σκιά των αποκαλύψεων του Έντουαρντ Σνόουντεν που έχουν οδηγήσει σε δυσχερή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θέση την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και τη διακυβέρνηση Ομπάμα, μία εκ των ρωσικών υπηρεσιών Πληροφοριών αποφάσισε να αγοράσει γραφομηχανές για τη δακτυλογράφηση των απόρρητων εγγράφων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Izvestia.


Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας (FSO), που προήλθε από την μετεξέλιξη της KGB, δημοσίευσε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αγορά 20 γραφομηχανών.


«Κρατάω βόμβες για την Ελλάδα»

«Ο φάκελος Ελλάδα είναι ο τρίτος πιο καυτός μετά από αυτούς της Γερμανίας και της Κίνας». Ε. Σνόουντεν
 
Έχει στα χέρια του τις συνομιλίες ΓΑΠ- Παπακωνσταντίνου – Στρος Καν, Μέρκελ, Ρεν κ.α.

Ο πρώην πράκτορας της αμερικανικής NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε ότι η αμερικανική υπηρεσία κρατικής ασφάλειας παρακολουθούσε 38 πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές, περιγράφοντάς τις σαν «στόχους», είναι το πλέον καταζητούμενο πρόσωπο στον πλανήτη. Όταν αυτός ο άνθρωπος λέει ότι έχει στα χέρια του «βόμβες» από την παρακολούθηση ελληνικών «στόχων», δεν είναι απλό πράγμα…

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η “PRESS”, στο Χονγκ Κονγκ, λίγο πριν αναχωρήσει για Μόσχα, ο Έντουαρντ Σνόουντεν είπε σε αναλυτή (ο αναλυτής γράφει στην Sydney Morning Herald και θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του) ότι ο «φάκελος Ελλάδα είναι ο τρίτος πιο καυτός μετά από αυτούς της Γερμανίας και της Κίνας». Τι έχει άραγε στα χέρια του ο υπερπράκτορας; Σήμερα μπορούμε να πάρουμε μια πρώτη «γεύση»…

Tο αν είναι ακόμα σε κάποιο σημείο του αεροδρόμιου της Μόσχας, ή στο Καράκας της Βενεζουέλας ή στο Κίτο του Ισημερινού λίγη άξια έχει, αναφορικά με τα όσα γνωρίζει το βαθύ λαρύγγι της NSA και καλό θα είναι πολλοί σε Ελλάδα-Γερμανία και σε ΕΕ να μην κοιμούνται ήσυχοι, γιατί οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν πολλά μα παρά πολλά… Να ηρεμήσει λίγο ο Σνόουντεν, και το υλικό είναι τεράστιο… Τα wikileaks είναι ελάχιστα μπροστά στον καταδότη….

Από ναός της ελευθερίας, το Διαδίκτυο κινδυνεύει να μεταβληθεί σε οχυρό της κοινωνικής χειραγώγησης. Ο ιστός του προσφέρεται όχι μόνο για παρακολουθήσεις, αλλά και για την - ακόμη πιο ύπουλη - διάδοση συμπεριφορών.

Ο «παράδεισος των κοινωνικών μέσων» ελκύει όλο και πιο πολλούς, αλλά κάποιοι πασχίζουν να δραπετεύσουν. Γιατί;

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ είναι η αξιοποίηση μέσων επηρεασμού των πολιτών, ώστε τελικά να ελέγχεται η κοινωνική τους συμπεριφορά. Το Διαδίκτυο εξελίσσεται σε ιδανικό «εργαλείο» της.

Δύο θεωρήσεις, αντικρουόμενες μεταξύ τους, κυ­ριαρχούν στην τρέχουσα αντί­ληψη μας για το Διαδίκτυο και την επίδραση του στο κοινω­νικό γίγνεσθαι. Η πρώτη είναι αυτή που χρησιμοποίησε πρό­σφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε ομιλία του στο Μπέλφαστ, προκειμένου να ωθήσει τη νεο­λαία της Β. Ιρλανδίας στην επι­δίωξη ειρηνικού και δημιουρ­γικού μέλλοντος για τη χώρα τους: Τους έφερε ως παράδειγ­μα τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξαν τα Κοινωνικά Μέσα (Social Media... νεοελληνιστί) στην έλευση της Αραβικής Άνοιξης. Είναι η θεώρηση που βλέπει τη διαδικτυακή επικοι­νωνία ως θεμέλιο επικράτησης της διαφάνειας, του εκδημο­κρατισμού των κοινωνιών και της οικουμενικής συνειδητο­ποίησης των προβλημάτων της ανθρωπότητας.


«Προσχηματική» η αγανάκτηση
 
Οι δυτικές χώρες, οι οποίες αγανάκτησαν για την κατασκοπεία που διενεργεί η αμερικανική Εθνική Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), στην πραγματικότητα συνεργάζονται από καιρό μαζί της, εξήγησε ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν σε μια συνέντευξη που είχε δώσει πριν από τις εντυπωσιακές αποκαλύψεις του και η οποία δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή από το γερμανικό Spiegel. 

Οι κατάσκοποι της NSA «εργάζονται χέρι-χέρι με τους Γερμανούς και τα περισσότερα από τα άλλα δυτικά κράτη», δηλώνει ο Σνόουντεν στη συνέντευξη αυτή, την οποία του πήραν ένας αμερικανικός ειδικός στην κρυπτογράφηση, ο Τζέικομπ Άπελμπομ, και η σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ Λόρα Πουατρά.

Νεοσύστατη εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού ασφάλειας για smartphone και tablet ανακοίνωσε ότι εντόπισε σοβαρό κενό ασφάλειας που συνεχίζει να υπάρχει στο λειτουργικό σύστημα Android επί 4 χρόνια, αφήνοντας εκτεθειμένους εκατομμύρια χρήστες σε προσπάθειες πλήρους ελέγχου και καταγραφής του περιεχομένου των συσκευών τους. Μάλιστα, η Bluebox υποστηρίζει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να συντονιστούν κατασκευαστές, δίκτυα και δημιουργοί app για να στείλουν μαζικά τις απαραίτητες ενημερώσεις που απαιτούνται για να κλείσει η κερκόπορτα.
 
Την μέθοδο με την οποία μπορούν αδιόρατα να καταστούν μαριονέτες εκατομμύρια συσκευές με Android εντόπισε μια νεοσύστατη εταιρεία από το Σαν Φρανσίσκο που ειδικεύεται στις λύσεις ασφαλείας για smartphone και tablet. Η ευπάθεια, δηλώνουν οι ερευνητές της Bluebox, έγκειται στον μηχανισμό πιστοποίησης της εγκυρότητας των app για Android (το μοντέλο ασφάλειας στο Android), και επιτρέπει στον επιτιθέμενο να τροποποιήσει το περιεχόμενο του πακέτου τους (APK) χωρίς να αλλάξει την κρυπτογραφημένη υπογραφή τους (cryptographic signature), παρά την επέμβαση στον κώδικα του app.

Διαθέτουν παρόμοιο σύστημα με αυτό της αμερικανικής NSA
 
Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Γαλλίας έχουν στη διάθεσή τους ευρύ σύστημα παρακολουθήσεων που είναι παρόμοιο με το Prism της αμερικανικής NSA αλλά και τα προγράμματα από τις βρετανικές υπηρεσίες, αποκαλύπτει ο Monde.
 
Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι η DGSE, η υπηρεσία αντικατασκοπείας, καταγράφει συστηματικά ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές από υπολογιστές ή τηλέφωνα στη Γαλλία, αλλά και τις επικοινωνίες που εισέρχονται και εξέρχονται από τη χώρα.

 
Κατά την εφημερίδα «το σύνολο των επικοινωνιών μας κατασκοπεύεται» εν γνώσει των πολιτικών και, φυσικά, εκτός κάθε ελέγχου.

 
Όπως και οι αντίστοιχες αμερικανικές υπηρεσίες, οι γαλλικές παρακολουθούν μεταδεδομένα και όχι περιεχόμενα των επικοινωνιών, δηλαδή παρακολουθούν πότε και ποιος επικοινώνησε με ποιόν, κυρίως με στόχο να εντοπιστούν τρομοκρατικές ομάδες.

σχόλιο ID-ont: Όλα για τις τράπεζες...

TO BHMA: Η μέθοδος αυτή επιβαρύνεται με υψηλές προμήθειες και μειώνει το μισθό

Με πλαστικό χρήμα, αντί για μετρητά, επιταγές, ή έστω κατάθεση στο λογαριασμό τους, πληρώνονται, χωρίς να έχουν πολλά περιθώρια επιλογής, όλο και περισσότεροι αμερικανοί εργαζόμενοι, κυρίως ωρομίσθιοι και γενικά χαμηλόμισθοι.
 
Η πρακτική είναι συνηθέστερη σε καταστήματα λιανικής και σε επιχειρήσεις εστίασης και κερδίζει γρήγορα έδαφος, αναφέρουν οι New York Times.

 
Πάνω από 4,5 εκατομμύρια υπάλληλοι πληρώνονταν με αυτόν τον τρόπο το 2012, αριθμός που θα υπερδιπλασιαστεί ως το 2017.

 
Η πρακτική είναι πλέον τόσο διαδεδομένη ώστε ένας αριθμός εργαζομένων δεν έχει πλέον καμία άλλη εναλλακτική μέθοδο πληρωμής (τσεκ ή κατάθεση). Αλλού η επιλογή είναι πλέον προσχηματική γιατί, ακόμα και αν υπάρχει, η εξαίρεση (opt-out) από τις χρεωστικές κάρτες έχει πολλές διατυπώσεις.

σχόλιo ID-ont: Εξαιρετικά αποσπάσματα από το άρθρο: 

"Άλλωστε, ο πειρασμός είναι τεράστιος, ιδιαίτερα σε επίπεδα κρατών, για να μην αξιοποιείται η δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, όταν αυτή υπάρχει. Η ηθική χάνεται μέσα στους τοίχους των κτιρίων που στεγάζουν τις αρμόδιες υπηρεσίες...

...Απλά τώρα και στο μέλλον η τεχνολογία διευκολύνει όλο και περισσότερο αυτούς που διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα. Εξαρτάται από το σκοπό για τον οποίον χρησιμοποιούνται..."

Απλά εμείς να συμπληρώσουμε ότι για αγαθό σκοπό είτε α) ΔΕΝ πρόκειται να χρησιμοποιηθούν είτε β) εάν χρησιμοποιηθούν θα γίνει για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των πολιτών! Δείτε τι γίνεται με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Τεράστιο, μαζικό, ανηλεές φακέλωμα ασθενειών, προβλημάτων, ψυχικών και σωματικών αδιεξόδων, με πρόφαση τον περιορισμό των εξόδων!!! Ω της υποκρισίας! Ο προηγούμενος Υπουργός Υγείας, πριν 2 μήνες, είχε δηλώσει ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα... (βλ. http://id-ont.blogspot.gr/2013/04/blog-post_673.html) 

www.reporter.gr: Μπορεί να προκλήθηκε, πρώτα στην ίδια την Αμερική και μετά διεθνώς, σεισμός με τις αποκαλύψεις αυτού του Σνόουντεν περί παρακολουθήσεων πολιτών, πολιτικών, οργανισμών και κυβερνήσεων από η περίφημη Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, αλλά η έκπληξη και η οργή διαφόρων, κυρίως εκτός Ελλάδας, είναι για δημόσια κατανάλωση.

Δεν είναι δυνατόν Μέρκελ, Ολάντ και άλλοι να μένουν με ανοιχτό το στόμα και να καταλαμβάνονται από ιερή αγανάκτηση γιατί δήθεν τώρα μαθαίνουν ότι οι Αμερικανοί είναι σε θέση να παρακολουθούν τους πάντες και τα πάντα. Η μήπως δεν είχαν ποτέ ακούσει ότι η τεχνολογία είναι πλέον τόσο προηγμένη που το επιτρέπει και φυσικά όσοι διαθέτουν τέτοια τεχνολογία την χρησιμοποιούν και γι' αυτούς τους σκοπούς. Αυτές είναι γνωστές και δοκιμασμένες πρακτικές από αρχαιοτάτων χρόνων.

σχόλιο ID-ont: Ένα θέμα το οποίο το έχουμε ξαναθίξει από το blog μας. Σκεφθείτε να έχεις καταπιεί το χάπι, να σου το χακάρουν (παρεμβαίνοντας στην ασύρματη επικοινωνια του με τον έξω κόσμο) και η μόνη λύση να είναι να πάρεις καθαρτικό για να ξεφορτωθείς γρήγορα τους χακαρισμένους κωδικούς, προκειμένου να πάρεις νέο χάπι! Κι αν σου χακάρουν επι τόπου το νέο χάπι; Δεν θα μπορείς να απομακρυνθείς από τον πορσελάνινο "θρόνο" με τίποτα... 

Τα πράγματα θα πάνε πολύ πιο πέρα ​​από την χρήση ενός αναγνώστη δακτυλικού  αποτυπώματος ή ίριδας για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο smartphone μας ή σε άλλες συσκευές που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα. Η τεχνολογία των καταπόσιμων (ingestible) αισθητήρων εξακολουθεί να είναι στην αιχμή, αλλά είναι ήδη σε εφαρμογή σε μια ποικιλία πολύ πρακτικών εφαρμογών.

Η εταιρεία Proteus Digital Health (http://www.proteusdigitalhealth.com), η οποία εδρεύει στο Bay Area της Καλιφόρνια, έχει αναπτύξει ένα «χάπι», το οποίο είναι πραγματικά ένας μικρός αισθητήρας που μπορεί να μεταδώσει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σε ένα κινητό τηλέφωνο μέσω ενός εξαρτήματος που φοριέται στο σώμα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας κάλεσε χθες τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιουμπλιάνα, Τζόζεφ Μουσομέλι, σε συνάντηση με αντικείμενο τους ισχυρισμούς ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) κατασκόπευε αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ΗΠΑ και στα κράτη - μέλη της.

Το σλοβενικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει η Σλοβενία ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Μουσομέλι για τις αναφορές στον Τύπο ότι η NSA κατασκόπευε ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες στην Ουάσινγκτον, θεσμικά όργανα της ΕΕ, ακόμη και χώρες.

Από το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας δεν δόθηκε απάντηση σε ερώτηση του σλοβενικού πρακτορείου ειδήσεων STA, αν η Σλοβενία ήταν μεταξύ των χωρών στις οποίες εφαρμοζόταν το πρόγραμμα κατασκοπείας της NSA. Η Σλοβενία εξέφρασε ανησυχία για τους ισχυρισμούς και ζήτησε απάντηση από τις ΗΠΑ για την ακρίβεια των αναφορών των ΜΜΕ για τις επιχειρήσεις κατασκοπείας κατά φίλων και συμμάχων στη διάρκεια συνάντησης του Διευθυντή Διμερών Υποθέσεων του σλοβενικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάριαν Τσέντσεν με τον Αμερικανό πρέσβη.


Το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν αντιπροσωπείες της ΕΕ στην Ουάσιγκτον, στον ΟΗΕ, ακόμα και στις Βρυξέλλες.

Το περιοδικό DER SPIEGEL επικαλείται απόρρητα έγγραφα που είχαν περιέλθει στην κατοχή του πρώην συνεργάτη της αμερικανικής πληροφορίας πληροφοριών NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος καταζητείται πλέον στις ΗΠΑ, γιατί αποκάλυψε το αμερικανικό σύστημα παρακολουθήσεων.

Σύμφωνα με έγγραφο του Σνόουντεν που χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 2010 και φαίνεται να έχει περιέλθει, εν μέρει τουλάχιστον, σε γνώση του DER SPIEGEL, οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν εγκαταστήσει κοριούς στο κτίριο της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ουάσιγκτον, ενώ, επιπλέον, είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό δίκτυο υπολογιστών της αντιπροσωπείας. Έτσι, μπορούσαν να παρακολουθήσουν συνομιλίες στους χώρους του κτιρίου, έγγραφα στους υπολογιστές των στελεχών της αντιπροσωπείας, καθώς και την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους. Επίσης, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, υπό παρακολούθηση ήταν η αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Ηνωμένα ΄Εθνη.

Εγώ, σου ταιριάζω, εμένα θα αγοράσεις

Ερευνητές στα εργαστήρια της Intel επέδειξαν πως θα μπορούσαν να γίνουν οι αγορές στα καταστήματα πολύ πιο εύκολες, προσαρμοσμένες στα προσωπικά μας γούστα. Το κρασί που ταιριάζει με το δείπνο θα επισημαίνει την ύπαρξή του στο ράφι καθώς περνάτε δίπλα του, όπως και το φίλτρο αέρα που ταιριάζει στο αυτοκίνητό σας ή οι συσκευασμένες τροφές που απέκλεισε πρόσφατα ο γιατρός από το διαιτολόγιό σας.

Η παρουσίαση με τίτλο «Be Meaningful» χρησιμοποιεί ένα σετ τεχνολογιών υπό τον τίτλο «Self  Edge Technology – SET» και σκοπός των ερευνητών της Intel είναι να συμβάλλει στην ανίχνευση της παρουσίας του πελάτη στο κατάστημα και να του προσφέρει μια πιο αποτελεσματική, προσωποποιημένη εμπειρίας αγορών.
  • Για παράδειγμα, εάν το αυτοκίνητο χρειάζεται ένα φίλτρο αέρα, η τεχνολογία SET μπορεί να χρησιμοποιήσει τα σχετικά δεδομένα για συντήρηση του αυτοκινήτου ώστε να κινητοποιήσει το χρήστη για την ανάγκη αγοράς ενός συγκεκριμένου φίλτρου κατά την είσοδό του σε ένα κατάστημα ανταλλακτικών.

Εκτιμώντας τους πιθανούς κινδύνους, «τέλος» τα Gmail και Google Apps στη Στοκχόλμη

Με μια απόφαση που μπορεί να εξελιχθεί σε ορόσημο και για την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Σουηδίας απαγόρευσε στους φορείς του Δημόσιου τομέα της χώρας τη χρήση των cloud υπηρεσιών Google Apps.

Εκτιμώντας τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση αυτών των υπηρεσιών – όπως είναι το Gmail, το ημερολόγιο με δυνατότητα άμεσου συγχρονισμού μεταξύ διαφορετικών συσκευών και χρηστών ή οι online εφαρμογές επεξεργασίας αρχείων – η σουηδική Αρχή απεφάνθη ότι η σύμβαση που παρέχει η εταιρεία αφήνει συγκεκαλυμμένα στη διακριτική της ευχέρεια το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα αυτά, τα οποία διατηρούνται στο Cloud.

Η αξιολόγηση δίνει πολλά παραδείγματα αυτής της ανεπάρκειας, όπως η αβεβαιότητα για το πώς τα δεδομένα μπορεί να υποβάλλονται σε επεξεργασία από την Google. Επίσης, τονίζεται η έλλειψη γνώσης για το ποιοι υπεργολάβοι-συνεργάτες της Google μπορούν να συμμετέχουν στην επεξεργασία. Η εκτίμηση κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για το αν ή το πότε τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να διαγράφονται, ειδικά μετά τη λήξη της όποιας σύμβασης.

Τουλάχιστον 500 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνδέσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα και γραπτά μηνύματα κινητής τηλεφωνίας στη Γερμανία παρακολουθούσε κάθε μήνα η αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας NSA, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel».

Σύμφωνα με το άρθρο, τα απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν τη Γερμανία ως πιθανό στόχο επίθεσης και, παρά το γεγονός πως ήταν ήδη γνωστό ότι γινόταν κάποιου είδους παρακολούθηση, η έκταση της δραστηριότητας και το εύρος κάλυψης δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά, καθώς η χώρα - κυρίως η νότια και η δυτική της περιοχή - αποτελούσε κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος για την NSA.
 
Όπως αναφέρει το περιοδικό, κατά τις «κανονικές» ημέρες, παρακολουθούνταν περίπου 20 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνδέσεις και 10 εκατομμύρια συνδέσεις στο διαδίκτυο.

Οι Ευρωπαίοι απαίτησαν εξηγήσεις για το αμερικανικό πρόγραμμα κατασκοπείας που φέρεται ότι είχε στόχο τους θεσμούς της ΕΕ και εκατομμύρια ευρωπαίων πολιτών ενώ στην τελευταία μέχρι στιγμής εξέλιξη η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» υποστήριξε χθες Κυριακή ότι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα περιλαμβάνονται μεταξύ των 38 στόχων που παρακολουθούνταν από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA).
 
Αμεση ήταν και η απάντηση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ σε ότι αφορά τις πληροφορίες αυτές σχετικά με τις παρακολουθήσεις Διπλωματικών Αρχών στο εξωτερικό.

 
Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, ανέφερε τα εξής:


«Καταρχήν, δεν θα ήθελα να σχολιάσω δημοσιογραφικές πληροφορίες για ένα τόσο σημαντικό θέμα, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Θα ήθελα, όμως, να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου που διέπουν το καθεστώς λειτουργίας των Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών. Για το λόγο αυτό, αδυνατεί να κατανοήσει πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων, και ελληνικών διπλωματικών αποστολών από Υπηρεσίες φίλης και συμμαχικής χώρας.Το περιεχόμενο των εν λόγω δημοσιογραφικών αναφορών, η διερεύνηση των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες ελληνικές Υπηρεσίες, θα εξετασθεί με προσοχή. Εξυπακούεται ότι, αναλόγως θα ζητηθούν και οι αναγκαίες διευκρινίσεις».
top