Προβληματισμένος διότι η ανθρωπότητα δεν φαίνεται να ανησυχεί για την πιθανότητα η τεχνητή νοημοσύνη να γίνει τόσο ισχυρή, που θα καταντήσει ανεξέλεγκτη δήλωσε ο ιδρυτής της Microsoft.

Οι άνθρωποι θα έπρεπε να θεωρούν απειλή την τεχνητή νοημοσύνη και να ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις της, δήλωσε ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η ανθρωπότητα δεν φαίνεται να προβληματίζεται πιο σοβαρά για την πιθανότητα η τεχνητή νοημοσύνη να γίνει τόσο ισχυρή, που θα καταντήσει ανεξέλεγκτη.

Οι ανησυχίες του κ. Γκέιτς έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις απόψεις ενός κορυφαίου στελέχους της Microsoft, του διευθυντή ερευνών Έρικ Χόρβιτς, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι δεν βλέπει κάτι απειλητικό στην τεχνητή νοημοσύνη. Όπως αποκάλυψε ο Έρικ Χόρβιτς, περίπου το ένα τέταρτο των ερευνητικών δραστηριοτήτων της εταιρείας εστιάζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Από την πλευρά του όμως, σύμφωνα με το BBC, ο ιδρυτής της Microsoft ξεκαθάρισε πως «ανήκω στο στρατόπεδο που ανησυχεί για την σούπερ-νοημοσύνη. Αρχικά οι μηχανές θα κάνουν πολλές δουλειές για μας και δεν θα είναι πολύ έξυπνες. Αυτό θα είναι θετικό, αν το χειριστούμε σωστά. Όμως μετά από μερικές δεκαετίες, η [τεχνητή] νοημοσύνη θα γίνει αρκούντως δυνατή για να αποτελεί πηγή ανησυχίας».
 
Άλλες προσωπικότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, όπως ο Στίβεν Χόκινγκ και ο Έλον Μασκ, έχουν επίσης εκφράσει τους φόβους τους για τις διαγραφόμενες επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης και της αυξανόμενης δύναμης των ρομπότ. Ο πρώτος έχει πει ότι οι μηχανές με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί «να φέρουν το τέλος της ανθρωπότητας», ενώ ο δεύτερος ότι η τεχνητή νοημοσύνη «κάνει επίκληση στους δαίμονες» και ότι «συνιστά την μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή που υπάρχει».

Από την άλλη, ο Έρικ Χόρβιτς εμφανίζεται πιο αισιόδοξος. «Υπάρχουν ανησυχίες ότι σε βάθος χρόνου θα χάσουμε τον έλεγχο ορισμένων μορφών νοημοσύνης. Κατά βάση, δεν νομίζω ότι αυτό πρόκειται να συμβεί. Θα είμαστε πολύ προβλεπτικοί για το πώς θα αξιοποιήσουμε τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και, στο τέλος, θα μπορέσουμε να πάρουμε απίστευτα οφέλη από την μηχανική νοημοσύνη σε όλους τους τομείς της ζωής, στην επιστήμη, την εκπαίδευση, την οικονομία και την καθημερινή ζωή».

Ο ίδιος ο Μπιλ Γκέιτς παραδέχτηκε πάντως ότι, παρά τις επιφυλάξεις του, αν ήταν νεότερος και εργαζόταν στην Microsoft, πιθανότατα θα ήταν κι αυτός ερευνητής στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά και τώρα, όπως είπε, συνεργάζεται με την Microsoft σε ένα σχετικό πρόγραμμα με την ονομασία «Personal Agent» (Προσωπικός Βοηθός).

Τέλος, δεν παρέλειψε να εκφράσει την αισιοδοξία του ότι η εταιρεία που ίδρυσε και έγινε διάσημη χάρη στα Windows, «θα δει περισσότερη πρόοδο από ποτέ» μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες - προφανώς χάρη και στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης (ενδεικτική είναι η ενσωμάτωση της προσωπικής ψηφιακής βοηθού Cortana στα μελλοντικά Windows 10).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top