Το ντοκιμαντέρ που σκηνοθετεί η Laura Poitras για τον Edward Snowden, "CitizenFour", φτάνει μέχρι το "κόκκινο χαλί" των Oscars 2015, καθώς είναι υποψήφιο στην κατηγορία του "Καλύτερου Ντοκιμαντέρ".

Όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2013, όταν η Poitras ετοίμαζε μία ταινία σχετικά με την παρακολούθηση των πολιτών και τις "καταχρήσεις εξουσίας" από την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ στην περίοδο μετά την "11η Σεπτεμβρίου". Τότε ήταν που άρχισε να λαμβάνει κρυπτογραφημένα μηνύματα από κάποιον ο οποίος της συστήθηκε ως "CitizenFour" και ήταν έτοιμος να πραγματοποιήσει αποκαλύψεις για τις μαζικές παρακολουθήσεις της NSA και των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας. Ήταν, φυσικά, ο Edward Snowden και... τα υπόλοιπα είναι μία ιστορία που οι περισσότεροι γνωρίζετε και έχουμε αναπτύξει, φυσικά, τα τελευταία χρόνια και σε πολλά θέματα του digitallife.gr.

Το ντοκιμαντέρ "CitizenFour" ξεκινάει από την "ηλεκτρονική" γνωριμία του Snowden με την Poitras, ενώ αναπτύσσει την προσωπική της ματιά, η οποία προέκυψε από τη μοναδική ευκαιρία που είχε, μαζί με το δημοσιογράφο Glenn Greenward, να βρεθεί για οκτώ ολόκληρες ημέρες μαζί με τον Edward Snowden στο Χονγκ-Κονγκ, και να έχει πλήρη πρόσβαση στο αρχείο της NSA που εκείνος διέρρευσε. Είχε μαζί της την κάμερά της και για πρώτη φορά βλέπουμε ακυκλοφόρητο υλικό από τις συναντήσεις τους. Ένα υλικό που δε στέκεται τόσο στα ίδια τα γεγονότα και τις αποκαλύψεις, που, έτσι κι αλλιώς, γνωρίζουμε, αλλά στο πώς διαχειριζόταν ο Snowden τις πρώτες "κρίσιμες" ημέρες της φυγής του, αλλά και τις εκκρεμότητες που είχε αφήσει από την προηγούμενη ζωή του.

Η Laura Poitras να σημειώσουμε πως βραβεύτηκε μαζί με την Guardian και την Washington Post με Pulitzer για τις σχετικές δημοσιεύσεις της υπόθεσης Snowden.

Το "CitizenFour", υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη και φαβορί στην κατηγορία του, έχοντας συνυποψήφια τo "The Salt of Earth" (ένα βιογραφικό ντοκιμαντέρ για τον φωτογράφο Sebastiao Salgado), το "Finding Vivian Maier" (για τις εκπληκτικές φωτογραφίες δρόμου μίας νταντάς που ανακαλύφθηκαν μετά το θάνατό της), "Last Days in Vietnam" (αναφέρεται στο χάος στη Saigon αφού αποχώρησαν οι Αμερικανοί στο τέλος του πολέμου του Βιετνάμ) και "Virunga" (μία παραγωγή του Netflix για ένα εθνικό πάρκο στο Κονγκό).

Δείτε το επίσημο trailer για το "CitizenFour" που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2014 και έχει συγκεντρώσει 21 βραβεύσεις και 14 υποψηφιότητες βραβείων έως τώρα.



http://www.digitallife.gr/citizenfour-edward-snowden-oscar-nomination-76247

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top