Διαμάχη γονέων - αρμοδίων σε σχολική περιφέρεια του Ιλλινόι

Μια σχολική περιφέρεια στο Ιλλινόι των ΗΠΑ έχει εμπλακεί σε διαμάχη μετά από επιστολή που έστειλε προς τους γονείς, εξηγώντας ότι οι αρμόδιοι των τοπικών σχολείων επιτρέπεται να απαιτούν από τους μαθητές να δίνουν τους κωδικούς πρόσβασής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter.

Στις αρχές του τρέχοντος σχολικού έτους νόμος που τέθηκε σε ισχύ σε όλη την Πολιτεία υποχρεώνει τα δημόσια σχολεία - δημοτικά και γυμνάσια - με το καθήκον να διερευνούν ύποπτα κρούσματα εκφοβισμού (bullying). Στον ορισμό του εκφοβισμού περιλαμβάνεται και ο κυβερνο-εκφοβισμός (cyber bullying), ακόμη και αν αυτός διαπράτεται εκτός του σχολικού ωραρίου.

 
«Εάν το παιδί σας έχει ένα λογαριασμό σε έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Instagram, το Twitter, το ask.fm, κλπ, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η πολιτειακή νομοθεσία απαιτεί από τις σχολικές αρχές να σας ενημερώσουμε ότι μπορεί να ζητηθεί από το παιδί σας να δώσει τον κωδικό πρόσβασής του για αυτούς τους λογαριασμούς στους αρμόδιους του σχολείου, υπό ορισμένες συνθήκες», γράφει η επιστολή.

Υπέρμαχοι της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, και αρκετοί γονείς, αναρωτιούνται τί θα κάνουν τα σχολεία αν βρουν άσχετες και προσωπικές πληροφορίες στην αναζήτησή τους για κρούσματα εκφοβισμού. Για παράδειγμα, τι θα κάνουν αν αποκαλυφθεί κάποια ερωτική σχέση, ένα πρόβλημα υγείας ή ακόμη και κάποια παράνομη δραστηριότητα.  
«Είναι άλλο πράγμα να παρακολουθούν οι Αρχές τί ανεβάζουν οι εργαζόμενοι, οι μαθητές ή ύποπτοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και άλλο να πιστεύουν ότι έχουν το αυτόματο δικαίωμα να απαιτούν πλήρη πρόσβαση σε προφανώς προσωπικές πληροφορίες», λένε όσοι αντιδρούν στο μέτρο.
Το 2013 ένα σχολείο στην Καλιφόρνια έγινε πρωτοσέλιδο όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε ξοδέψει περισσότερα από 40.000 δολάρια για να παρακολουθεί τις δραστηριότητες των μαθητών στο Διαδίκτυο.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο νόμος στο Ιλλινόι παραβιάζει τους όρους χρήσης του Facebook, το οποίο απαγορεύει στους χρήστες να αποκαλύπτουν τον κωδικό τους ή να επιτρέπουν σε άλλους να έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό τους. Αλλοι λένε ότι αυτός ο όρος μπορεί να είναι αντισυνταγματικός.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top