Βαρουφακης - ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ


σχόλιο ID-ont: Με αφελέστατο (naive) επιχείρημα ο κος καθηγητής στο ΕΚΠΑ, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώνει πως θα δοθεί η Κάρτα του Πολίτη στους Έλληνες: 

Θα δοθούν λεφτά στους φτωχούς. Αυτά θα είναι σε Ηλεκτρονική Κάρτα σαν τη χρεωστική. Για να μην στιγματιστούν όμως όσοι δικαιούνται αυτή την Κάρτα ως φτωχοί, θα τη δώσουν σε όλους τους Έλληνες! Στους φτωχούς θα έχει λεφτά στους υπόλοιπους όχι, σε όλους όμως θα λειτουργεί ως ταυτότητα, διαβατήριο, βιβλιάριο υγείας κλπ. Ακριβώς ότι έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2010. Ακριβώς τα ίδια που λέει ο κος Τσίπρας σήμερα, ακριβώς τα αντίθετα από όσα έλεγε ο κος Τσίπρας το 2010! (http://id-ont.blogspot.gr/2015/01/blog-post_13.html)

Μήπως τελικά ο κος Παπανδρέου και ο κος Σαμαράς δεν αποδείχθηκαν ικανοί να φέρουν την Κάρτα του Πολίτη και χρειάζεται μια αριστερή κυβέρνηση για να περάσει τα "δύσκολα" μέτρα;;; 

ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ: Θα μπορούν αν πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ και να αγοράζουν προϊόντα χωρίς ντροπή - Υπολογίζω ότι θα κοστίσει περιπου 1 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των αστέγων, των εχόντων οικονομική δυσκολία και όσων είναι εκτός του συστήματος ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ όπως αυτή περιλαμβάνεται σε όσα παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ ανέπτυξε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Όπως εξήγησε σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» για το πού θα βρεθεί το «ζεστό χρήμα», πόσο θα είναι αυτό και πώς θα φτάσει στα χέρια όσων δοκιμάζονται ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι αυτό θα γίνει με μια χρεωστική κάρτα με την οποία κανείς άστεγος, για παράδειγμα,δεν θα ντρέπεται να μπει στο σούπερ μάρκετ και να προχωρήσει σε αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη η δαπάνη αυτή για φέτος υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ και αφορά την αγορά των αναγκαίων τροφίμων και την ελάχιστη ενεργειακή κάλυψη για νοικοκυριά που είναι χωρίς ρεύμα.

Κατά τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμα αυτό θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και θα φέρει έσοδα στο κράτος «διότι η κατανάλωση θα κάνει πιο εύκολη την πληρωμή των φόρων από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, επίσης των  επιχειρήσεων παροχής ενέργειας κ.α.».

Η ερώτηση του Κώστα Αρβανίτη και η απάντηση του κ. Βαρουφάκη έχουν ως εξής:

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ : Θέλω να σε ρωτήσω που θα βρεθεί το ‘’ ζεστό χρήμα’’ για να τονωθεί η κοινωνία που χειμάζεται όπως προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ . Και πως θα μοιραστεί  αυτό  το χρήμα ?.

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ : Και για μένα έχει μεγάλη σημασία πως θα δίνεται αυτό το χρήμα,  ουτως ώστε να μην θίγεται η αξιοπρέπεια του πολίτη. Θα μπορούσε π.χ. να είναι σαν μια χρεωστική κάρτα , που θα μπορεί κάποιος να τη χρησιμοποιεί στο σούπερ , χωρίς να ντρέπεται. Σε πρώτη φάση, δεν θα χρειαστεί πιστεύω, πάνω από 1 δις το χρόνο.   Αυτό όμως θα φέρει και έσοδα, διότι η κατανάλωση θα κάνει πιο εύκολη την πληρωμή των φόρων από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, επίσης των   επιχειρήσεων παροχής ενέργειας κ.α.Αυτή η ‘’ κάρτα πολίτη’’ θα μπορεί να δώσει μια ‘’ ανάσα’’ ακόμη και σε αυτούς που θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν διάφορες υπηρεσίες υγείας, που μπορεί να έχουν ανάγκη.

Στη συνέχεια της συζήτησης ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η κάρτα αυτή δεν είναι ένα απλό σχέδιο αλλά μια «δουλεμένη ιδέα» που θα μπορούσε να αφορά όλους τους πολίτες για να μην στιγματίζεται κάποιος ως άστεγος και θα μπορούσε να επεκταθεί και στον τομέα της υγείας αντί για βιβλιάρια ή στις συναλλαγές με το δημόσιο αντί της αστυνομικής ταυτότητας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top