Ερευνητές έχουν ολοκληρώσει μία απίστευτη αλλά και αποτελεσματική μέθοδο εντοπισμού της θέσης των κινητών τηλεφώνων.

Το 2013 μία ομάδα ερευνητών είχε ανακαλύψει τον τρόπο να σπάσει ένα εξαιρετικά προστατευμένο και αδιαπέραστο αλγόριθμο κρυπτογράφησης απλώς ακούγοντας τον ήχο του επεξεργαστή του υπολογιστή ενώ έκανε την κρυπτογράφηση. Το θυμάστε; Λίγοι ίσως...

Και τώρα αυτό. Ενα πρόγραμμα από ερευνητές του πανεπιστημίου του Στάνφορντ και του Rafael Advanced Defense Systems του Ισραήλ μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες για την τοποθεσία ενός κινητού τηλεφώνου απλώς βλέποντας τη χρήση της μπαταρίας του. Το πρόγραμμα είναι γνωστό ως PowerSpy και η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο μπλογκ Technology Review’s arXiv.

Η ιδέα για τη νέα μέθοδο είναι ότι τα κινητά κυμαίνονται στη δύναμη της μπαταρίας που χρησιμοποιούν με βάση  τη δύναμη του σήματος. Και η δύναμη του σήματος ποικίλλει από την τοποθεσία, για παράδειγμα βασίζεται πόσο κοντά βρίσκεται ένα κινητό από τη βάση που εκπέμπει το σήμα. Αυτό σημαίνει ότι ενα κινητό που κινείται αφήνει μία υπογραφή όσον αφορά τη χρήση της δύναμης της μπαταρίας του και στην ουσία αυτό είναι ένα μοναδικό μονοπάτι.

Αυτά τα ίχνη δεν είναι αρκετά αναγνωρίσιμα μόνο από το GPS. Ομως με έναν αριθμό πιθανών διαδρομών, η χρήση της μπαταρίας στατιστικά είναι δυνατόν να "μιλήσει" για τη διαδρομή που κάνει το κινητό. Στην έρευνα οι επιστήμονες μπόρεσαν να βρουν τη σωστή πορεία με ποσοστό ακριβείας 93%.

Και θα πείτε γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό; Κι όμως είναι γιατί ενώ το iOS και το Android για να θέσουν μία εφαρμογή χρειάζονται την έγκριση για να αποκτήσουν τη θέση ενός κινητού τηλεφώνου, αυτοί οι περιορισμοί της έγκρισης δεν ισχύουν για την ηλεκτρική ενέργεια. Και εδώ βρίσκεται και η διαφορά.

ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top