σχόλιο ID-ont: Αφού το θέλει ο Πρόεδρος και δεν το θελουν οι μυστικές του υπηρεσίες, ένα είναι σίγουρο: Οι μυστικές του υπηρεσίες έχουν "σπάσει" κάθε είδους "ισχυρή" κρυπτογράφηση και το ζητάει εκ του ασφαλούς...

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama φαίνεται να τάσσεται υπέρ της ισχυρής κρυπτογράφησης, παρά την αντίθετη γνώμη των μυστικών υπηρεσιών.

Η κρυπτογράφηση είναι ένα καυτό θέμα για τις Αρχές επιβολής του Νόμου στην Δύση και ορισμένες υπηρεσίες πληροφοριών έχουν διαμαρτυρηθεί δημοσίως για την κρυπτογράφηση που χρησιμοποιείται πλέον από προεπιλογή σε σύγχρονα εργαλεία επικοινωνίας, όπως τα smartphones.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron άρχισε πρόσφατα την προώθηση της ιδέας της απαγόρευσης των προϊόντων που χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση γιατί οι κατάσκοποι της Βρετανίας δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αρκετά εργαλεία επικοινωνίας.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε στη Re/code, ο Obama ανέφερε ότι είναι «θερμός υποστηρικτής της ισχυρής κρυπτογράφησης,» προσθέτοντας, «κλίνω μάλλον περισσότερο από την πλευρά της ισχυρής κρυπτογράφησης παρά της άποψης των αρχών επιβολής του νόμου».

«Τελικά όλοι, και σίγουρα εγώ και η οικογένειά μου, θέλουμε να γνωρίζουμε ότι αν χρησιμοποιούμε ένα smartphone για συναλλαγές, αποστολή μηνυμάτων, ιδιωτικές συνομιλίες, δεν θα μας παρακολουθούν την διαδικασία ένα σωρό άνθρωποι», εξήγησε ο Obama.

Ο πρόεδρος πήγε για να διεκδικήσει ότι η δημόσια ανησυχία για παρακωλύοντας έρευνες για την τρομοκρατία είναι πίσω από τις ανησυχίες των νομοθετών για την κρυπτογράφηση.

Ο Obama παραδέχθηκε επίσης ότι οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις του Snowden έχουν επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ της Silicon Valley και της κυβέρνησης των ΗΠΑ. «Οι αποκαλύψεις του Snowden ήταν πραγματικά επιζήμιες για την εμπιστοσύνη μεταξύ της κυβέρνησης και πολλών από αυτές τις εταιρείες, εν μέρει επειδή είχε αντίκτυπο στα κέρδη τους.

Οι δηλώσεις του Obama, προσωπικά μου φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές. Δημιουργούν ερωτήματα, όπως το τι έγινε η ανησυχία για τρομοκρατικές επιθέσεις (ο κύριος λόγος που χρησιμοποιούσε η NSA και η κάθε NSA για να δικαιολογήσει το σκάνδαλο που αποκάλυψε ο Snowden);

Μέχρι πριν από λίγο η κρυπτογράφηση εμπόδιζε το έργο των μυστικών υπηρεσιών, και οι ΗΠΑ ήταν πολέμιοι της ιδέας μιας ισχυρής κρυπτογράφησης. Η μετατόπιση του Obama που εκτός από πρόεδρος των ΗΠΑ είναι και πατριώτης δεν εξηγείται.

Εκτός και αν οι hackers των μυστικών υπηρεσιών κατάφεραν να έχουν πρόσβαση σε κάθε κρύπτο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Παράνοια; Ίσως. Όπως και να χει σίγουρα μας έχουν δοθεί πολλά ερεθίσματα για παράνοιες το τελευταίο διάστημα.

Προσωπικά δεν με πείθει ο κ. Πρόεδρος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top