Σύμφωνα με το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής έρευνας, το facebook έχει θετική επίδραση σε οποιονδήποτε το χρησιμοποιεί για επικοινωνία με τους άλλους καθώς και για ενημέρωση. Αντιθέτως, αν ο βασικός σκοπός του ατόμου είναι να «κατασκοπεύει» τις ζωές των άλλων, τότε θα του προκληθεί ζήλεια και θα πάθει κατάθλιψη.

Σύμφωνα με το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής έρευνας, το facebook έχει θετική επίδραση σε οποιονδήποτε το χρησιμοποιεί για επικοινωνία με τους άλλους καθώς και για ενημέρωση. Αντιθέτως, αν ο βασικός σκοπός του ατόμου  είναι να «κατασκοπεύει» τις ζωές των άλλων, τότε θα του προκληθεί ζήλεια και θα πάθει κατάθλιψη.

Η μελέτη έγινε σε 736 νέους χρήστες, από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Μισούρι, με επικεφαλής την Μάργκαρετ Ντάφι της Σχολής Δημοσιογραφίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Computers in Human Behavior" (Οι υπολογιστές στην ανθρώπινη συμπεριφορά), σύμφωνα με τη βρετανική Independent.

Η έρευνα βρίσκει απόλυτα υγιές το να θέλει κανείς να βρίσκεται σε επαφή με τους φίλους του και, γι' αυτό το λόγο , να χρησιμοποιεί ένα κοινωνικό δίκτυο,όπως το Facebook. Η ψυχική του υγεία, όμως, κινδυνεύει να επιδεινωθεί, αν συνεχώς συγκρίνει τα δικά του επιτεύγματα με εκείνα των άλλων.

Η Μάργκαρετ Ντάφι, τονίζει πως, «Το Facebook μπορεί να είναι μια διασκεδαστική και υγιής δραστηριότητα, αν οι χρήστες το αξιοποιούν για να μένουν συνδεδεμένοι με την οικογένεια και με τους παλιούς φίλους τους, ανταλλάσσοντας ενδιαφέρουσες και σημαντικές πλευρές της ζωής τους.Αν όμως, το Facebook χρησιμοποιείται για να δει ένας χρήστης πώς είναι η οικονομική κατάσταση κάποιου γνωστού του ή πόσο ευτυχισμένος είναι κάποιος φίλος του με τον ή την σύντροφό του -πράγματα που προκαλούν ζήλεια- τότε η χρήση του Facebook μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη».

 Συνεχίζει λέγοντας, ότι οι χρήστες πρέπει να έχουν επίγνωση αυτών των κινδύνων προκειμένου να αποφύγουν επικίνδυνες συμπεριφορές στο μέλλον, κάνοντας σωστή χρήση του facebook. Για παράδειγμα το να διαβάζει κανείς αναρτήσεις για γνωστούς του που αγοράζουν ακριβά αυτοκίνητα, μένουν σε πλούσια σπίτια ή πάνε πολυτελείς διακοπές, μπορεί να «πυροδοτήσει» αισθήματα μειονεξίας και, τελικά, κατάθλιψης σε αρκετούς ανθρώπους.

Σύνδεσμος: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top