Αν πιστεύετε πως η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) θα έμενε στις «απλές», μαζικές παρακολουθήσεις πολιτών, είστε γελασμένοι: σύμφωνα με ρεπορτάζ που ήρθε στη δημοσιότητα από το γερμανικό περιοδικό Spiegel, η NSA προλειαίνει ήδη το έδαφος για μια σειρά από μελλοντικούς πολέμους που θα διεξαχθούν αποκλειστικά στον κυβερνοχώρο.

Πως θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν, η NSA έχει δημιουργήσει μια επιχείρηση γνωστή ως Politerain (Πολιτερέν), η οποία θα προσλάβει και θα εκπαιδεύσει την επόμενη γενιά των χάκερ-«ψηφιακών πολεμιστών» που θα εργάζονται για λογαριασμό της ομάδας Tailored Access Operations (ΤΑΟ) της NSA που είναι υπεύθυνη για τις «εισβολές» σε δίκτυα υπολογιστών.

Οι χάκερ αυτοί θα είναι εκπαιδευμένοι προκειμένου να διεισδύουν στα συστήματα του εχθρού και στη συνέχεια να παραλύουν τα δίκτυα υπολογιστών και να αναλαμβάνουν τον έλεγχο των συσκευών κατά το δοκούν. Κατόπιν, κι ανάλογα με τις διαταγές που έχουν, θα παραλύουν όλες τις υποδομές που ελέγχονται μέσω αυτών των δικτύων, όπως τις παροχές ενέργειας και ύδρευσης, τα εργοστάσια, τα αεροδρόμια, ακόμη και τα τραπεζικά συστήματα.

Η όλη επιχείρηση θα έχει τρεις φάσεις: αν λοιπόν οι μαζικές παρακολουθήσεις από την NSA ήταν η «Φάση 0» της αμερικανικής στρατηγικής ψηφιακού πολέμου, τότε η «Φάση 1» έγκειται στο να εντοπιστούν τα τρωτά σημεία στα εχθρικά συστήματα ώστε κατόπιν να διεισδύσουν σε αυτά «αόρατα εμφυτεύματα» («stealthy implants») που θα επέτρεπαν «μόνιμες προσβάσεις» (η «Φάση 2»).
 
Τέλος, η «Φάση 3», υπό την κωδική ονομασία «Kυριαρχήστε» («Dominate»), επιτρέπει στην αμερικανική υπηρεσία «να ελέγξει και κατόπιν να καταστρέψει ζωτικά συστήματα και δίκτυα κατά βούληση μέσω προκαθορισμένων προσβάσεων (βάσει της Φάσης 0)».

Για το λόγο αυτό, η NSA, ως μέλος της συμμαχίας «Πέντε Μάτια» που περιλαμβάνει τις υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, θα χρειαστεί περίπου άλλα 800 εκατ. ευρώ προκειμένου να αυξήσει την ισχύ των επιθετικών επιχειρήσεων του δικτύου υπολογιστών της.

Μάλιστα, το γερμανικό περιοδικό αναφέρει πως απώτερος στόχος της NSA είναι «η ελεγχόμενη κλιμάκωση της επιχείρησης σε πραγματικό χρόνο», προσθέτοντας με φανερά ζοφερή διάθεση πως ο μόνος νόμος που θα εφαρμοστεί στον ψηφιακό τομέα είναι «η επιβίωση του ικανότερου», καθώς δεν υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις ή συμφωνίες που να ρυθμίζουν τη χρήση των νέων ψηφιακών όπλων κατά τον 21ο αιώνα.

Ο «Ψηφιακός Δαρβινισμός» σε όλο του το μεγαλείο!

Το άρθρο καταλήγει κάνοντας ειδική μνεία στον «επικεφαλής κατάσκοπο των ΗΠΑ», τον διευθυντή της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA), αντιναύαρχο Μάικλ Ρότζερς που είναι κι αρχηγός της Διοίκησης Κυβερνοχώρου (Cyber Command), με την επισήμανση πως ο Ρότζερς ηγείται ενός «στρατού 40.000 κατασκόπων που είναι υπεύθυνοι για την ψηφιακή κατασκοπεία και τις εχθρικές επιθέσεις στο Διαδίκτυο».

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=671384

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top