Το XAgent είναι ένα νέο κακόβουλο λογισμικό για iOS συσκευές που έκανε την εμφάνισή του τις τελευταίες μέρες και υποκλέπτει τις συνομιλίες.

Το spyware ενεργοποιεί το μικρόφωνο και καταγράφει τις συνομιλίες, αλλά και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, μπορεί να δει τα μηνύματα, ενώ μπορεί να βλάψει συσκευές με λειτουργικό iOS ακόμα και αν δεν έχει γίνει jailbreak σε αυτές.

Η Trend Micro, που ανακάλυψε και ονόμασε έτσι το spyware, αναφέρει ότι αυτό ανήκει σε μία μεγαλύτερη επιχείρηση με το όνομα "Pawn Storm".

Η επιχείριση ονομάστηκε έτσι επειδή οι εγκληματίες μέσα από αυτό το spyware δεν επιτίθενται κατευθείαν στο στόχο τους, αλλά προσπαθούν να μολύνουν άτομα υψηλού προφίλ γύρω από αυτόν, ανεβαίνοντας συνεχώς σε επαγγελματική ιεραρχία και σημαντικότητα συνομιλιών.

Με αυτό τον τρόπο είναι εύκολο να μολυνθεί η συσκευή-στόχος καθώς αρχικός στόχος είναι, για παράδειγμα ο συνεργάτης, που θα στείλει ένα email στο τελικό θύμα το οποίο θα το ανοίξει και θα μολυνθεί.

Επίσης, όπως αναφέρει η Trend Micro, το spyware μπορεί να μεταφερθεί και μέσα από USB σύνδεση, ενώ αν ο χρήστης το αντιληφθεί και προσπαθήσει να το σταματήσει, αυτό θα ξεκινήσει και πάλι αυτομάτως.


Εδώ να τονιστεί ότι στο iOS 7 το εικονίδιο του spyware παραμένει κρυφό, ενώ αντίθετα στο iOS 8 εμφανίζεται στις εφαρμογές.

Τέλος, το XAgent δεν είναι όσο επικίνδυνο ακούγεται, καθώς δεν μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα, παρά μόνο αν ο χρήστης εγκαταστήσει εφαρμογές που δεν γνωρίζει, αν συνδέσει τη συσκευή του σε κάποιο PC που δεν εμπιστεύεται ή ανοίγει εφαρμογές μέσω email.

http://gr.pcmag.com/apple-iphone/15700/news/xagent-ena-spyware-gia-iphone-pou-akouei-ti-lete

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top