Τι συμβαίνει όταν τα password μας βρίσκονται κάτω από το δέρμα μας; Μπορεί κάποιος να γίνει ένα δικό μου «εικονικό αντίγραφο» μέσω μιας απλής χειραψίας; Μπορεί κάποιος να με ακολουθεί όπου κι αν πηγαίνω; Η λέξη "nyfiken" σημαίνει "περίεργος" στα Σουηδικά και η σουηδική κοινότητα χάκερ BioNyfiken δηλώνει εξαιρετικά περίεργη να μάθει εάν το λεγόμενο chipping, η ενσωμάτωση τσιπ με μνήμη στο σώμα μας ενέχει πραγματικούς κινδύνους. Για να το εξετάσει, στράφηκε στην Kaspersky Lab.

O Ευγένιος Κασπέρσκι πάντως, δηλώνει εξαρχής πως δεν θα προτιμούσε να υιοθετήσει το chipping. Εμφανίζεται ωστόσο πρόθυμος να συμβάλλει στην προσπάθεια να δοθεί μια τεκμηριωμένη απάντηση σχετικά με ενδεχόμενους κινδύνους από την εμφύτευση τσιπ NFC -δηλαδή τσιπ με δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων χωρίς επαφή, από μικρή απόσταση- στο ανθρώπινο σώμα, πριν ακόμα και οι πλέον τολμηροί προχωρήσουν στο εγχείρημα.
 
 

Τι συμβαίνει όμως σήμερα; 

Υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να θεωρηθούν, εν μέρει, μηχανές, σύμφωνα με τους BioNyfiken. Είναι οι διπλανοί μας, που έχουν εμφυτεύσει βηματοδότη, ή αντλίες ινσουλίνης ή ακουστικά βαρυκοϊας, ή άλλα συστήματα που προκαλούν εγκεφαλική διέγερση, διευκρινίζουν. Είναι οι άνθρωποι που έχουν λόγους υγείας για να το κάνουν. Υπάρχουν όμως και οι άλλοι, οι «αναβαθμισμένοι άνθρωποι», όπως τους αποκαλούν, οι οποίοι για να επιλύσουν μια σειρά από μικρά, ενοχλητικά προβλήματα επέλεξαν να εμφυτεύσουν ένα τσιπ που θα τα επιλύει. Το τσιπ στο σώμα τους, τους επιτρέπει να ξεκλειδώνουν τις κλειδαριές, να ψωνίζουν ή να αποκτούν πρόσβαση σε συστήματα υπολογιστών με ένα απλό κούνημα του χεριού τους. Τότε, ανακύπτουν τα ερωτήματα:
  • Πότε επιτρέπουμε στο σώμα μας να περιέχει αυξανόμενες ποσότητες προσωπικών δεδομένων, τα οποία μπορούν να υποκλαπούν από χάκερ; Υπάρχει πράγματι λόγος ανησυχίας;
Δεδηλωμένος σκοπός της φιλομαθούς κοινότητας χάκερ στην Σουηδία δεν είναι να αποτρέψει τους ανθρώπους να το κάνουν. Μάλλον, το αντίθετο, να καταστήσει το chipping προσιτό στις μάζες. Η άποψή τους είναι ότι ένα έξυπνο, υποδερμικό εμφύτευμα δεν διαφέρει τόσο πολύ από το να φοράει κάποιος ένα σκουλαρίκι ή να έχει ένα τατουάζ. Επίσης, θεωρούν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν εμφυτεύματα τύπου NFC (ασύρματη τεχνολογία επικοινωνίας κοντινού πεδίου), τα οποία θα περιέχουν μια σειρά πληροφοριών. 

Ο Hannes Sjoblad, ένας από τους ιδρυτές της BioNyfiken, επιχειρηματολογεί υπέρ του chipping: «Η τεχνολογία είναι ήδη πραγματικότητα! Βλέπουμε μια ταχέως αναπτυσσόμενη κοινότητα ανθρώπων που πειραματίζεται με εμφυτεύματα τσιπ, τα οποία επιτρέπουν στους χρήστες να εκτελούν διάφορες καθημερινές εργασίες γρήγορα και εύκολα, όπως η πρόσβαση σε κτίρια, το ξεκλείδωμα προσωπικών συσκευών χωρίς τη χρήση κωδικών PIN και η πρόσβαση σε διάφορους τύπους αποθηκευμένων δεδομένων Θεωρώ την απογείωση της τεχνολογίας αυτής ως μία ακόμη σημαντική στιγμή στην ιστορία της αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπου και υπολογιστή, παρόμοια με την κυκλοφορία του πρώτου υπολογιστή Windows ή της πρώτης οθόνης αφής. Η αναγνώριση μέσω αφής είναι συμβατή με την ανθρώπινη φύση. Οι κωδικοί PIN και οι κωδικοί πρόσβασης αντιθέτως δεν αποτελούν φυσική διαδικασία. Και κάθε επιπλέον συσκευή που πρέπει να έχουμε μαζί μας για να μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την ταυτότητά μας, όπως τα μπρελόκ ή οι ηλεκτρονικές κάρτες, αποτελούν απλώς άλλο ένα στοιχείο που δημιουργεί περιπλοκότητα στη ζωή μας».

Σήμερα όμως, η ασφάλεια έρχεται δεύτερη, σε σχέση με την ευκολία. Υψηλόβαθμο στέλεχος στην Kaspersky Lab, ο Patrick Mylund Nielsen αναγνωρίζει την φρενίτιδα με το Ίντερνετ των Πραγμάτων, και διακρίνει ότι ακόμα και οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας δεν έχουν ασχοληθεί με τους κινδύνους από την εμφύτευση τσιπ στο ανθρώπινο σώμα: «Η βασική τάση στον τομέα του “Internet of Things” ήταν να δημιουργούνται προϊόντα που διατίθενται γρήγορα στην αγορά. Η ασφάλεια αποτελεί συχνά δεύτερη σκέψη, ενώ μερικές φορές δεν αποτελεί ζήτημα για κάποιους. Μάλιστα, παρότι η βιοπροσθετική τεχνολογία έχει υπάρξει βασικό θέμα για την επιστημονική φαντασία, λίγες είναι οι ιστορίες που ασχολούνταν με τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα.»

Η BioNyfiken φαίνεται ότι συμμερίζεται την άποψή του. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του συνιδρυτή της κοινότητας Hannes Sjoblad, ο οποίος αναφέρθηκε στην συνεργασία με την Kaspersky Lab: «Ήταν ζωτικής σημασίας να συνεργαστούμε με έναν κορυφαίο ειδικό σε θέματα ασφάλειας, που κατανοεί πραγματικά την τεχνολογία και να μπορεί να μας βοηθήσει να αναλύσουμε τους κινδύνους. [..] Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τους ειδικούς της Kaspersky Lab σε ένα ανοικτό ερευνητικό πρόγραμμα, ώστε να εξερευνήσουμε τα τρωτά σημεία αυτών των τσιπ σε καθημερινές και ανθρώπινες καταστάσεις. Αν εντοπιστούν τρωτά σημεία, θα πρέπει φυσικά να βρούμε τους τρόπους για την αντιμετώπισή τους».
 
H Kaspersky Lab θα συνδιοργανώσει εκδηλώσεις με την ευρύτερη κοινότητα bio-hacking στη Σουηδία και ευρύτερα στην Ευρώπη, με στόχο να θέσει τις πτυχές της ασφάλειας και της ιδιωτικής ζωής στην ατζέντα της σχετικής συζήτησης. Υπάρχουν ήδη μια σειρά από hi-tech κτίρια στη Σουηδία, όπως το Epicenter, το οποίο φιλοξενεί προοδευτικές επιχειρήσεις, όπου τα εμφυτεύματα NFC χρησιμοποιούνται τακτικά για διάφορες δραστηριότητες, αντικαθιστώντας κάποιες επιπλέον συσκευές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top