Αυτή την στιγμή υπάρχουν αρκετά κοινωνικά δίκτυα, το κάθε ένα με το δικό του φανατικό κοινό, με τα Facebook, Instagram, Twitter και Pinterest να κυριαρχούν.

Η υπερβολική χρήση των κοινωνικών δικτύων έχει φέρει την κατάχρηση και τον εθισμό που αυτά προκαλούν, κάνοντας τα μέλη τους να τα χρησιμοποιούν καθημερινά, αλλά και πολλές φορές την ίδια ημέρα.

Υπάρχουν περιπτώσεις εθισμού, με τα μέλη των κοινωνικών δικτύων να φοβούνται μήπως χάσουν κάποιο tweet, status update ή κάποια φωτογραφία από τους φίλους τους (ή αυτούς που "ακολουθούν"), και αυτό τους κάνει να σπαταλούν αρκετές ώρες καθημερινά σε αυτά.

Πριν από 5 περίπου χρόνια είχε εμφανιστεί η σελίδα "Quit Facebook Day", πολύ πριν το Facebook αποκτήσει αυτή τη δυναμική και μάλιστα πριν γίνουν τα smartphones και η πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα μέσω 3G, τόσο δημοφιλή, τουλάχιστον στη χώρα μας.

Ωστόσο μερικοί δεν αντιλαμβάνονται τους λόγους που θα πρέπει να αποσυρθούν για λίγο από τα κοινωνικά δίκτυα. Σίγουρα το να διαγράψουν το profile τους σε αυτά είναι κάπως... "βαρύ", ωστόσο μία παύση θα ήταν μία καλή κίνηση.

Και γιατί θα είναι σωστή μία τέτοια κίνηση παύσης από τα social networks;

Καταρχάς, σύμφωνα με μετρήσεις, αν ένας χρήστης επισκέπτεται το αγαπημένο του κοινωνικό δίκτυο για 5 λεπτά κάθε ώρα, για "μόλις" 8 ώρες την ημέρα, στο τέλος του έτους, αυτό αντιστοιχεί σε 7,2 ημέρες.

Το Facebook περισσότερο, και λιγότερο τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα, παρακολουθούν. Ξέρουν τις κινήσεις των χρηστών τους και μπορούν να εξάγουν συμπεράσματα για εμάς, με απώτερο στόχο να προβάλλουν σχετικές διαφημίσεις.

Επίσης, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει κατά πόσο οι πληροφορίες που μοιράζονται οι χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα παραμένουν ιδιωτικές, ενώ το ψυχολογικό test στα μέλη του Facebook εν αγνοία τους, αποδεικνύει αυτό ακριβώς.

Παράλληλα, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η πραγματική ζωή είναι "εκεί έξω" και όχι στον κόσμο του Internet.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top