Η ιδιωτικότητα και το voice recognition. H Samsung αναγνώρισε το γεγονός ότι οι έξυπνες τηλεοράσεις της καταγράφουν και μεταδίδουν ό,τι ακούγεται στον περιβάλλοντα χώρο.

Οργουελικές προεκτάσεις έχει λάβει η διαπίστωση ότι για να γίνει εφικτός ο έλεγχος των Smart TV ή των smartphone με την φωνή θα πρέπει να καταγράφεται ό,τι φτάνει στο, μονίμως ανοικτό, μικρόφωνό τους. Οι χρήστες επιζητούν διευκρινίσεις για την ασφάλεια της μετάδοσης των λόγων τους στο Ίντερνετ και σε -αδιευκρίνιστους- τρίτους, αλλά και πλήρη και σαφή ενημέρωση σχετικά με το ρίσκο που αναλαμβάνουν όταν αποφασίζουν να σταματήσουν να αγγίζουν τις οθόνες ή το τηλεκοντρόλ.
 
Οι κατασκευαστές «έξυπνων» τηλεοράσεις και τηλεφώνων προωθούν ως ένα ακόμα έξυπνο χαρακτηριστικό την δυνατότητα χειρισμού των συσκευών αυτών με την φωνή. Για να γίνει η αναγνώριση των εντολών, το μικρόφωνό τους πρέπει να παραμένει ανοικτό, ό,τι καταγράφει να μεταφέρεται μέσω Διαδικτύου στην εταιρεία που αναλαμβάνει την επεξεργασία της ηχογράφησης για να διακρίνει τις εντολές και τις συνοδευτικές παραμέτρους τους.

 
Από την άλλη, ως ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα στο Web θεωρείται το γεγονός ότι, στην συντριπτική πλειονότητά τους, οι χρήστες δεν διαβάζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις όταν τις συνυπογράφουν. Πρόκειται για μακροσκελή κείμενα, γραμμένα από δικηγόρους, που αποδεικνύονται εξαιρετικά δυσνόητα αλλά και ασαφή. Το ίδιο συμβαίνει και με τους «όρους» που συνοδεύουν τα smartphone και τις Smart TV, κατά την ρύθμισή τους.


Ειδικότερα, σε ότι αφορά στις ηλεκτρονικές συσκευές, οι κατασκευαστές πολλές φορές εναποθέτουν στον λιανοπωλητή την ευθύνη ενημέρωσης του πελάτη τους για την συσκευή, πριν κληθεί να αποδεχτεί τους σχετικούς όρους για την χρήση τους.

 
Όταν όμως οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που προασπίζονται τα ψηφιακά δικαιώματα διαβάζουν τα διαβόητα Terms and Conditions, τότε οι κατασκευαστές εκτίθενται και η τεχνολογία καθίσταται τουλάχιστον αμφιλεγόμενη.
 
Αυτό συνέβη όταν το διαδικτυακό περιοδικό Daily Beast διέκρινε στους Όρους χρήσης των Smart TV της Samsung Electronics κάτι μάλλον ομιχλώδες και δημοσίευσε σχετικό άρθρο. Στο άρθρο αυτό προτρέπει τους χρήστες να προσέχουν τα λόγια τους μπροστά στην... TV. Κι αυτό καθώς, στην πολιτική απορρήτου που συνοδεύει τις έξυπνες τηλεοράσεις της Samsung με δυνατότητα voice recognition για τον έλεγχο της τηλεόρασης με φωνητικές εντολές, αναφέρεται πως για την παροχή της υπηρεσίας η τηλεόραση «ακούει» και καταγράφει ό,τι ακούγεται. Στη συνέχεια, στέλνει τα δεδομένα αυτά «σε τρίτο» συμβαλλόμενο μέρος. Επισημαίνει μάλιστα ότι «εάν αυτό που λέτε περιλαμβάνει προσωπικές ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες, θα καταγραφεί και θα μεταδοθεί στον τρίτο».
 
Το BBC απευθύνθηκε στο ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Μετώπου, το γνωστό για τη δράση του EFF, το οποίο υποθέτει πως η ηχογράφηση μεταφέρεται στην εταιρεία που αναλαμβάνει την μετατροπή του ήχου/ομιλίας σε κείμενο. Προσθέτει δε, πως αυτό που θα ήθελε να γνωρίζει ο κάθε χρήστης είναι αφενός ποιος είναι αυτό ο τρίτος, αλλά και εάν η μετάδοση γίνεται με ασφάλεια.
 
 
Η Samsung εξωθήθηκε σε απάντηση, σύμφωνα με την οποία δηλώνει στο βρετανικό δίκτυο πως δεν διατηρεί τα φωνητικά δεδομένα και δεν τα εμπορεύεται, προσθέτοντας πως ο χρήστης γνωρίζει πότε είναι ενεργοποιημένη η ακρόαση, καθώς ένα χαρακτηριστικό εικονίδιο (μικρόφωνο) εμφανίζεται στην οθόνη.
Διαβάστε επίσης
Το θέμα επανέφερε στο προσκήνιο μια αποκάλυψη του βρετανού μηχανικού λογισμικού Jason Huntley το 2013 που αφορούσε μια από τις Smart TV της LG Electronics (LG 42LN575V) και συγκεκριμένα την μη κρυπτογραφημένη αποστολή δεδομένων σχετικά με τις τηλεοπτικές επιλογές του χρήστη κάθε φορά που άλλαζε κανάλι. Επίσης, η συλλογή δεδομένων τηλεθέασης («watching info») ήταν ενεργοποιημένη εκ προοιμίου από τον κατασκευαστή, όχι από τον χρήστη, αν και ο Huntley διαπίστωσε ότι η αποστολή δεδομένων «στο Ίντερνετ» γινόταν ακόμα και όταν ο χρήστης την απενεργοποιούσε. Μάλιστα, η αποστολή περιελάμβανε τα ονόματα αρχείων σε USB stick συνδεδεμένο στην τηλεόραση -ίσως για την διάκριση των πολυμέσων προς αναπαραγωγή.  Ως απάντηση, η LG παρέπεμπε στον λιανοπωλητή, ενώ αργότερα εξέδωσε ενημέρωση για την τηλεόρασή της που απενεργοποιούσε την αυθαίρετη αποστολή δεδομένων.
 
Οτιδήποτε απαιτεί να παραμένει το μικρόφωνο ανοικτό και μεταδίδει στο Ίντερνετ, προκαλεί τουλάχιστον ανησυχία σε πολλούς χρήστες και αποκτά οργουελικές προεκτάσεις. Κι αυτό καθώς κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν επιθέσεις «ενδιάμεσων» με σκοπό την υποκλοπή των δυνητικά ευαίσθητων δεδομένων.

 
Για παράδειγμα, ρίγη προκαλεί σε αρκετούς ένα από τα νέα χαρακτηριστικά του Android 5.0 Lollipop,  η δυνατότητα φωνητικής ενεργοποίησης του smartphone. Εάν το μικρόφωνο είναι διαρκώς ανοικτό, ακόμα και όταν η οθόνη είναι απενεργοποιημένη, ο χρήστης μπορεί να την ενεργοποιήσει με την εντολή "OK Google".
  • Ξέρατε ότι:  Όταν κάνετε μια φωνητική αναζήτηση, η φωνητική εντολή σας αποθηκεύεται στη Δραστηριότητα φωνής και ήχου.  Όταν κάνετε κάποιες ενέργειες, π.χ. λέτε "Ok Google" ή αγγίζετε ένα εικονίδιο μικροφώνου, αποστέλλεται στην Google μια εγγραφή της ομιλίας και των ήχων που ακολουθούν, καθώς και μια εγγραφή μερικών δευτερολέπτων πριν. Αυτές οι ηχογραφήσεις προστίθενται στο ιστορικό σας, εάν είστε συνδεδεμένοι στο Λογαριασμό σας Google και έχετε ενεργοποιήσει τη Δραστηριότητα φωνής και ήχου. Δείτε το ιστορικό των καταγραφών σας!








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top