«Καμπανάκι» για νέο γύρο ηλεκτρονικών απατών με «κόλπα» νέας γενιάς, εμπνευσμένα από το Μουντιάλ της Βραζιλίας χτυπούν τράπεζες και εταιρείες πληροφορικής, ζητώντας από τους πελάτες τους να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Kaspersky Lab, το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς οι ψηφιακοί απατεώνες δημιουργούν συνεχώς ιστοσελίδες που μιμούνται τα αυθεντικά domains του Παγκοσμίου Κυπέλλου, των χορηγών και των συνεργατών του – συμπεριλαμβανομένων πολύ γνωστών brands. Στόχος τους, να παραπλανήσουν τους χρήστες και να αποσπάσουν προσωπικά τους δεδομένα, όπως το username, το password και οι αριθμοί πιστωτικών καρτών.

Όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, «μόνο στη Βραζιλία, εντοπίζουμε καθημερινά 50-60 νέα domains. Τα sites αυτά είναι συχνά ιδιαίτερα προηγμένα και δεξιοτεχνικά σχεδιασμένα. Στην πραγματικότητα, δεν είναι καθόλου εύκολο για έναν απλό χρήστη να διακρίνει ένα ψεύτικο domain από ένα αυθεντικό».

Ορισμένες ιστοσελίδες phishing φαίνονται ασφαλείς. Για παράδειγμα, τα URL τους μπορεί να ξεκινούν με "https" (όπου το "s" σημαίνει «ασφαλής»), καθώς οι ψηφιακοί εγκληματίες καταφέρνουν να αγοράσουν έγκυρα πιστοποιητικά SSL από τις αρχές πιστοποίησης. Τα phishing domains έχουν, επίσης, μερικές φορές και mobile εκδοχές, με εμφάνιση που μοιάζει αυθεντική, στοχοποιώντας χρήστες smartphones και tablets.

Παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Την παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων προκάλεσε το γεγονός ότι στο ηλεκτρονικό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας για την απόκτηση της φοιτητικής ταυτότητας οι φοιτητές δήλωναν προαιρετικά αν πάσχουν από αλλεργίες σε τρόφιµα, φάρµακα ή άλλες αλλεργίες όπως ασπιρίνη, µέλισσα/σφήκα, λάστιχο. Επιπλέον, μπορούσαν να επιλέξουν τα παρακάτω:

α) «Είµαι ήδη δωρητής οργάνων»

β) «Επιθυµώ να γίνω δωρητής οργάνων»

γ) «Συµφωνώ να αναγράφεται στην Ακαδηµαϊκή µου Ταυτότητα ότι είµαι δωρητής οργάνων» και

δ) «Επιθυµώ να ενηµερωθεί η βάση δεδοµένων του Εθνικού Οργανισµού Μεταµοσχεύσεων (www.eom.gr) σχετικά µε την επιλογή µου, ώστε να συµπεριληφθώ στο Εθνικό Μητρώο ∆ωρητών».

Οι αλλεργίες που συµπληρώνουν οι φοιτητές καθώς και η δήλωσή τους ότι είναι δωρητές οργάνων αναγράφονται στην ακαδηµαϊκή τους ταυτότητα.

Η νέα μάστιγα εξαφανίζει τα αμάξια της Βρετανίας στο πι και φι!
 
Η τεχνολογία στην υπηρεσία του κακού λοιπόν και πώς θα μπορούσε εξάλλου να γίνει διαφορετικά;

Την ώρα που οι αυτοκινητοβιομηχανίες κάνουν τα μοντέλα τους ολοένα και πιο προωθημένα τεχνολογικά, τα αφήνουν έτσι πιο ευάλωτα σε ηλεκτρονικές επιθέσεις.

Κι εδώ μπαίνει η εν λόγω συσκευή των 15 ευρώ, που σχεδιάστηκε βέβαια για να βοηθήσει τους επαγγελματίες κλειδαράδες να αποκτούν πρόσβαση στα κλειδαμπαρωμένα αυτοκίνητα που εφαρμόζουν νέες μεθόδους ασφαλείας στις κλειδαριές τους.

Κι ενώ δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα, καθώς τα εργαλεία των κλειδαράδων χρησιμοποιούνται ευρέως για κακόβουλους σκοπούς, το γεγονός αντιπροσωπεύει αναμφίβολα μια στροφή στο έγκλημα. Τεχνολογική στροφή!

Αντί λοιπόν να στοχεύουν σε φτηνότερα αυτοκίνητα με λιγότερες δικλείδες ασφαλείας στις κλειδαριές τους, οι κλέφτες βάζουν πια στο στόχαστρο πολυτελή μοντέλα με απαράμιλλα συστήματα κλειδαριάς, καθώς η τεχνολογική τους ανωτερότητα φαντάζει λουκουμάκι για τα συγκεκριμένα γκατζετάκια, τα οποία τα προμηθεύεται πανεύκολα κανείς από ύποπτες ιστοσελίδες της Βουλγαρίας.

Τα περίφημα drones βρίσκονται πλέον στη διάθεση του καθενός. Ρεπόρτερ, φωτογράφοι ή χάκερ μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για κάθε σκοπό. Ποιες δυνατότητες προσφέρουν και πώς μπορούμε να προστατευθούμε

Τα ιπτάμενα ρομπότ που σαρώνουν από ψηλά τα λημέρια των ανταρτών ήταν κάτι «μακριά από εμάς», τους καθωσπρέπει πολίτες της Δύσης. Αλλωστε, ήταν πανάκριβα και καλά φυλαγμένα στρατιωτικά μυστικά, απρόσιτα στους πολλούς. Καμία σχέση με τα απλά τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια των ερασιτεχνών. Ή... έτσι νομίζαμε. Διότι, τώρα, το χάσμα μεταξύ των δύο κατηγοριών γεφυρώθηκε και μια πανσπερμία αεροκατασκόπων αρχίζει να εμφανίζεται στα ράφια του Διαδικτύου, ή και καταστημάτων της διπλανής πόρτας. Μια πρωτόγνωρη αγαλλίαση «ελευθερίας» καταλαμβάνει όσους τα αποκτούν, καθώς μπορούν πλέον να δουν και να καταγράψουν τοπία, ανθρώπους και γεγονότα από ψηλά, σαν Ικαροι. Απίστευτες νέες δυνατότητες φθάνουν στα χέρια μαθητών, ερευνητών, αγροτών, δημοσιογράφων, αρχαιολόγων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και υπηρετών του δημοσίου συμφέροντος. Αλλά η ίδια βεντάλια δυνατοτήτων ανοίγει και για όσους επιθυμούν τον έλεγχο της όποιας ελευθερίας μας. Διότι «η σκιά του αετού που ζυγιάζεται» δεν είναι πια για λαγό, αλλά για το πραγματικό θήραμα του νέου αιώνα: τα προσωπικά μας δεδομένα.
 
Τα δελτία ειδήσεων της τελευταίας δεκαετίας έχουν φροντίσει να μας εξοικειώσουν με τον αγγλικό όρο «drone», ο οποίος αντιστοιχεί στον πληρέστερο Unmanned Aerial Vehicle (UAV, αεροσκάφος άνευ πιλότου) - και ελληνιστί αντιστοιχεί στο «τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι». Βέβαια, η ελληνική απόδοση του όρου έχει ξεπεραστεί από τις τεχνολογικές εξελίξεις, καθ' όσον οι ιπτάμενες αυτές συσκευές αφενός περιλαμβάνουν και μοντέλα ελικοπτέρων - με δύο, τέσσερις ή και οκτώ έλικες - και αφετέρου έχουν ενσωματώσει τόση αυτονομία επιλογών πτήσης, ώστε να θεωρούνται ρομπότ! Οπότε ο γενικότερος όρος μετάφρασης του drone/UAV μάλλον πρέπει να είναι «αερομπότ».


«Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ καταγράφει όλες τις εγχώριες και διεθνείς κλήσεις στο Αφγανιστάν, όπως άλλωστε κάνει και στις Μπαχάμες» δήλωσε πρόσφατα ο Αυστραλός ακτιβιστής του Wikileaks, Τζουλιάν Ασάνζ. Η δήλωση θεωρείται αποκαλυπτική καθώς η αμερικανική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία εκθέσεων που αφορούν στις παρακολουθήσεις της NSA – σε καθολικό επίπεδο - σε δυο συγκεκριμένες χώρες. Η μία είναι οι Μπαχάμες. Η δεύτερη όμως αναφέρεται σε δημοσιεύματα μόνο ως «Χώρα Χ».
  
Συγκεκριμένα, η Washington Post και το Intercept έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν εκθέσεις που αναφέρουν ότι, ήδη από το 2013, οι ΗΠΑ καταγράφουν και αρχειοθετούν τηλεφωνικές κλήσεις δύο ή περισσότερων κρατών-στόχων. Παρ’ όλα αυτά, η αμερικανική κυβέρνηση, ασκώντας λογοκρισία και στις δύο εκθέσεις, απαγόρευσε τη δημοσιοποίηση του ονόματος μιας εκ των χωρών που έπεσαν θύματα παρακολούθησης. Έτσι, το Intercept, ενώ παρουσιάζει εκτενή άρθρα για τις παρακολουθήσεις στις Μπαχάμες, αποκρύπτει το όνομα της δεύτερης χώρας, χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία «Χώρα Χ».
 
Το πρόγραμμα MYSTIC

Σύμφωνα με μια ιστοσελίδα (Δείτε ΕΔΩ) ο Πάπας Φραγκίσκος είναι υπέρ της εμφύτευσης των RFID στον άνθρωπο και επιπλέον τα θεωρεί ευλογία από τον Θεό!

Σύμφωνα όμως με μια άλλη ιστοσελίδα (Δείτε ΕΔΩ) όλο αυτό δεν είναι πάρα μια κακόγουστη φάρσα της προηγούμενης ιστοσελίδας.

Όπως έγινε και την προηγούμενη φορά με τα εμφυτεύσιμα τσιπάκια στα νοεγέννητα από τον Μάϊο (πέρασε ο Μάϊος αλλά υποχρεωτική εφύτευση δεν είδαμε) πρέπει να προσέχουμε τι μεταφράζουμε και τι αναπαράγουμε στις ιστοσελίδες μας.

Η αλήθεια στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η αρχική δημοσίευση γίνεται από μια αμφιβόλου αξιοπιστίας ιστοσελίδα, αλλά και η διάψευση γίνεται από μια άγνωστη ιστοσελίδα. Το συγκεκριμένο θέμα δεν αναπαράγεται από καμμιά ξένη ιστοσελίδα κύρους και αξιοπιστίας.


Την απαγόρευση των selfies, παρόλο που δεν είναι ενάντια στο νόμο, ζήτησαν οι αρχές στην Αγγλία από το προσωπικό στα εκλογικά τμήματα.

Η Εκλογική Επιτροπή φοβάται πως η τρέλα που κυριαρχεί τον τελευταίο καιρό με τη λήψη φωτογραφιών selfies στα κινητά τηλέφωνα καθώς και η ανάρτησή τους στα κοινωνικά δίκτυα, απειλεί τη μυστικότητα της ψηφοφορίας.

Όποιος αποκαλύπτει κατά λάθος το τι ψήφισε στις Ευρωεκλογές, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόστιμο 5.000 λιρών ή έξι μήνες φυλακή, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή στο προσωπικό των εκλογικών τμημάτων να βάλουν πινακίδες «απαγορεύονται οι φωτογραφίες» στα εκλογικά κέντρα.

Ορισμένοι υπάλληλοι μάλιστα έλαβαν ειδική εκπαίδευση σχετικά με το τι είναι μία selfie και τι πρέπει να κάνουν αν δουν κάποιον να τραβά μία μέσα σε ένα ή γύρω από ένα εκλογικό θάλαμο.

«Έχουμε ενημερώσει το προσωπικό πως αν δουν κάποιον να τραβά φωτογραφία, να του ζητήσουν να τη διαγράψει, ενώ αν τυχόν αρνηθεί όμως, δε θα του αρπάξουν και το κινητό από τα χέρια» δήλωσε ο διευθυντής των εκλογικών υπηρεσιών στην Ανατολική Αγγλία.

Η υπηρεσία ηλεκτρονικών πωλήσεων και δημοπρασιών eBay ζήτησε την Τετάρτη από τους πελάτες της να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιούν λόγω επίθεσης από χάκερ οι οποίοι υπέκλεψαν προσωπικά δεδομένα χρηστών.
 
Κατά τη διάρκεια της κυβερνοεπίθεσης οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων που περιείχε κρυπτογραφημένους κωδικούς πρόσβασης και άλλα στοιχεία. Ωστόσο, το eBay διαβεβαίωσε ότι δεν εκλάπησαν στοιχεία πιστωτικών καρτών ή τραπεζικών λογαριασμών.

 
Παρόλα αυτά δεν ανακοίνωσε πόσους λογαριασμούς χρηστών αφορά η παραβίαση. «Προς το παρόν δεν μπορούμε να αναφερθούμε στον ακριβή αριθμό των λογαριασμών που επηρεάστηκαν. Παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι ενδέχεται να πρόκειται για μεγάλο ποσοστό λογαριασμών», δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας Κάρι Ραμίρες.

 
Οι χάκερ κατάφεραν να υποκλέψουν κωδικούς πρόσβασης εργαζομένων του eBay, χάρη στους οποίους απέκτησαν πρόσβαση στη βάση δεδομένων μεταξύ των τελευταίων ημερών του Φεβρουαρίου και των πρώτων ημερών του Μαρτίου. Ωστόσο, η εισβολή έγινε αντιληπτή πριν από δύο εβδομάδες.

Διαδικτυακή επίθεση δέχτηκε η σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, πιθανότατα το βράδυ τον εκλογών. Πηγή προέλευσης της επίθεσης είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η επίθεση που έγινε δεν δημιούργησε προβλήματα στη μετάδοση των αποτελεσμάτων, καθώς αντιμετωπίστηκε έγκαιρα.

Διεξάγεται ήδη έρευνα για τον τρόπο που λειτούργησαν οι επίδοξοι εισβολείς, αλλά, σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη επίθεση δεν μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη των εκλογών του 2010, που είχε χαρακτηριστεί πρωτοφανής.

Το ανακοίνωσαν στελέχη της Singular - Περί τις 21:30-22:00 η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών - Δεν θα υπάρξει εκτίμηση για το β' γύρο των αυτοδιοικητικών«Είναι οι πιο δύσκολες εκλογες που έχουμε κάνει ποτέ» υπογραμμίζουν τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας Singular Logic, η οποία έχει αναλάβει τη μετάδοση των αποτελεσμάτων την προσεχή Κυριακή.

Στις ευρωεκλογές τις Κυριακής έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν 43 κόμματα (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τελικά θα φτάσουν στις κάλπες τα 39), θα στηθούν 22.561 κάλπες, οι υποψήφιοι είναι 1.251 και το έντυπο σταυροδοσίας των δικαστικών αντιπροσώπων εκτείνεται σε 18 σελίδες.

«Κυβερνοπόλεμος» Κίνας-ΗΠΑ


Κατηγορίες κατά πέντε αξιωματικών του κινεζικού στρατού για κλοπή (hacking) πληροφοριών από μεγάλες αμερικανικές εταιρείες απήγγειλε η αμερικανική εισαγγελία. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις οι αξιωματικοί κατηγορούνται ότι έκλεψαν εμπορικά μυστικά και εσωτερικά έγγραφα από τις εταιρείες αλλά και από ένα συνδικάτο προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από ανταγωνιστές τους στην Κίνα.

Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν κατηγορίες απαγγέλθηκαν στην Πενσυλβάνια που είναι ο πυρήνας της αμερικανικής σιδηρουργίας. Αφορούν τους Γουάνγκ Ντονγκ, Σουν Καϊλιάνγκ, Γουέν Ξινιού, Χουάνγκ Ζενιού και Γκου Γκουνχούι, όλους αξιωματικούς της μονάδας 61398 του κινεζικού στρατού. Αφορούν στην κλοπή πληροφοριών και εσωτερικών εγγράφων από τις εταιρείες Westinghouse Electric, US Steel, Alcoa Inc, Allegheny Technologies, Solar World και το συνδικάτο των εργαζομένων στη σιδηρουργία (Steelworkers Union) ενώ στο στόχαστρό τους, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, βρέθηκαν επίσης οι εταιρείες United Steel, Paper and Forestry, Rubber, Manufacturing, Energy, Allied-Industrial και η διεθνής ένωση Εργαζομένων στις Υπηρεσίες. Η υπόθεση καλύπτει μια χρονική περίοδο από το 2006 μέχρι σήμερα και όπως υποστηρίζει το FBI προκάλεσε «σημαντικές απώλειες» στις εταιρείες.

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων καλεί τον ΕΔΟΕΑΠ να καταστρέψει το υπάρχον αρχείο για τους συνταξιούχους που δεν έπρεπε να συλλεχθεί αντίγραφο του εκκαθαριστικού ή της φορολογικής δήλωσης.

Σύμφωνα με απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), η συλλογή αντιγράφου του εκκαθαριστικού ή της φορολογικής δήλωσης από τον ΕΔΟΕΑΠ για τους συνταξιούχους ασφαλισμένους του Οργανισμού στο πλαίσιο της απογραφής τους και του ελέγχου νομιμότητας καταβολής της επικουρικής σύνταξης είναι αναγκαία μόνον για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και για τους συνταξιούχους που, λόγω θανάτου, υπόκεινται στις αντίστοιχες διατάξεις νόμου, και όχι για όλους τους συνταξιούχους του Οργανισμού, εφόσον μόνον για αυτές τις κατηγορίες προβλέπεται η αναστολή ή ο περιορισμός της καταβολής της επικουρικής σύνταξης.


Με την απόφαση αυτή, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα απευθύνει προειδοποίηση στον στον ΕΔΟΕΑΠ να μην συνεχίσει την συγκεκριμένη επεξεργασία και να καταστρέψει το σχετικό αρχείο για τους συνταξιούχους που δεν έπρεπε να συλλεχθεί αντίγραφο του εκκαθαριστικού ή της φορολογικής δήλωσης.

σχόλιο ID-ont: Θα αφήσουν κάποιο αντικείμενο ήσυχο, να ΜΗΝ συνδέεται στo internet; για παράδειγμα το ...κρεβάτι μας, η τη λεκάνη της τουαλέτας μας; ή όλα θα είναι γνωστά στον "παγκόσμιο ιστό";

Ενα μεγάλο τεχνολογικό στοίχημα έχουν βάλει ερευνητές προκειμένου να μπορούν πλέον ακόμη και οι οικιακές συσκευές να συνδέονται στο διαδίκτυο. Οδοντόβουρτσες, καφετιέρες, ακουστικά, πλυντήρια ακόμη και τα ρούχα που φοράμε αναμένεται να έχουν ασύρματη σύνδεση, στέλνοντας δεδομένα στον παγκόσμιο ιστό.

Οι επιστήμονες ονόμασαν το νέο εγχείρημα «Internet of Things» ή εν συντομία «IoT» και έχει ήδη ένθερμους υποστηρικτές. Το «Ιντερνετ των αντικειμένων», όπως είναι η ελληνική μετάφραση, πρόκειται να αλλάξει ολοκληρωτικά τον τρόπο ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, σύμφωνα με το Forbes και σηματοδοτήσει μία νέα εποχή.

Η οδοντόβουρτσα θα ενημερώνει τον οδοντίατρο αν δεν έχει πλύνει καλά τα δόντια του ο χρήστης, τα ψηφιακά ρούχα θα στέλνουν καρδιακούς παλμούς στον γιατρό, η καφετιέρα θα συνδέεται με το ξυπνητήρι και θα ανοίγει την στιγμή που θα χτυπάει, το αυτοκίνητο θα έχει ημερολόγιο και θα μπορεί να ελέγχει την ταχύτερη διαδρομή για το meeting από νωρίς. Αυτά είναι μερικά από όσα πρόκειται να κάνει το IoT. Η νέα αντίληψη που επικρατεί λέει πως «όποιο αντικείμενο μπορεί να έχει σύνδεση, θα έχει» και με βάση το παραπάνω η ιδέα μεγαλώνει.

σχόλιο ID-ont: Μετά τον Γιώργο, το Ποτάμι νάτος κι ο επίδοξος σωτήρας (Τσίπρας) στην ίδια λογική. Από δεξιά, από το κέντρο και τώρα κι από αριστερά, γίνεται η ίδια πρόταση:

Από το Οικονομικό Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ:
...................
III. Κατάργηση Αριθμού Αστυνομικής Ταυτότητας, Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, Αριθμού Δημοτολογίου, Αριθμού Φορολογικού Μητρώου, Αριθμού Μητρώου Ανωνύμων Εταιρειών, Αριθμού Φακέλου Α.Ε. κλπ. Αντικατάστασή τους από ΕΝΑΝ ΕΝΙΑΙΟ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ Αριθμό, ο οποίος:

•    Για τα Φυσικά Πρόσωπα χορηγείται σε όλους με την έναρξη του συστήματος και από τη γέννησή τους (στο εξής).

•    Για τα Νομικά Πρόσωπα χορηγείται σε όλα με την έναρξη του συστήματος και με την έναρξη τους (στο εξής).
.........................

Τον τρόμο σκορπά στους χρήστες του διαδικτύου ηλεκτρονικός ιος που μεταδίδεται μέσω βίντεο τρόμου, για τον οποίο μάλιστα η ΕΛ.ΑΣ έβγαλε ανακοίνωση - προειδοποίηση.

Η αστυνομία αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου σχετικά με την κυκλοφορία ενός νέου ιού, ο οποίος εμφανίσθηκε στο διαδίκτυο στις 10/5/2014, ενώ διαδίδεται μέσα από διάφορα βίντεο τρόμου, που προσπαθούν οι χρήστες του διαδικτύου να «ανοίξουν» και τα οποία προσβάλουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή με κακόβουλο λογισμικό».

 
Μόλις εγκατασταθεί το κακόβουλο αυτό λογισμικό αποκτά τη δυνατότητα να εκτελεί διάφορες παράνομες ενέργειες, εν αγνοία του χρήστη, όπως απενεργοποίηση ρυθμίσεων ασφαλείας του συστήματος και πιο συγκεκριμένα το firewall, έτσι ώστε να ανοίξει κερκόπορτες (backdoors) για άλλα μολυσμένα προγράμματα.


Επίσης, παρεμβαίνει στον φυλλομετρητή (browser) αλλά και στην απόδοση του ίδιου του υπολογιστή, αλλάζοντας την αρχική σελίδα και την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης (του φυλλομετρητή).

Το κορυφαίο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκε σήμερα εναντίον της Google σε μια υπόθεση που αφορά το "δικαίωμα στην ψηφιακή λήθη", αποφαινόμενο πως οι μηχανές αναζήτησης είναι υπεύθυνες για τη μεταχείριση των προσωπικών δεδομένων που εμφανίζονται στις ιντερνετικές σελίδες τους και έχουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, το καθήκον να τα διαγράφουν.

Οι ιδιώτες μπορούν να απαιτούν, υπό ορισμένες συνθήκες, την κατάργηση συνδέσμων προς ιντερνετικές σελίδες που περιέχουν προσωπικά δεδομένα απευθυνόμενοι απ' ευθείας σ' αυτόν που εκμεταλλεύεται τις σελίδες αυτές, αποφάνθηκε το δικαστήριο.

Η απόφαση αυτή αποτελεί έκπληξη διότι αντιβαίνει στην άποψη του γενικού εισαγγελέα, την οποία ακολουθεί εν γένει το Δικαστήριο. Αυτός ο τελευταίος είχε δηλώσει τον Ιούνιο του 2013 πως η Google δεν είναι υπεύθυνη για τα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται στις σελίδες της και πως δεν μπορεί να γίνει επίκληση του "δικαιώματος στην (ψηφιακή) λήθη" σε ό,τι την αφορά.

Στην εποχή της Google, δεν είναι παράξενο οι διαδικτυακές αναζητήσεις να αφήνουν το «αποτύπωμά» τους ακόμη και στις εκλογές, επηρεάζοντας τους ψηφοφόρους, ιδίως τους αναποφάσιστους, από τους οποίους, άλλωστε, συνήθως κρίνεται και το αποτέλεσμα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, που βασίστηκε σε πειράματα σχετικά με τις πρόσφατες ινδικές εκλογές.

Οι ερευνητές του Αμερικανικού Ινστιτούτου Συμπεριφορικής Έρτευνας και Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Ρόμπερτ Επστάιν, υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα στις αναζητήσεις που κάνουν οι υποψήφιοι ψηφοφόροι στη μηχανή της Google, ασκούν σημαντική επίδραση στις προτιμήσεις των αναποφάσιστων.

Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, μπορεί τελικά να κρίνει μια εκλογική αναμέτρηση, στην οποία υπάρχει μικρή απόσταση ψήφων ανάμεσα στους βασικούς διεκδικητές για την πρώτη θέση.

Μικροτσίπ σχεδιάζει να εμφυτεύσει στις καμήλες το υπουργείο Γεωργίας της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να συγκεντρωθούν δεδομένα που θα συμβάλουν στην παρακολούθηση της εξάπλωσης του φονικού κοροναϊού mers, όπως μετέδωσαν σήμερα μέσα ενημέρωσης της χώρας, ενώ τα θύματα του ιού στο βασίλειο έχουν ανέλθει πλέον στα 147.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας επίσης προειδοποίησαν τους πολίτες να φοράνε προστατευτικό εξοπλισμό όταν έρχονται σε επαφή με καμήλες, καθώς πιστεύεται ότι τα ζώα αυτά είναι φορείς του ιού και ενδέχεται να τον μεταδίδουν σε ανθρώπους.

Οι 5 άνθρωποι που πέθαναν από τα συνολικά 8 νέα κρούσματα του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής ήταν όλοι ηλικιωμένοι ασθενείς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείου Υγείας.


Σαρώνει βίντεο για την απομόνωση στο διαδίκτυο



Περισσότεροι από 25 εκατομμύρια views συγκεντρώνει ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube τον περασμένο Απρίλιο και καλεί τους χρήστες του διαδικτύου να «αποσυνδεθούν» από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και να επιλέξουν την πραγματική επικοινωνία με τους φίλους τους.
 
«Έχω 422 φίλους, αλλά είμαι μόνος. Μιλάω μαζί τους κάθε μέρα, αλλά στην πραγματικότητα δεν με ξέρουν». Με αυτές τις φράσεις ξεκινά το βίντεο με τίτλο «Look up» (Κοίτα ψηλά). Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Γκάρι Τουρκ διαβάζει ένα ποίημα, με σκοπό να παροτρύνει τους ανθρώπους να κάνουν ένα διάλειμμα από την ψηφιακή τους ζωή.

 
«Συνειδητοποίησα ότι αυτές οι ιστοσελίδες, τις οποίες αποκαλούμε κοινωνικής δικτύωσης, δεν έχουν καμία σχέση με αυτόν τον όρο. Όταν ανοίγουμε τους υπολογιστές μας, κλείνουμε τις πόρτες μας», αναφέρει, μεταξύ, άλλων το ποίημα. 


ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
 
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα διακινείται, μέσω Διαδικτύου, απατηλό - παραπλανητικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), με το οποίο προσφέρονται δήθεν ευκαιρίες απασχόλησης και θέσεις εργασίας (σε διευθυντικά πόστα), ακόμη και στη χώρα μας, με υψηλές αποδοχές.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου ότι αυτού του είδους τα μηνύματα έχουν σκοπό να πείσουν με απατηλό τρόπο («ψάρεμα») όσους αναζητούν εργασία να αποστείλουν:

· είτε τα προσωπικά τους στοιχεία και δεδομένα (ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου - Α.Φ.Μ. κ.λπ.)

· είτε προσωπικά τους οικονομικά δεδομένα (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ numbers), αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ κ.λπ.)

Τα προσωπικά δεδομένα 1,3 εκατ. πελατών της γαλλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Orange υπέκλεψαν άγνωστοι χάκερ, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη.

Η Orange είναι ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών τηλεφωνίας και Διαδικτύου στη Γαλλία.

Οπως έγινε γνωστό, οι κυβερνοεγκληματίες κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ονόματα, διευθύνσεις email και αριθμούς τηλεφώνου χρηστών.

H Orange έλαβε γνώση της υποκλοπής στις 18 Απριλίου, αλλά καθυστέρησε χαρακτηριστικά να τη δημοσιοποιήσει προκειμένου, όπως υποστήριξε, να εκτιμήσει το μέγεθος της ζημιάς.

Πριν από τρεις μήνες είχαν υποκλαπεί τα δεδομένα 800.000 πελατών της εταιρείας σε μια παρόμοια επίθεση.

Eνα κενό ασφαλείας που αφήνει έκθετα τα mails των κατόχων συσκευών της Apple στις κακές διαθέσεις των χάκερς, υποστηρίζει ότι ανακάλυψε ένας Γερμανός ειδικός σε θέματα ιντερνετικής ασφάλειας.

Oπως σημειώνει το money.cnn.com, επικαλούμενο τον Γερμανό ειδικό, αυτό το κενό ασφαλείας είναι σημαντικό και αφορά περισσότερο τους κατόχους παλαιότερων συσκευών iPhone και iPad.


Από τη στιγμή που οι συσκευές της Αpple άρχισαν να έχουν το  iOS 4, δηλαδή από το 2010, η εταιρεία διαβεβαίωνε τους πελάτες της ότι τα αρχεία τους προστατεύονται από ένα επιπλέον δίχτυ ασφαλείας, που εξασφάλιζε ότι όταν το κινητό είναι κλειδωμένο, κλειδώνουν, επίσης και τα συνημμένα αρχεία των emails. Και αυτό, έτσι ώστε σε περίπτωση που το κινητό κλαπεί, ο κλέφτης να μην έχει πρόσβαση στα αρχεία αυτά. Συγκεκριμένα, θα έπρεπε τα αρχεία αυτά να εμφανίζονται ως γράμματα και αριθμοί που δεν βγάζουν κανένα νόημα μεταξύ τους.

σχόλιο ID-ont: Και τον ρόλο των γραμμών του bar-code ποιός θα τον παίζει; Κάποιες φυσικές γραμμές που είναι ήδη "χαραγμένες" στο χέρι μας: Οι φλέβες μας! Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί ως στοιχείο αναγνώρισης του πολίτη, το σχήμα που σχηματίζουν οι φλέβες (vein pattern) της παλάμης του, το οποίο σχήμα των φλεβών είναι μοναδικό για κάθε άνθρωπο!!! αποτελεί δηλ. βιομετρικό χαρακτηριστικό.

Σας το είχαμε παρουσιάσει από το 2011: http://id-ont.blogspot.gr/2011/07/video_30.html

Εχετε ξεχάσει το πορτοφόλι στο σπίτι σας και θέλετε να κάνετε κάποια ψώνια; Δεν πειράζει. Το μόνο που χρειάζεται για τις συναλλαγές σας είναι πλέον η παλάμη σας. 

Στη Σουηδία, τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο μία νέα μέθοδος πληρωμών, η οποία δοκιμάζεται σε 15 καταστήματα στο Λουντ. Στο πείραμα συμμετέχουν 1.600 εθελοντές, οι οποίοι αγοράζουν προϊόντα με την παλάμη τους σαν ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Πως γίνεται αυτό; 

Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, που είναι αναπτυγμένη από ερευνητές του πανεπιστημίου της πόλης, ταυτοποιείται το μοναδικό σχήμα που δημιουργούν οι φλέβες κάθε εθελοντή. Για τις συναλλαγές, ο χρήστης τοποθετεί το χέρι του πάνω από το ειδικό τερματικό στο κατάστημα, για να αναγνωρισθεί η ταυτότητά του. Στη συνέχεια, το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να πληκτρολογήσει το PIN, ώστε να επικυρώσει την πληρωμή. 

σχόλιο ID-ont: To Internet το έφτιαξε η CIA μας λέει ο Πούτιν: http://id-ont.blogspot.gr/2014/05/cia.html. Αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να το χρησιμοποιεί εις βάρος των πολιτών του. Βλέπετε τι γίνεται όταν συλλέγεται πλούτος πληροφοριών στις καταβόθρες που λέγονται κοινωνικά δίκτυα; Μια ωραία των ημερών, έρχεται ένα καθεστώς και αξιοπoιεί αυτές τις πληροφορίες μαζικά, εις βάρος των πολιτών του!!!

Από τη μέγγενη της λογοκρισίας του Κρεμλίνου δεν ξέφυγε το "ρωσικό Facebook", το πιο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο της χώρας του Βλαντιμίρ Πούτιν.
 
Ο 29χρονος Παβέλ Ντουρόφ, ιδρυτής του "VKontakte", του πιο δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου της Ρωσίας, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο του έδειξε την... πόρτα κι ότι το "ρωσικό Facebook" βρίσκεται πλέον πλέον υπό τον ολοκληρωτικό έλεγχο δύο στενών συνεργατών του Βλαντιμίρ Πούτιν.

 
Ο Ντουρόφ ανακοίνωσε την... καρατόμησή του από το Κρεμλίνο στην ιστοσελίδα του "VKontakte": "Η VKontakte είναι πλέον υπό τον ολοκληρωτικό έλεγχο του Ιγκόρ Σετσίν και του Άλισερ Ουσμάνοφ".
 

 
Ο Ουσμάνοφ είναι Ρώσος μεγιστάνας, ο οποίος αρχικά δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της εξόρυξης μεταλλευμάτων και εν συνεχεία επέκτεινε την επιχείρηση  του στον τομέα της τεχνολογίας μέσω της  εταιρείας "Mail.ru." Ο Ουσμάνοφ ενίσχυε συνεχώς τα τελευταία χρόνια το μερίδιο του στο ρωσικό κοινωνικό δίκτυο. Από το 2012 είχε μερίδιο 10% . Από την πλευρά του, ο Άλισερ Σετσίν, που στηρίζει τον Πούτιν, είναι επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου "Rosneft" και θεωρείται ένας από τους στενούς συνεργάτες του Ρώσου προέδρου.

σχόλιο ID-ont: Αυτό κι αν είναι ηθελημένη παραίτηση από το ιερό δικαίωμα μου στην ιδιωτική και προσωπική ζωή!

Ένα νέο χαρακτηριστικό για την εφαρμογή του για φορητές συσκευές ανακοίνωσε το Facebook: το Nearby Friends επιτρέπει στον χρήστη να βλέπει ποιοι από τους φίλους του στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο βρίσκονται κοντά και να κοινοποιεί τη γεωγραφική του θέση.

Το νέο χαρακτηριστικό χρησιμοποιεί την geolocation τεχνολογία που διαθέτουν τα μοντέρνα smartphones για να «αντιλαμβάνεται» πότε ο χρήστης βρίσκεται κοντά σε κάποιον «φίλο». Το Nearby Friends αποτελεί ένα βήμα παραπέρα από το καθιερωμένο πλέον “check-in”, το οποίο επέτρεπε την κοινοποίηση τοποθεσίας του χρήστη μέσω ενός post, καθώς δίνει τη δυνατότητα «εκπομπής» στοιχείων για τη θέση του χωρίς post.


Το νέο χαρακτηριστικό είναι opt-in, δηλαδή απαιτείται ενεργοποίησή του μέσα στην εφαρμογή. Επιλογή μη ενεργοποίησής του δεν θα επηρεάσει με κάποιον τρόπο τη λειτουργία της εφαρμογής - απλά δεν θα αποστέλλονται ή λαμβάνονται πληροφορίες από άλλους χρήστες σχετικά με τη θέση. Σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα επιλογής των groups στο δίκτυο με τα οποία ο χρήστης υα μοιράζεται την τοποθεσία του: δεν διαμοιράζεται απλά η θέση του με το κοινό ή τους φίλους φίλων, αλλά με τη λίστα φίλων του ή άλλα γκρουπ που έχει δημιουργήσει ο ίδιος (στενοί φίλοι, οικογένεια κλπ).

Ηταν 2012 όταν πάνω από το Compton της Καλιφόρνιας πετούσε ένα πολιτικό αεροσκάφος που κατέγραφε τα πάντα. Κανένας από τους κατοίκους δεν είχε καταλάβει πως στον ουρανό υπήρχε ένα μεγάλο μάτι που παρακολουθούσε κάθε τους κίνηση. Κανείς δεν γνώριζε πως είχε μπει στο μάτι του Big Brother. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος απογειώθηκε στο πλαίσιο μίας μυστικής δοκιμής της τεχνολογίας μαζικής επιτήρησης. Σύμφωνα με το theatlantic.com, η Αστυνομία του Λος Αντζελες επανέδρωσε ένα πολιτικό αεροσκάφος και το έστειλε στο Compton της Καλιφόρνια για να καταγράψει όλα όσα έλαβαν χώρα σε μια ακτίνα 10 μιλίων. Το συγκεκριμένο πείραμα πραγματοποιήθηκε το 2012, ωστόσο, μέχρι σήμερα παρέμεινε μυστικό, προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων.

Οπως αναφέρει ο επικεφαλής της επιχείρησης, Ross McNutt, ο οποίος κατασκευάζει συστήματα παρακολούθησης με το σύστημα που είχε στηθεί στο αεροπλάνο οι Αρχές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όποιον ήθελαν και να ζουμάρουν στο πρόσωπο που επιθυμούσαν.

Μία σειρά σημαντικών δορυφορικών συστημάτων τα οποία κατασκευάζονται για χρήση από κυβερνήσεις περιέχουν σημαντικά τρωτά σημεία, τα οποία χάκερ θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν για να παρέμβουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και τηλεπικοινωνίες πτήσεων, σύμφωνα με έρευνα.
 
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, η εταιρεία ερευνών ασφαλείας IOActive αναφέρει ότι εντόπισε σημαντικά τρωτά σημεία σε λογισμικό και δορυφορικές εγκαταστάσεις των βρετανικών εταιρειών Cobham και Inmarsat. Επίσης, φέρεται να βρέθηκε ευάλωτος εξοπλισμός και των εταιρειών Harris Corporation, Hughes, Iridium, Thuraya και Japan Radio Company.
 
Σύμφωνα με την αναφορά της IOActive, υπάρχουν κάποια συστήματα τα οποία είναι εξαιρετικά εύκολο να “χακαριστούν” - τα οποία χρησιμοποιούνται για να κρατούν ασφαλή αεροσκάφη, πλοία και στρατιωτικό προσωπικό.
 

σχόλιο ID-ont: Πριν λίγες μέρες χάθηκαν κάποια στοιχεία από το taxis. Σκεφθείτε τι έχει να γίνει εάν χαθούν ΠΟΛΛΑ στοιχεία. Παλιά έλεγαν «Verba volant, scripta manent» δηλ. «τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν». Σήμερα αυτό μπορεί να αντικατασταθεί με το «τα ηλεκτρονικά πετούν, τα γραπτά μένουν»... Διαβάστε την είδηση:
 
Διακόπτεται προσωρινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για όσους έχουν εισοδήματα από ελευθέριο επάγγελμα, μπλοκάκι και από επιχειρηματική δραστηριότητα, επειδή χάθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών από το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet.
 
Όπως γράφει η Καθημερινή,  στο έντυπο Ε1 δεν υπάρχουν τα στοιχεία των αμοιβών και του φόρου που παρακρατήθηκε το 2013.
 
Η εξέλιξη αυτή σταματά επί της ουσίας τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, δεδομένου ότι τα στοιχεία αυτά είναι προσυμπληρωμένα στη δήλωση και δεν μπορούν να τροποποιηθούν ή να συμπληρωθούν από τους υπόχρεους.
 
Μέχρι και προχθές τα στοιχεία υπήρχαν στις φορολογικές δηλώσεις των υπόχρεων αλλά ξαφνικά χθες το πρωί χάθηκαν από τους λογαριασμούς των φορολογούμενων. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προσπαθούσαν μέχρι αργά χθες το βράδυ να επαναφέρουν τα στοιχεία, τα οποία είναι αποθηκευμένα σε σκληρούς δίσκους στη Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων.
 

Το θέμα της αναγνώρισης προσώπων ήταν ανέκαθεν ένα από τα πλέον «παραδοσιακά» προβλήματα των υπολογιστικών συστημάτων, καθώς οι υπολογιστές είχαν πρόβλημα στο να παρουσιάζουν επιδόσεις αντίστοιχες των ανθρωπίνων. Ειδικότερα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι, ακόμα και τα καλύτερα συστήματα, παρουσιάζουν πτώση όσον αφορά στις επιδόσεις τους όσο οι συνθήκες «δυσκολεύουν».

Ωστόσο, οι Τσαοτσάο Λου και Ξιαοού Τανγκ του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ φαίνονται ικανοί να το αλλάξουν αυτό, χάρη στον αλγόριθμο Gaussian Face: έναν αλγόριθμο αναγνώρισης προσώπου που τα καταφέρνει καλύτερα από τους ανθρώπους πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Physics arXiv Blog, το σύστημα μπορεί να καταστήσει την αναγνώριση προσώπου «ανθρωπίνου επιπέδου» διαθέσιμη σε ποικίλες εφαρμογές: από συστήματα ασφαλείας σε smartphones και παιχνίδια υπολογιστών μέχρι ελέγχου διαβατηρίων.

σχόλιο αναγνώστη της εφημερίδας: "Και τί γίνεται με τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που θα είναι διαθέσιμα στις αρχές ανά πάσα στιγμή, όπως το στίγμα GSM του πομπού??"
 
Από το 2017, όλα τα καινούργια αυτοκίνητα στην Ευρώπη θα έχουν το ειδικό σύστημα e-Call, με το οποίο θα καλούνται αυτόματα οι αρμόδιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων. 

Το e-Call είναι μια υπηρεσία έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση αυτοκινητιστικού ατυχήματος και λειτουργεί ως εξής: ένας πομποδέκτης κινητής τηλεφωνίας ενσωματωμένος στο όχημα, καλεί αυτόματα το κέντρο έκτακτης ανάγκης για βοήθεια και θα κοινοποιεί το ακριβές σημείο όπου συνέβη το ατύχημα και θα καταφθάνουν τα σωστικά συνεργεία.

Η κλήση γίνεται μέσω του Τηλεφωνικού Κέντρου Εξυπηρέτησης Έκτακτης Ανάγκης (112) και περιέχει δεδομένα σχετικά με το όχημα (τύπος οχήματος, αριθμός πλαισίου, γεωγραφικές συντεταγμένες εντοπισμού της θέσης του οχήματος, κατεύθυνση κίνησης, κα), σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η ενεργοποίηση θα γίνεται ταυτόχρονα με το άνοιγμα των αερόσακων του οχήματος.

Στην εποχή της βιομετρικής παρακολούθησης, δεν υπάρχει μέρος για να κρυφτεί κάποιος. Η ενοχοποίηση μπορεί να γίνει ακόμα και από selfie.

Στην εποχή της βιομετρικής παρακολούθησης, δεν υπάρχει μέρος για να κρυφτεί κάποιος. Η ενοχοποίηση μπορεί να γίνει ακόμα και από selfie. Από το 2008 έως το 2010, όπως αποκάλυψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) συνεργάστηκε με το Αρχηγείο Επικοινωνιών της βρετανικής κυβέρνησης για να παρέμβει σε φωτογραφικά στοιχεία πάνω από 1,8 εκατομμυρίων χρηστών του Yahoo. Οι οργανισμοί αυτοί ανέλυαν φωτογραφίες που κατέβαζαν από διαδικτυακές κάμερες και τις σάρωναν για να εντοπίσουν γνωστούς τρομοκράτες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία για να επικοινωνούν, ταιριάζοντας πρόσωπα από τα βίντεο με τους υπόπτους, με τη βοήθεια μιας νέας τεχνολογίας που ονομάζεται αναγνώριση προσώπου.

Το αποτέλεσμα ήταν καθαρά καφκικό, με αθώους ανθρώπους να πιάνονται στα δίχτυα της παρακολούθησης. Στην πραγματικότητα, στην προσπάθειά του να βρει πρόσωπα, το πρόγραμμα Οπτικών Νεύρων του Πενταγώνου κατέγραψε διαδικτυακό σεξ από τους στόχους οι οποίοι είχαν άγνοια –μάλιστα πάνω από το 11 τοις εκατό του υλικού που συνέλεξε το πρόγραμμα ήταν «ανεπιθύμητο γυμνό», ενώ προειδοποίησαν τους εργαζόμενους να μην έχουν πρόσβαση σε αυτό, σύμφωνα με τα έγγραφα. Και αυτό είναι μόνο η αρχή για το τι μπορεί να σημαίνει για εμάς η τεχνολογία αναγνώρισης.

Έρευνα ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο οι 'έξυπνες' συσκευές στέλνουν στίγμα (και άλλα δεδομένα) παρά τη θέλησή μας
 
Μια νέα έρευνα του τμήματος υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Ιλινόις των ΗΠΑ, βρήκε νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αισθητήρες στα smartphone μας, οι οποίοι συλλέγουν φαινομενικά ακίνδυνο δεδομένα, μπορεί να τα κάνουν ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις.

Μάλιστα ο καθηγητής υπολογιστών Romit Roy Choudhury και η ομάδα του, υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν ο χρήστης επιλέξει να μην επιτρέψει σε μια εφαρμογή να συλλέξει στοιχεία που σχετίζονται με τη γεωγραφική του θέση, δεν είναι αρκετό για να προστατέψει τη συσκευή και τα προσωπικά δεδομένα σε αυτή, από πιθανές παρακολουθήσεις.

Αισθητήρες όπως τα επιταχυνσιόμετρα (accelerometers) οι οποίοι αντιλαμβάνονται τις κινήσεις ενός smartphone στις τρεις διαστάσεις και χρησιμοποιούνται από εφαρμογές fitness μέχρι απλά παιχνίδια, μπορούν να καταγράψουν και να αφήσουν μοναδικά, ανεξίτηλα ψηφιακά αποτυπώματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση της συσκευής. "Η μοναδικότητα αυτών των ψηφιακών αποτυπωμάτων, είναι αποτέλεσμα μικρών κατασκευαστικών ατελειών στην κατασκευή ενός smartphone", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ερευνητική ομάδα.


Φόβους ότι ο νέος νόμος για τις υπηρεσίες πληροφοριών που τέθηκε σε ισχύ στις 26 Απριλίου στην Τουρκία θα επιτρέψει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζει ο διεθνής οργανισμός Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
 
Ο νόμος χορηγεί διευρυμένες εξουσίες στις υπηρεσίες πληροφοριών, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο, «θα περιορίσει την κρατική ευθύνη, την ελευθερία του μέσων ενημέρωσης και το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή», γι’ αυτό και πρέπει να καταργηθεί.

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν φυλάκιση έως και εννέα χρόνια για δημοσιογράφους και εκδότες οι οποίοι δημοσιεύουν πληροφορίες που έχουν προκύψει από «διαρροές».


Ως εργαλείο της CIA βλέπει ο Ρώσος πρόεδρος το διαδίκτυο, ο οποίος θεωρεί πως δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε για να εξυπηρετεί τους σκοπούς της.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προτρέπει τους Ρώσους να μην χρησιμοποιούν τη μηχανή αναζήτησης google καθώς όπως είπε συλλέγει προσωπικά δεδομένα των χρηστών και τα αποστέλλει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΠΗΓΗ: euronews

Η παραβίαση της προσωπικής - και όχι μόνο - ζωής των ανθρώπων περνάει σε άλλο, βαθύτερο επίπεδο

Από το 2011 τα αστυνομικά τμήματα σε όλη την έκταση των ΗΠΑ παίρνουν και καταχωρούν βιομετρικά δεδομένα έξω στους δρόμους, χρησιμοποιώντας κινητά τηλέφωνα εξοπλισμένα με ειδικές εφαρμογές, όπως η εφαρμογή MORIS (Mobile Offender Recognition and Information System) για iPhone, που παίρνει δακτυλικά αποτυπώματα και σαρώσεις της ίριδας του ματιού και τα συγκρίνει με τα καταχωρημένα στις κεντρικές βάσεις δεδομένων. Το FBI αναπτύσσει τη δική του Νέας Γενιάς βάση δεδομένων Ταυτοποίησης, που θα περιέχει αποτυπώματα, σαρώσεις παλάμης, σαρώσεις ίριδας, ηχητικές καταγραφές και φυσικά φωτογραφίες προσώπου. Φυσικά, οι κρατικές υπηρεσίες συνεργάζονται μεταξύ τους...

Από την πλευρά τους, τα μονοπώλια στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής ετοιμάζουν συσκευές που θα χρησιμοποιούν προσωπικά βιομετρικά δεδομένα για να δίνουν πρόσβαση στο χρήστη τους, αντί των συμβατικών συνθηματικών ασφαλείας. Αυτή η μεταστροφή στην υποτιθέμενη ασφάλεια μέσω βιομετρικών δεδομένων απειλεί εκ βάθρων κάθε έννοια ιδιωτικότητας και ασφάλειας, κάνοντας τις ...σαρώσεις δεδομένων της γνωστής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, να μοιάζουν επιφανειακές.

Και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού
Αν κάποιος πιστεύει ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στην Αμερική, κάνει λάθος. Σε ανύποπτο χρόνο, το 2007, ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τσαρλς Ρις, μιλώντας στους σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη προστασία των ατομικών ελευθεριών είχε προτείνει τη δημιουργία μιας παγκόσμιας βάσης βιομετρικών δεδομένων, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι «πρόθυμοι σύμμαχοι» των ΗΠΑ. Δεν ήταν έμπνευση του πρέσβη. Αυτήν την πολιτική «σπρώχνουν» οι ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο και η Ευρωπαϊκή Ενωση την έχει υιοθετήσει ήδη με αποφάσεις της, όπως η ρύθμιση 2252/2004 για την ενσωμάτωση βιομετρικών δεδομένων στα διαβατήρια. Τη ρύθμιση αυτή επικύρωσε με απόφασή του το 2007 και το Ευρωδικαστήριο, ως μέτρο που εντάσσεται και αναπτύσσει τις προβλέψεις της Συνθήκης Σένγκεν για τον έλεγχο ατόμων στα εξωτερικά σύνορα.
top