ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
 
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα διακινείται, μέσω Διαδικτύου, απατηλό - παραπλανητικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), με το οποίο προσφέρονται δήθεν ευκαιρίες απασχόλησης και θέσεις εργασίας (σε διευθυντικά πόστα), ακόμη και στη χώρα μας, με υψηλές αποδοχές.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου ότι αυτού του είδους τα μηνύματα έχουν σκοπό να πείσουν με απατηλό τρόπο («ψάρεμα») όσους αναζητούν εργασία να αποστείλουν:

· είτε τα προσωπικά τους στοιχεία και δεδομένα (ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου - Α.Φ.Μ. κ.λπ.)

· είτε προσωπικά τους οικονομικά δεδομένα (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ numbers), αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ κ.λπ.)

· είτε να ζητηθεί να προκαταβάλουν ένα ποσό προκειμένου να καταλάβουν τη δήθεν προσφερόμενη θέση εργασίας. Μάλιστα στην τελευταία περίπτωση ζητούν τα χρηματικά ποσά να αποστέλλονται μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων και όχι μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Με αφορμή τη διακίνηση του εν λόγω μηνύματος (email), παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που λάβουν, μέσω του διαδικτύου, τέτοιου είδους μηνύματα, για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησης.

Επιπλέον, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει και προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου να μην αποστέλλουν προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία σε άγνωστα άτομα και να διασταυρώνουν την ύπαρξη των εταιρειών, που προσφέρουν τις θέσεις εργασίας και να επικοινωνούν με αυτές, ώστε να επαληθεύουν το περιεχόμενο των αγγελιών.

Ειδικότερα, συνίσταται:

· Να διασταυρώνετε τα στοιχεία κάθε ενδεχόμενου εργοδότη, επαγγελματία ή γραφείου εύρεσης εργασίας και μέσω δεύτερης πηγής ή του τηλεφωνικού καταλόγου και στη συνέχεια να απευθύνεστε στον εργοδότη απευθείας.

· Να μην εμπιστεύεστε όσους, μέσω διαδικτύου, σας ζητούν χρήματα εκ των προτέρων για να σας βρουν δουλειά ή να σας προσφέρουν μια θέση εργασίας.

· Ποτέ να μην δεχθείτε να πληρώσετε για "αποκλειστικές" πληροφορίες για θέσεις εργασίας ή για να πάρετε κάποια συγκεκριμένη θέση.

· Να αξιολογούνται προσεκτικά τα στοιχεία επαφής, που δίνονται σε αγγελίες εργασίας μέσω διαδικτύου ή σε σχετικά e-mail και να προσέχετε εάν υπάρχουν ανορθογραφίες ή κάποια διεύθυνση e-mail που δεν αναφέρει το όνομα της εταιρείας. Επίσης να δίνεται προσοχή στη σύνταξη του κειμένου, όπου εάν υπάρχουν πολλά ορθογραφικά λάθη και άλλες ανακρίβειες, αυτό αποτελεί συνηθισμένη ένδειξη που παραπέμπει σε ψεύτικη αγγελία εργασίας.

· Να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser) αντί να χρησιμοποιείτε υπερσυνδέσμους (links) όταν ελέγχετε τις πηγές των θέσεων εργασίας.

· Να δημιουργήσετε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και έναν λογαριασμό για όλες τις μη προσωπικές επικοινωνίες σας.

· Να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή όταν απευθύνεστε σε εταιρείες που βρίσκονται έξω από τη Χώρα μας ή γίνεστε αποδέκτης μηνυμάτων από φερόμενες εταιρείες του εξωτερικού.

· Εάν κάποια «ευκαιρία» ή θέση εργασίας υπόσχεται υπερβολικά υψηλές αποδοχές, οι οποίες μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα διπλασιαστούν, μάλλον πρόκειται για παραπλανητικό - απατηλό μήνυμα. το οποίο πρέπει να ελεγχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

· Τηλεφωνικά στους αριθμούς 11012 και 210-6476464

· Στέλνοντας e-mail στα ccu@cybercrimeunit.gov.gr, 11012@hellenicpolice.gr


 http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113270460

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top