Εφημερίδα των Συντακτών: Πώς η NSA παρακολουθεί όλο τον κόσμο από τη Γιούτα.

ΗΠΑ Η μέθοδος με την οποία οι 40.000 πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας, με τη χρήση των ισχυρότερων υπολογιστών στον πλανήτη, υποκλέπτουν και μπορούν να αποθηκεύσουν το σύνολο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών της ανθρωπότητας.


Νότια του Σολτ Λέικ, στη Γιούτα, εδρεύει η διαβόητη Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για τη μυστική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις παρακολουθήσεις στο εξωτερικό.

Οι εγκαταστάσεις της NSA καλύπτουν μια έκταση 100.000 τετραγωνικών μέτρων, όπου εργάζονται 40.000 υπάλληλοι. Τεράστιοι φράχτες, εκατοντάδες φύλακες και κάμερες παρακολούθησης, όπως και βιομετρικά συστήματα αναγνώρισης, είναι ορισμένα μόνο από τα μέτρα ασφαλείας που αποτρέπουν κάθε αδιάκριτη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις, όπου βρίσκονται ίσως οι ισχυρότεροι υπολογιστές του κόσμου. Μπορούν να αποθηκεύσουν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, τουλάχιστον 5 δισ. gigabytes. Σε απλά ελληνικά: Η ΝSA μπορεί να αποθηκεύσει το σύνολο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών της ανθρωπότητας για τα επόμενα 100 χρόνια.

Δεδομένα για 100 χρόνια
 
Μόνο η ενέργεια που απαιτείται για να τροφοδοτήσει το σύστημα ψύξης για τους servers κοστίζει 40 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

«Εχουν τα πάντα για σένα στη Γιούτα» λέει ο Τόμας Ντρέικ, πρώην εργαζόμενος στην NSA. Η υπηρεσία μπορεί να αποθηκεύει τα προσωπικά δεδομένα δισεκατομμυρίων ανθρώπων από όλο τον κόσμο και να τα κρατά για δεκαετίες. Αυτό περιλαμβάνει ηλεκτρονικά δεδομένα του κάθε είδους, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συνομιλίες Skype, Google αναζητήσεις, βίντεο από το YouTube, facebook, ακόμη και τραπεζικές καταθέσεις.

Το τεράστιο αυτό «χταπόδι» που έχει την κωδική ονομασία «Πρίσμα» αποκάλυψε ο 29χρονος Εντουαρντ Σνόουντεν, πρώην εργαζόμενος στη CIA . Οπως είπε, αποκάλυψε τα στοιχεία, γιατί δεν μπορεί να ζει σε μία κοινωνία που λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. «Αν θέλουν οι αναλυτές, μπορούν να στοχεύσουν και να παρακολουθούν όποιον θέλουν» τόνισε. O Σνόουντεν, που συνελήφθη φυσικά, δήλωσε ότι δεν περιμένει να ξαναδεί το σπίτι του.

Σύμφωνα με έγγραφα, που διέρρευσαν από τον Σνόουντεν, η NSA άρχισε να αναζητεί άμεση πρόσβαση σε αμερικανικές εταιρείες του Διαδικτύου σε ευρεία κλίμακα το 2007. Πρώτη ήταν η Microsoft. Ακολούθησε η Yahoo μισό χρόνο αργότερα, μετά η Google, το facebook, η Paltalk, το YouTube, το Skype και η AOL. Οι εταιρείες διέψευσαν βέβαια τις αποκαλύψεις αυτές. Τα έγγραφα δείχνουν πάντως το αντίθετο: Η ροή των ηλεκτρονικών δεδομένων που ταξιδεύουν από την Ευρώπη προς την Ασία, τον Ειρηνικό ή τη Νότια Αμερική περνούν συχνά μέσα από τους servers της ΝSA.

Για τη συλλογή των πληροφοριών αυτών η NSA δεν χρησιμοποιεί φυσικά μόνο το Διαδίκτυο. Εχει στη διάθεσή της δορυφόρους και έχει επίσης εγκαταστήσει υψηλής απόδοσης κεραίες σε διάφορες χώρες για να συλλέγει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες από κινητά τηλέφωνα.

Ο ρόλος των Μορμόνων
 
Η εγκατάσταση της NSA στη Γιούτα δεν έγινε τυχαία. Στη Γιούτα διαμένουν τα περισσότερα μέλη της θρησκευτικής κοινότητας των Μορμόνων στον κόσμο. Αυτή η θρησκευτική κοινότητα στέλνει νεαρά μέλη της σε όλο τον κόσμο ως ιεραπόστολους. Πολλοί εξ αυτών προσλαμβάνονται στη συνέχεια στην 300ή Ταξιαρχία Στρατιωτικών Πληροφοριών, που ήδη απασχολεί 1.600 γλωσσολόγους. Η NSA έχει πρόσβαση σε αυτούς τους γλωσσολόγους, ανά πάσα στιγμή και τους χρησιμοποιεί στην «ανάλυση των διεθνών τηλεπικοινωνιών», όπως λένε πρώην πράκτορες της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας. «Ποιος αποφασίζει αν θα εξετάσουμε αυτά τα δεδομένα;» διερωτάται ο Μπιλ Μπίνεϊ, ένας μαθηματικός που στο παρελθόν διετέλεσε αναλυτής της NSA,

Η NSA επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός τεράστιου προγράμματος επιτήρησης. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν δίστασε μάλιστα να υπερασπιστεί δημοσίως το πρόγραμμα παρακολούθησης. Οσο και αν πριν εκλεγεί πρόεδρος εξαπέλυε μύδρους κατά του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους, για τη δημιουργία αυτού του προγράμματος παρακολούθησης μετά τις επιθέσεις στην Αμερική το 2001. Η κυβέρνηση Μπους είχε περάσει νόμο από τον Σεπτέμβριο του 2001 που έδινε το δικαίωμα στην NSA να παίρνει από τις εταιρείες επικοινωνιών όλες τις τηλεφωνικές κλήσεις. Το 2007, κατοχύρωσε νομοθετικά την πρόσβαση της NSA και στα αρχεία των ιντερνετικών επικοινωνιών όλου του πλανήτη. Ο Μπους συγκρότησε μάλιστα και ένα δικαστήριο που συνεδριάζει μυστικά και χορηγεί τις σχετικές άδειες παρακολούθησης στην NSA. Η κυβέρνηση Ομπάμα, ανανέωσε τον εν λόγω νόμο τον Δεκέμβριο του 2012.

Η NSA συνεργάζεται επίσης με τις μυστικές υπηρεσίες πολλών άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα τη γερμανική BND, πράκτορες της οποίας μεταβαίνουν συχνά πυκνά στη Γιούτα, όπως αποκαλύπτει το «Σπίγκελ». «Η BND διεξάγει διάφορες μυστικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με την NSA. Οι γερμανικές υπηρεσίες έχουν επίσης βοηθήσει την αμερικανική Υπηρεσία Ασφαλείας με μια σειρά από δραστηριότητες, ιδίως σε περιοχές που βρίσκονται σε κρίση» γράφει το «Σπίγκελ» και προσθέτει: «Στόχος είναι, μέσα από τη μελέτη των ηλεκτρονικών στοιχείων, των τηλεφωνικών επικοινωνιών, του twitter και του facebook, να προβλεφθούν μελλοντικές εξεγέρσεις, κοινωνικές διαμαρτυρίες και άλλες βίαιες εκδηλώσεις».

Υπό το πρίσμα αυτό, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί οι αντιδράσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, όπως και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο τεράστιο αυτό σκάνδαλο υπήρξαν άκρως υποτονικές, παρά τις δήθεν ευρωπαϊκές ευαισθησίες στο ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών.

Η ΝSA όπως και η CIA επενδύουν άλλωστε εκατομμύρια δολάρια σε ξένες εταιρείες-παρόχους που ειδικεύονται σε διάφορες υπηρεσίες συλλογής δεδομένων. Η CIA επενδύει μάλιστα μέσω της θυγατρικής της εταιρείας In-Q-Tel σε αρκετές νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις δεδομένων.

Οπως είπε ο Γκας Χαντ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Τεχνολογίας της CIA τον περασμένο Μάρτιο «Ουσιαστικά προσπαθούμε να συλλέξουμε τα πάντα και να τα αποθηκεύσουμε για πάντα. Είμαστε πραγματικά πολύ κοντά στο να μπορούμε να καταγράφουμε κάθε πληροφορία που δημιουργεί ο άνθρωπος».

Ακόμη και ο Οργουελ θα ανατριχιάζει από τον τάφο του…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top