Κυβερνήσεις ξένων κρατών παρακολουθούσαν επί χρόνια το υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας και κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε σημαντικό αριθμό «ευαίσθητων» δεδομένων, όπως ανακοίνωσαν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

Το Ελσίνκι είχε ήδη αποκαλύψει τον περασμένο Οκτώβριο ότι έβαλε τέλος σε μια «μεγάλη» επιχείρηση κατασκοπείας σε βάρος του, χωρίς να δώσει τότε περισσότερες διευκρινίσεις για τους δράστες.


Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο διευθυντής της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας (Supo) Άντι Πελτάρι κατηγόρησε ξένες χώρες για κυβερνοεπιθέσεις. Αρνήθηκε όμως να κατονομάσει τις χώρες αυτές.

Οι κυβερνοπειρατές «μπόρεσαν να συγκεντρώσουν υλικό που θα μπορούσε να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις» που έκανε η κυβέρνηση της Φινλανδίας για διάφορα θέματα και «φυσικά κάτι τέτοιο ζημιώνει τα εθνικά συμφέροντα» της χώρας, είπε από την πλευρά του ο Πέτερ Στένλουντ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο υπουργείο Εξωτερικών.

Οι αρχές δεν αποκάλυψαν την ακριβή φύση των εγγράφων που χάθηκαν όμως ο αριθμός τους, κατά την Supo, είναι «αξιοσημείωτος».

Πάντως οι δράστες δεν κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε φακέλους που αφορούσαν ευρωπαϊκά θέματα, ούτε σε απόρρητα δεδομένα τα οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, φυλάσσονταν "σε άλλα πληροφοριακά συστήματα" από εκείνα στα οποία έγινε η επίθεση.

Η Supo διευκρίνισε ότι η Φινλανδία ενημερώθηκε για το θέμα από «μια φίλη χώρα» στις αρχές του 2013. Από την έρευνα που έκαναν οι αρχές αποκαλύφθηκε μια «ακόμη σοβαρότερη» υπόθεση κατασκοπείας.

Οι δράστες είχαν καταφέρει να εγκαταστήσουν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές του υπουργείου Εξωτερικών προγράμματα που έστελναν ολόκληρους φακέλους σε διακομιστές στο εξωτερικό. «Σύμφωνα με τι πληροφορίες μας, πολλά διπλωματικά δίκτυα χωρών της δυτικής Ευρώπης έγιναν στόχος της ίδιας κατασκοπευτικής μεθόδου εδώ και χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Στένλουντ.

Η Supo σημείωσε ότι αυτή η κατασκοπευτική δραστηριότητα έχει πλέον τερματιστεί και ότι τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας που έλαβαν οι αρχές απέτρεψαν νέες επιθέσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top