Η παραδοχή πως κάποιοι υπάλληλοι της NSA «περιέφεραν από γραφείο σε γραφείο» γυμνές φωτογραφίες πολιτών που έφταναν στην κατοχή τους, κατά τη διάρκεια των περίφημων μαζικών παρακολουθήσεων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που αποκάλυψε o Edward Snowden, έχει κλέψει τα περισσότερα σχόλια από τη νέα συνέντευξη που παραχώρησε ο ίδιος στην Guardian.

«Ήταν μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας» σημειώνει ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για τις διαρροές σχετικά με το «σκάνδαλο επιτήρησης» της NSA, που έσκασε σαν βόμβα μεγατόνων κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, μιλώντας στους δημοσιογράφους του αγγλικού μέσου, Alan Rusbridger και Ewen MacAskill, από τη Μόσχα όπου βρίσκεται τον τελευταίο χρόνο. Η συνέντευξη δόθηκε σε ένα ξενοδοχείο, που, όπως σημειώνει η Guardian, βρίσκεται σε «απόσταση περπατήματος» από την Κόκκινη Πλατεία στην «καρδιά» της Ρωσικής πρωτεύουσας. Ο Snowden μίλησε για επτά ολόκληρες ώρες στους δημοσιογράφους για πολλά ζητήματα που αφορούν το σκάνδαλο της NSA, καθώς και τον εαυτό του αλλά και τη ζωή του όλο αυτό το διάστημα.

Για το θέμα των «γυμνών φωτογραφιών» και τον τρόπο που αντιμετώπιζαν τα στοιχεία που έφταναν στην κατοχή τους μετά τις παρακολουθήσεις οι υπάλληλοι της NSA, ο Edward Snowden ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχεις στρατολογήσει νεαρά άτομα 18 με 22 ετών και, ξαφνικά, τους ωθείς σε μία θέση εξαιρετικής ευθύνης, έχοντας πρόσβαση σε όλα τα προσωπικά αρχεία πολιτών… Όταν εκείνοι συναντήσουν κάτι άσχετο με την εργασία τους όμως εξαιρετικά ελκυστικό -όπως μία γυμνή φωτογραφία-, είναι πρόθυμοι να το μοιραστούν και με άλλους… Τι κάνουν; Γυρίζουν και το δείχνουν στους συνεργάτες τους. Αυτό ενεργοποιεί μία αλυσίδα, στην οποία οι πιο... «ωμές» περιπτώσεις ιδιωτικού περιεχομένου γίνονται θέμα συζήτησης στην NSA». Όπως σημείωσε ο Snowden, κάτι τέτοιο ήταν «λιγότερο ή περισσότερο συχνό, ανάλογα με την ωριμότητα των εργαζομένων».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Snowden, όμως, μίλησε αρκετά και για τον εαυτό του. Ανέφερε ότι είναι οικονομικά ανεξάρτητος και ζει από τις οικονομίες του, καθώς και τα χρήματα που κερδίζει από τις βραβεύσεις και τις διαλέξεις που πραγματοποιεί online σε όλο τον κόσμο. Σημείωσε ακόμη ότι εργάζεται στο Διαδίκτυο μέχρι αργά τη νύχτα, κάτι που δε διαφοροποιείται και πολύ απ’ αυτό που έκανε στο προηγούμενο διάστημα της ζωής του, πριν τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της NSA.

Διευκρίνισε ότι δεν επιθυμεί να επιστρέψει σύντομα στις ΗΠΑ, καθώς θεωρεί δεδομένο ότι η κυβέρνηση Obama δε θα μπορούσε ποτέ να του προσφέρει μία δίκαιη δίκη. Φαίνεται, πάντως, πως είναι έτοιμος να δεχθεί ακόμη και το «χειρότερο σενάριο» που μπορεί να του προκύψει. «Ακόμη κι αν καταλήξω αλυσοδεμένος στο Guantanamo μπορώ να ζήσω με αυτό» σημείωσε χαρακτηριστικά σε μία από τις «υπερβολές» στις εκφράσεις του που δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που συναντάμε σε εκείνον.

Ο Snowden έθιξε ακόμη το θέμα των φημολογιών ότι αποτελεί «κατάσκοπο» της ρωσικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς τες ως «ανοησίες», ενώ, όσον αφορά το αν πιστεύει ότι βρισκόμαστε πλέον σε ένα σύμπαν όπως ακριβώς το περιγράφει ο George Orwell στο μυθιστόρημά του «1984», σημείωσε: «Σε αντίθεση με μία δημοφιλή πεποίθηση, δεν πιστεύω ότι είμαστε σε ένα σύμπαν σαν αυτό του 1984. Δεν πρέπει να συνδέουμε τους εαυτούς μας με τα όρια της φαντασίας του συγγραφέα. Οι καιροί έχουν δείξει ότι ο κόσμος είναι πολύ πιο απρόβλεπτος και επικίνδυνος απ' αυτό».

Τέλος, είχε ένα μήνυμα για επαγγελματίες -όπως δημοσιογράφους, γιατρούς, λογιστές, κ.λπ.- οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την προστασία των πηγών τους, αλλά και την εξασφάλιση της εμπιστευτικότητας των πελατών τους, αναφέροντας ότι πρέπει να ενισχύσουν τον τομέα της ασφάλειας, χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση. «Οι αποκαλύψεις του περασμένου έτους απέδειξαν ότι χωρίς κρυπτογράφηση των επικοινωνιών στο Διαδίκτυο κανείς δεν είναι πλέον ασφαλής» ανέφερε ο Snowden, ο οποίος, όπως φαίνεται, συνεχίζει να εργάζεται προς αυτό το κομμάτι, ενισχύοντας και τις τεχνικές του γνώσεις πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Edward Snowden θα δημοσιευτεί, σήμερα Παρασκευή, στο site της Guardian.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top