Νέες τεχνολογίες ανάλυσης αποκαλύπτουν πλήθος λεπτομερειών με εντυπωσιακή ακρίβεια

Πριν από δύο εβδομάδες έγινε γνωστό ότι η αστυνομία του Δυτικού Γιορκσάιρ στη Βρετανία δοκιμάζει ένα νέο επαναστατικό σύστημα ανάλυσης των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Πρόκειται για ένα προηγμένο φασματόμετρο, το MALDI-MSI, το οποίο αναλύει με πρωτόγνωρο τρόπο ένα δακτυλικό αποτύπωμα. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, το φασματόμετρο μπορεί να αναγνωρίζει το φύλο ενός ατόμου από το δακτυλικό του αποτύπωμα.
 
Μπορεί επίσης να εντοπίζει τι είχε φάει ή τι είχε πιει αυτό το άτομο με εντυπωσιακή ακρίβεια - για παράδειγμα, αν είχε καταναλώσει σκόρδο ή είχε πιει καφέ! Επιπλέον μπορεί να δείξει αν το άτομο αυτό είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών αλλά και να διαπιστώσει πόσο χρονικό διάστημα βρίσκεται ένα δακτυλικό αποτύπωμα στο σημείο όπου το εντόπισαν οι διωκτικές αρχές.

CSI και στο φαγητό!

Ανακάλυψη βγαλμένη από τηλεοπτική σειρά εγκληματολογίας έκαναν ερευνητές στη Βρετανία. Ανέπτυξαν μια μέθοδο με την οποία μπορεί να γίνεται λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από τροφές όπως φρούτα και λαχανικά! Η μέθοδος αναμένεται να συμβάλει στη διαλεύκανση υποθέσεων που ερευνούν η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη.

 
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Abertay στη Σκωτία τροποποίησαν μια τεχνική που αναπτύχθηκε για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από την κολλώδη επιφάνεια ενός σελοτέιπ. Οι ερευνητές ανέπτυξαν τη μέθοδό τους χρησιμοποιώντας το Powder Suspension, ένα υλικό που αναπτύχθηκε για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από σελοτέιπ, αλλά, όπως φαίνεται, λειτουργεί και σε άλλες επιφάνειες.

Το αποτύπωμα του... καφέ

Μια «έξυπνη» καφετιέρα κατασκεύασε η Philips. Η Saeco Xelsis Digital ID έχει σύστημα αναγνώρισης του χρήστη της μέσω δακτυλικού αποτυπώματος και έτσι το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να τοποθετήσει το δάχτυλό του επάνω της και η καφετιέρα θα φτιάξει μόνη της τον καφέ όπως ακριβώς τον επιθυμεί εκείνος.

 
Ο χρήστης της Saeco Xelsis πρέπει αρχικά να τοποθετήσει στην ειδική υποδοχή τον δείκτη του ώστε το μηχάνημα να αποθηκεύσει το δακτυλικό του αποτύπωμα. Στη συνέχεια ο χρήστης «αναφέρει»  (προγραμματίζει) στη μηχανή το πώς του αρέσει να πίνει τον καφέ του - πόσο δυνατός θέλει να είναι ο καφές του, πόσο γάλα βάζει, πόσο αφρό θέλει κτλ.

 
Ετσι από εκεί και μετά ο χρήστης κάθε φορά που θέλει να πιει καφέ το μόνο που θα χρειάζεται να κάνει είναι να ακουμπά το δάχτυλό του στη μηχανή. Επιπλέον, αν ο χρήστης επιθυμεί η κούπα που θα πιει τον καφέ του να είναι ζεστή, μπορεί να την τοποθετεί στο πάνω μέρος της καφετιέρας το οποίο είναι θερμαινόμενο για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Αλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό που διευκολύνει τον χρήστη είναι ότι η καφετιέρα καθαρίζει μόνη της το δοχείο όπου τοποθετείται το γάλα. Μπορεί επίσης να βράζει νερό αν θέλει κάποιος να πιει τσάι. Η μηχανή έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει ως και έξι διαφορετικούς χρήστες.

 
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές της, η Saeco Xelsis είναι ιδανική για εσπρέσο, καπουτσίνο, λάτε και μακιάτο - είδη καφέ που δεν είναι εύκολο να παραχθούν με τις συμβατικές οικιακές συσκευές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top