Η γερμανική κυβέρνηση απαίτησε εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον για τις επαφές της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) με Γερμανό, εργαζόμενο στη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών (BND), ο οποίος συνελήφθη με την υποψία ότι ήταν διπλός πράκτορας που δρούσε υπέρ των Αμερικανών.

«Περιμένω από όλους να συνεργαστούν ταχύτατα για να ξεκαθαρίσουν αυτοί οι ισχυρισμοί, με γρήγορα και ξεκάθαρα σχόλια και από τις Ηνωμένες Πολιτείες» είπε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ.

Τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν τη σύλληψη του 31χρονου άνδρα, ο οποίος παραδέχεται, σύμφωνα με πολιτικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών, ότι έδινε έγγραφα στις ΗΠΑ.

Ο άνδρας φέρεται να πληροφορούσε την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών για έρευνα που διεξάγεται στη Γερμανία σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων της NSA.

Οι σχέσεις Βερολίνου - Ουάσινγκτον επλήγησαν μετά τις αποκαλύψεις ότι η NSA παρακολουθούσε χιλιάδες γερμανούς πολίτες, πολιτικούς, ακόμα και την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Ντε Μεζιέρ χαρακτήρισε την υπόθεση «πολύ σοβαρή» και είπε ότι θα πρέπει να ερευνηθεί πλήρως «για να υπολογιστεί το μέγεθος της φερόμενης κατασκοπείας και να απαντηθεί το ερώτημα ποιος είχε εμπλακεί με αυτήν».

Την Παρασκευή, η Γερμανία κάλεσε τον αμερικανό πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών και ζήτησε εξηγήσεις, ενώ την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ είπε ότι ήταν προς το συμφέρον της Ουάσινγκτον να βοηθήσει ώστε να ξεκαθαρίσει γρήγορα η υπόθεση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top