Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ- NSA, έχει δημιουργήσει μυστικές συμπράξεις για να κατασκοπεύσει τεράστιες ροές προσωπικών-ιδιωτικών δεδομένων, όπως αποκαλύπτουν μυστικά έγγραφα.

Τεράστιοι όγκοι ιδιωτικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνικών κλήσεων και συνομιλιών στο διαδίκτυο, υποκλέπτονται από την NSA, με τη μυστική συνεργασία περισσότερων ξένων κυβερνήσεων από ό, τι παλαιότερα, σύμφωνα με έγγραφα που αποκάλυψε πρόσφατα ο πληροφοριοδότης Edward Snowden.

Στους μυστικούς πληροφοριοδότες αναφέρονται μεταξύ άλλων η Ελλάδα και μία άλλη χώρα της νότιας βαλκανικής με το όνομα "Μακεδονία" εδώ και χρόνια.

Τα διαβαθμισμένα αρχεία, αποκάλυψε  η δανική εφημερίδα Dagbladet Information, προκειμένου να ριχθεί φως στην υποκλοπή της NSA στις παγκόσμιες επικοινωνίες, που έχει επεκταθεί μέσω του προγράμματος Rampart-A σε ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο μυστικών υπηρεσιών.

Έχει, ήδη, αναπτυχθεί ευρέως ότι η NSA συνεργάζεται στενά με τους οργανισμούς υποκλοπών στο Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία, στο πλαίσιο της Συμμαχίας επιτήρησης των πέντε οφθαλμών- Five Eyes surveillance alliance.

Όμως τα τελευταία έγγραφα του Σνόουντεν δείχνουν και μια άλλη σειρά χωρών που περιγράφονται από την NSA, ως «τρίτοι εταίροι» που παίζουν ολοένα έναν σημαντικότατο ρόλο, αφού επιτρέπουν στην NSA να εγκαταστήσει τον εξοπλισμό υποκλοπών της στα καλώδια των οπτικών ινών τους.

Έτσι, δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης των πάντων, τηλεφωνικές κλήσεις, φαξ, e mails,chats στο διαδίκτυο, δεδομένα από τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα καθώς και κλήσεις που πραγματοποιούνται με τη χρήση «Voice over IP», όπως το Skype.

Το πρόγραμμα της συλλογής μυστικών αρχείων κοστίζει στους φορολογούμενους των ΗΠΑ περίπου 170 εκατομμύρια δολάρια και όπως σημειώνεται μεταξύ των ετών 2011 και 20313 συγκέντρωσε ένα τεράστιο ποσό επικοινωνιακών δεδομένων με ταχύτητες αστραπής.

Σύμφωνα με την κοινότητα πληροφοριών το πρόγραμμα Rampart-A επέτρεψε στην NSA να αξιοποιήσει τρία terabits δεδομένων κάθε δευτερόλεπτο με τις συνδέσεις που έχει στις επικοινωνίες των υποκείμενων χωρών.

Με μία δήλωση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η NSA αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το πρόγραμμα Rampart-A.
 
«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεργάζεται με άλλα έθνη, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ρυθμίσεις, αυτό ενισχύει την αμοιβαία ασφάλεια όλων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της NSA Vanee' Vines.

«Οι προσπάθειες της NSA επικεντρώνονται στη διασφάλιση της προστασίας της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, των πολιτών της και των συμμάχων της, μόνο στο πλαίσιο της επιδίωξης των στόχων των ξένων μυστικών υπηρεσιών».

Ο Γκρουέφσκι γνώριζε…

Άμεση ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, στο δημοσίευμα της εφημερίδας της Δανίας «Dagbladet Information».

Σε δηλώσεις του, ο Γκρούεφσκι αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η χώρα του είναι υποχείριο της κατασκοπείας της NSA των ΗΠΑ.

Αρκέστηκε να δηλώσει ότι η κυβέρνησή του κάνει ότι είναι δυνατόν για να προστατέψει τους πολίτες της.

Το σχετικό έγγραφο το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τον πρώην πράκτορα της NSA, Σνόουντεν, σημειώνονται τα Σκόπια, ως «Μακεδονία», (με μεγάλη ικανοποίηση από τα Σκόπια), τα οποία συμμετέχουν ως εταίρος στην κατασκοπεία στο εσωτερικό της χώρας, υπέρ των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο Γκρούεφσκι είπε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων συμφώνησε με την εγκατάσταση του εξοπλισμού των υποκλοπών στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυό της, αλλά ζήτησε να εξαιρεθούν οι πολίτες που ζουν στη χώρα...

«Κανένας πολίτης δεν είναι σίγουρος ότι οι επικοινωνίες μέσω του διαδικτύου ή των τηλεπικοινωνιών δεν παρακολουθούνται από το ειδικό τμήμα της NSA.

Πάντως, ο ειδικός Βλαντίμιρ Πιβοβάροφ  είπε ότι « η χώρα έχει καθορίσει αυστηρά τους κανόνες ελέγχου της χρήσης των συσκευών για την κατασκοπεία στη χώρα», όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό περισκόπιο.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, η κατασκοπεία να γίνεται και καταχρηστικά.

Διαβάστε το άρθρο της εφημερίδαςεδώ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top